Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[emerge] emerge avec debug pour media-video/lives
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index French
View previous topic :: View next topic  
Author Message
pasmoi
n00b
n00b


Joined: 22 Aug 2007
Posts: 59

PostPosted: Sat Feb 14, 2009 10:44 am    Post subject: [emerge] emerge avec debug pour media-video/lives Reply with quote

Bonjour, je suis un peut pomé dans le bugzilla de gentoo.
Je voudrais poster un bug qui est reproductible systématiquement sur ma machine, pour aider les dev.
Pour cela, je voudrais rebuilder le package avec des trades de débug activées ...
Mais je ne trouve pas comment le faire.

En attendant, j'ai le programme de montage vidéo "live" qui plante systématiquement en segfault sur ma machine ...

il sagit du package suivant:
Code:

*  media-video/lives
      Latest version available: 0.9.1
      Latest version installed: 0.9.1
      Size of files: 1,203 kB
      Homepage:      http://www.xs4all.nl/~salsaman/lives
      Description:   Linux Video Editing System
      License:       GPL-2


et en le lançant, j'ai le plantage, sans autre info utile complémentaires ...
Code:

pm@localhost ~ $ lives

(lives:20190): Gtk-WARNING **: Invalid input string

(lives:20190): Gtk-WARNING **: Invalid input string

...

(lives:20190): Gtk-WARNING **: Invalid input string

(lives:20190): Gtk-WARNING **: Invalid input string

(lives:20190): Gtk-WARNING **: Invalid input string
Erreur de segmentation
pasmoi@localhost ~ $


Donc pour avoir des traces de débug en plus, je doit certainement encore passer une option bizare à emerge, mais je ne sait pas laquelle ...


Last edited by pasmoi on Tue Feb 17, 2009 3:31 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 44043
Location: 56N 3W

PostPosted: Sat Feb 14, 2009 12:24 pm    Post subject: Reply with quote

Moved from Portage & Programming to French.
Please post in English in the main forums.
I'm sorry I can't write that in your language,
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
kernelsensei
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 22 Feb 2004
Posts: 5619
Location: Woustviller/Moselle/FRANCE (49.07°N;7.02°E)

PostPosted: Sat Feb 14, 2009 1:14 pm    Post subject: Reply with quote

Salut,

étant donné que ton post a été déplacé sur le forum francophone, merci de mettre ton titre en conformité comme indiqué ici section 3/3.

Cordialement,
_________________
$ ruby -e'puts " .:@BFegiklnorst".unpack("x4ax7aaX6ax5aX15ax4aax6aaX7ax2aX5aX8 \
axaX3ax8aX4ax6aX3aX6ax3ax3aX9ax4ax2aX9axaX6ax3aX2ax4ax3aX4aXaX12ax10aaX7a").join'
Back to top
View user's profile Send private message
brubru
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 May 2008
Posts: 109
Location: France

PostPosted: Sat Feb 14, 2009 6:00 pm    Post subject: Reply with quote

Salut

Recompile ton programme en ajoutant "-g" aux CFLAGS pour avoir les options de debuggage.
Peut-être, ajoute aussi FEATURES="splitdebug"

après essaye de lancer ton programme avec le debugger:

$ gdb lives
...
...
run <-- lançe le programme
...
<segfault>
...
bt <-- affiche le backtrace, la suite de fonctions appelées avant le plantage
Back to top
View user's profile Send private message
pasmoi
n00b
n00b


Joined: 22 Aug 2007
Posts: 59

PostPosted: Tue Feb 17, 2009 3:29 pm    Post subject: Reply with quote

ok, sory for the langage, first went into french to post my message, but then loged in, and once I loged in, the forum had a bug, and brung me back to the main forum menu ... and since english or french are the same to me I did not even see I was poting in an english topic ...

by the way, adding -g to my CFLAGS didn't change anything.

here is what gdb tells me about the crash:

Code:

pasmoi@localhost ~ $ gdb lives
GNU gdb 6.8
Copyright (C) 2008 Free Software Foundation, Inc.
License GPLv3+: GNU GPL version 3 or later <http://gnu.org/licenses/gpl.html>
This is free software: you are free to change and redistribute it.
There is NO WARRANTY, to the extent permitted by law.  Type "show copying"
and "show warranty" for details.
This GDB was configured as "i686-pc-linux-gnu"...
(no debugging symbols found)
(gdb) run
Starting program: /usr/bin/lives
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
---Type <return> to continue, or q <return> to quit---
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
[Thread debugging using libthread_db enabled]
[New Thread 0xb740d6c0 (LWP 17162)]
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)
(no debugging symbols found)

(lives:17162): Gtk-WARNING **: Invalid input string

...

(lives:17162): Gtk-WARNING **: Invalid input string
(no debugging symbols found)

---Type <return> to continue, or q <return> to quit---
Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
[Switching to Thread 0xb740d6c0 (LWP 17162)]
0xb761bedd in g_markup_escape_text () from /usr/lib/libglib-2.0.so.0


Since it seems to be a bad use of gtk calls, I don't think this problem only occurs with my computer. I just think this program never ran with gentoo, and nobody tested it ...
Back to top
View user's profile Send private message
brubru
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 May 2008
Posts: 109
Location: France

PostPosted: Tue Feb 17, 2009 3:42 pm    Post subject: Reply with quote

You could try to recompile some dependencies with -g or debug if it exists. FEATURES=splitdebug should split the debug symbols in an others files (in /usr/lib/debu/*.debug) so they are loaded only when you execute the binary with gdb.

In other way you could try a keyworded version of your apps.

Bye.

Ps: Vu que ton sujet a été déplacer dans la partie francophone, il est peut-etre plus sage de continuer en français ici, et/ou d'ouvrir un nouveau sujet dans le forum anglais
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index French All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum