Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] USB 3 nie działa
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
wonski
n00b
n00b


Joined: 10 Apr 2007
Posts: 31

PostPosted: Mon Sep 08, 2014 11:07 am    Post subject: [SOLVED] USB 3 nie działa Reply with quote

Cześć

Mam problem z uruchomieniem portów USB 3.0 na laptopie Lenovo G500.
USB 2 działa ok.
Code:
pabo-g500 pabo # lspci | grep USB
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)



Code:
pabo-g500 pabo # lsusb                                                                                                                                                                                                                                                         
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub                                                                                                                                                                                                     
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub                                                                                                                                                                                                                 
Bus 001 Device 005: ID 0bda:0129 Realtek Semiconductor Corp. RTS5129 Card Reader Controller                                                                                                                                                                                   
Bus 001 Device 004: ID 0cf3:3004 Atheros Communications, Inc. AR3012 Bluetooth 4.0                                                                                                                                                                                             
Bus 001 Device 003: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver                                                                                                                                                                                                             
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub                                                                                                                                                                                                     
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub   


Jądro konfigurowane stąd:
http://wiki.gentoo.org/wiki/USB/HOWTO

Na win7 działa ok, więc porty są sprawne. Miałem już Gentoo na tym laptopie, też działało.

Przy podłączaniu czegokolwiek do portu USB 3 dmesg nie pokazuje nic, kompletnie.
Próbowałem na jądrze 3.14.14 oraz na 3.16.1, na obu jest ten sam problem.

Skończyły mi się pomysły, może ktoś pomoże?


//Edit

Naszło mnie żeby szukać po xhci, a nie po samym usb i mam to:
Code:
pabo-g500 pabo # dmesg | grep xhci
[    0.983878] xhci_hcd 0000:00:14.0: can't find IRQ for PCI INT A; probably buggy MP table
[    0.984741] xhci_hcd 0000:00:14.0: xHCI Host Controller
[    0.985571] xhci_hcd 0000:00:14.0: new USB bus registered, assigned bus number 3
[    0.986501] xhci_hcd 0000:00:14.0: cache line size of 64 is not supported
[    0.986503] xhci_hcd 0000:00:14.0: No msi-x/msi found and no IRQ in BIOS
[    0.987345] xhci_hcd 0000:00:14.0: startup error -22
[    0.988208] xhci_hcd 0000:00:14.0: USB bus 3 deregistered
[    0.989044] xhci_hcd 0000:00:14.0: init 0000:00:14.0 fail, -22
[    0.989871] xhci_hcd: probe of 0000:00:14.0 failed with error -22



Rozwiązane.
Po włączeniu w kernelu opcji
Code:
 Message Signaled Interrupts (MSI and MSI-X)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum