Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Lokalizacja
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
radekm
n00b
n00b


Joined: 12 Aug 2018
Posts: 3
Location: Warsaw

PostPosted: Sun Aug 12, 2018 10:18 am    Post subject: [SOLVED] Lokalizacja Reply with quote

Witam,
Jestem nowy w gentoo i mam trzy pytania
Chcę ustawić system aby było można wprowadzać i odczytywać Polskie znak ale język systemu był angielski.
Dlaczego jeżeli wpiszę w konsoli env-update && source /etc/profile to otrzymuję komunikat:
bash: warning: setlocale: LC_CTYPE: cannot change locale (pl_PL.UTF-8) ?

Mam pytanie moje ustawienia:

/etc/env.d/02locale

LANG="en_US.UTF-8"
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=""

/etc/locale.gen

en_US ISO-8859-1
en_US.UTF-8 UTF-8
pl_PL ISO-8859-2
pl_PL.UTF-8 UTF-8
Polecenie locale wyświetla

LANG=en_US.utf8
LC_CTYPE=en_US.UTF-8
LC_NUMERIC=pl_PL.UTF-8
LC_TIME=pl_PL.UTF-8
LC_COLLATE=C
LC_MONETARY=pl_PL.UTF-8
LC_MESSAGES=en_US.UTF-8
LC_PAPER=pl_PL.UTF-8
LC_NAME=pl_PL.UTF-8
LC_ADDRESS=pl_PL.UTF-8
LC_TELEPHONE=pl_PL.UTF-8
LC_MEASUREMENT=pl_PL.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=pl_PL.UTF-8
LC_ALL=

eselect locale list
Available targets for the LANG variable:
[1] C
[2] POSIX
[3] en_US
[4] en_US.iso88591
[5] en_US.utf8
[6] pl_PL
[7] pl_PL.iso88592
[8] pl_PL.utf8
[9] en_US.UTF-8 *
[ ] (free form)

Czym różni się en_US.UTF-8 od en_US.utf8?
Dlaczego mimo ustawienia opcji LANG na LANG=en_US.utf8 prawie wszystkie inne opcje ustawione są na pl_PL.UTF-8 chociaż ustawiłem tylko LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"?
Pozdrawiam


Last edited by radekm on Mon Aug 13, 2018 9:23 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
mir3x
Guru
Guru


Joined: 02 Jun 2012
Posts: 418

PostPosted: Mon Aug 13, 2018 6:26 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
Czym różni się en_US.UTF-8 od en_US.utf8?

Nie mam pojęcia, nie mam małego. w locale.gen mam tylko: en_US.UTF-8 UTF-8 i pl_PL UTF-8
Może miałeś wcześniej z małego utf8 w locale.gen, wygenerowałeś, potem zmieniłeś na duże, wygenerowałeś znów - małe nie zostało po prostu usunięte ?

Quote:
Dlaczego mimo ustawienia opcji LANG na LANG=en_US.utf8 prawie wszystkie inne opcje ustawione są na pl_PL.UTF-8 chociaż ustawiłem tylko LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"?

Coś nadpisuje ? Ja używam LxQt i tam jest opcja zmieniania:
jak odpale w LxQt:
LANG=en_US.UTF8 locale
Code:
LANG=en_US.UTF8
LC_CTYPE="en_US.UTF8"
LC_NUMERIC=pl_PL.UTF-8
LC_TIME=pl_PL.UTF-8
LC_COLLATE=pl_PL.UTF-8
LC_MONETARY=pl_PL.UTF-8
LC_MESSAGES="en_US.UTF8"
LC_PAPER="en_US.UTF8"
LC_NAME="en_US.UTF8"
LC_ADDRESS="en_US.UTF8"
LC_TELEPHONE="en_US.UTF8"
LC_MEASUREMENT=pl_PL.UTF-8
LC_IDENTIFICATION="en_US.UTF8"


jak odpale z terminala w ctrl+alt+F1 to są wszystkie nadpisane jako en_US.UTF8.
Jak z LxQt to tak jak powyżej - ale w opcjach lxQt mam opcje nadpisania tylko: LC_NUMERIC LC_TIME LC_MEASUREMENT .. - dokładnie tych co zostały jako pl_PL.
U mnie LxQt nadpisuje, u ciebie może być coś innego.
Ale nie wiem czemu LANG nadpisał wszystko na konsoli- chyba tak ma być.


Aby odczytywać polskie znaki możesz ustawić wszystko na en_US.UTF-8. Każde UTF-8 powinno odczytywać polskie znaki. Po prostu ustaw wszystko na en_US, klawiature ustaw na polski.
Obszukaj kde/gnome czy tam czegoś nie nadpisują.
_________________
Installation aborted to prevent system self-destruction
Back to top
View user's profile Send private message
radekm
n00b
n00b


Joined: 12 Aug 2018
Posts: 3
Location: Warsaw

PostPosted: Mon Aug 13, 2018 9:16 am    Post subject: Reply with quote

mir3x wrote:
Quote:
Czym różni się en_US.UTF-8 od en_US.utf8?

Nie mam pojęcia, nie mam małego. w locale.gen mam tylko: en_US.UTF-8 UTF-8 i pl_PL UTF-8
Może miałeś wcześniej z małego utf8 w locale.gen, wygenerowałeś, potem zmieniłeś na duże, wygenerowałeś znów - małe nie zostało po prostu usunięte ?
Prawdopodobnie tak było :).


Quote:

Dlaczego mimo ustawienia opcji LANG na LANG=en_US.utf8 prawie wszystkie inne opcje ustawione są na pl_PL.UTF-8 chociaż ustawiłem tylko LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"?
Coś nadpisuje ?

Coś miałem ustawione w zaszyfrowanym katalogu /home/radek. Przed zamontowanie katalogu wszystko było OK. Katalog ten montuje po zalogowaniu veracryptem i zastępuje /home/radek niezaszyfrowany. Później odpalam slima a on i3. Usunołem prawie wszystkie pliki konfiguracyjne i wpisałem polecenie dbus-update-activation-environment (bo w katalogu domowym w logach było że dbus wczytuje Lang pl_PL.UTF-8). Ten katalog mam od kilku lat i używałem z Debianem, Ubuntu, Mintem :).

Quote:
Obszukaj kde/gnome czy tam czegoś nie nadpisują.

Używam menadżera okien i3 :).

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Back to top
View user's profile Send private message
thalcave
n00b
n00b


Joined: 23 Apr 2011
Posts: 9
Location: poland

PostPosted: Sat Nov 10, 2018 10:16 pm    Post subject: Reply with quote

Odnośnie UTF-8 vs utf8 znalazłem takie coś: https://superuser.com/questions/999133/differences-between-en-us-utf8-and-en-us-utf-8

Wychodzi, że to czy jest UTF-8 czy utf8 jest kwestią wersji Glibca. Brzmi sensownie :D
_________________
"It's great to be here. It's great to be anywhere"
Keith Richards
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum