Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Kernel Bug - Stack trace
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
gentleguy
n00b
n00b


Joined: 31 Oct 2014
Posts: 14

PostPosted: Mon Nov 17, 2014 3:14 am    Post subject: Kernel Bug - Stack trace Reply with quote

Hi,

While booting the system, i am getting the below message. Sound is not working though.


[ 13.497823] input: PC Speaker as /devices/platform/pcspkr/input/input10
[ 13.508673] BUG: unable to handle kernel NULL pointer dereference at 0000000000000012
[ 13.509527] IP: [<ffffffffa00063b2>] sys_get_curr_temp+0x22/0x60 [x86_pkg_temp_thermal]
[ 13.510388] PGD 0
[ 13.511233] Oops: 0000 [#1] SMP
[ 13.512080] Modules linked in: x86_pkg_temp_thermal(+) snd_pcsp
[ 13.512941] CPU: 3 PID: 2080 Comm: systemd-udevd Not tainted 3.16.5-gentoo #2
[ 13.513797] Hardware name: Dell Inc. Inspiron N5110/0j2ww8, BIOS A10 03/22/2012
[ 13.514662] task: ffff880129f669c0 ti: ffff8800c35bc000 task.ti: ffff8800c35bc000
[ 13.515541] RIP: 0010:[<ffffffffa00063b2>] [<ffffffffa00063b2>] sys_get_curr_temp+0x22/0x60 [x86_pkg_temp_thermal]
[ 13.516459] RSP: 0018:ffff8800c35bfbd0 EFLAGS: 00010282
[ 13.517368] RAX: ffffffffa0006be0 RBX: 0000000000000000 RCX: ffff8800c35bfbd4
[ 13.518297] RDX: ffff8800c35bfbd0 RSI: 00000000000001b1 RDI: ffff8800c5316800
[ 13.519229] RBP: ffff8800c35bfbe8 R08: 0000000000000000 R09: 0000000000000000
[ 13.520162] R10: ffffffff813f6c60 R11: ffffea0004a91200 R12: ffff8800c35bfc30
[ 13.521243] R13: ffff8800c35bfc30 R14: ffff8800c5316800 R15: 0000000000000000
[ 13.522198] FS: 00007f3bae2097c0(0000) GS:ffff88012fb80000(0000) knlGS:0000000000000000
[ 13.523160] CS: 0010 DS: 0000 ES: 0000 CR0: 0000000080050033
[ 13.524116] CR2: 0000000000000012 CR3: 00000000c3537000 CR4: 00000000000407e0
[ 13.525070] Stack:
[ 13.526022] ffffffff819eac01 ffff8800c5316800 ffff8800c5316a80 ffff8800c35bfc18
[ 13.526999] ffffffff81713d65 ffff8800c5316818 0000000000000002 ffff8800c5316800
[ 13.527958] ffffffffa0006b80 ffff8800c35bfc48 ffffffff81714f75 ffff8800c35bfc48
[ 13.528915] Call Trace:
[ 13.529855] [<ffffffff819eac01>] ? mutex_lock+0x11/0x32
[ 13.530800] [<ffffffff81713d65>] thermal_zone_get_temp+0x55/0x80
[ 13.531746] [<ffffffff81714f75>] thermal_zone_device_update+0x25/0xb0
[ 13.532687] [<ffffffff81716483>] thermal_zone_device_register+0x7b3/0x8c0
[ 13.533630] [<ffffffffa0006909>] get_core_online+0x299/0x350 [x86_pkg_temp_thermal]
[ 13.534579] [<ffffffffa0009000>] ? 0xffffffffa0008fff
[ 13.535531] [<ffffffffa000906d>] pkg_temp_thermal_init+0x6d/0x157 [x86_pkg_temp_thermal]
[ 13.536499] [<ffffffff810002d4>] do_one_initcall+0x84/0x1b0
[ 13.537463] [<ffffffff8113c042>] ? __vunmap+0xb2/0x100
[ 13.538434] [<ffffffff810b51bd>] load_module+0x1b6d/0x21c0
[ 13.539402] [<ffffffff810b1e50>] ? show_initstate+0x50/0x50
[ 13.540367] [<ffffffff81157481>] ? vfs_read+0x101/0x190
[ 13.541322] [<ffffffff810b5956>] SyS_finit_module+0x86/0x90
[ 13.542272] [<ffffffff819ec3d2>] system_call_fastpath+0x16/0x1b
[ 13.543204] Code: 66 0f 1f 84 00 00 00 00 00 55 48 89 e5 41 54 49 89 f4 48 8d 55 e8 48 8d 4d ec be b1 01 00 00 53 48 83 ec 08 48 8b 9f d8 02 00 00 <0f> b7 7b 12 e8 f5 50 41 e1 8b 55 e8 b8 ea ff ff ff 85 d2 79 19
[ 13.545642] RIP [<ffffffffa00063b2>] sys_get_curr_temp+0x22/0x60 [x86_pkg_temp_thermal]
[ 13.546698] RSP <ffff8800c35bfbd0>
[ 13.547735] CR2: 0000000000000012
[ 13.548772] ---[ end trace cea687e4a76b5464 ]---


Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
eccerr0r
Watchman
Watchman


Joined: 01 Jul 2004
Posts: 7159
Location: almost Mile High in the USA

PostPosted: Fri Nov 21, 2014 10:47 pm    Post subject: Reply with quote

This is kind of unexpected. It looks like systemd is looking at temperature (why?) and the temperature reading code in the kernel is puking (regardless if systemd-udev is or isn't).

Is this repeatable?

May need to file a kernel bug... and don't compile CONFIG_X86_PKG_TEMP_THERMAL into your kernel (or don't load the module) in the meantime.

Also make sure ACPI is enabled... though it may be unrelated or not..
Back to top
View user's profile Send private message
gentleguy
n00b
n00b


Joined: 31 Oct 2014
Posts: 14

PostPosted: Sat Nov 22, 2014 9:13 am    Post subject: Reply with quote

eccerr0r wrote:
This is kind of unexpected. It looks like systemd is looking at temperature (why?) and the temperature reading code in the kernel is puking (regardless if systemd-udev is or isn't).

Is this repeatable?

May need to file a kernel bug... and don't compile CONFIG_X86_PKG_TEMP_THERMAL into your kernel (or don't load the module) in the meantime.

Also make sure ACPI is enabled... though it may be unrelated or not..




Yes, This was recurring at every boot, Initially i had this compiled into the kernel manually and now i recompiled it as a module with "genkernel" and this problem no longer exists.

Btw, I have ACPI support enabled.

Thanks

------------------
Back to top
View user's profile Send private message
WGH
n00b
n00b


Joined: 04 Jan 2014
Posts: 3

PostPosted: Mon Dec 22, 2014 8:27 pm    Post subject: Reply with quote

I'm having the same issue with my ThinkPad T440.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum