Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Solved] Cannot Update New Gentoo
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 268
Location: USA, California

PostPosted: Mon Sep 15, 2014 6:40 am    Post subject: [Solved] Cannot Update New Gentoo Reply with quote

Hello to all on the forum.

Well I had some issues getting Gentoo to fully boot. Well, now that that is out of the way, I can move on to the next problem(s).

When I try to update my system "emerge -avuND world" I get an "Error: circular dependencies
(sys-libs/nurses-5.9-r3 ::gentoo, ebuild scheduled for merge) dependson
(sys-libs/gpm-1.20.7-r2::gentoo, ebuild scheduled for merge) (buildtime)
(sys-libs/ncurses-5.9-r3::gentoo, ebuild shceduled for merge) (buildtime)"
then I get a suggestion to "-gpm" in my USE flags, which I did and now, all it says "can be avoided by temp disabling USE flags that trigger optional dep.." My problem is I have no clue what the other dependcies are because I cannot scroll to the top to see what they are.

In addition, when I try to "emerge --rsync" I get an error "[Errno -2] Name or service not known". I have "rsync://rsync3.us.gentoo.org" in my /etc/portage/make.conf file.
I am lost . All the wiki's that I read through offered no solution. So if someone could help I would be most grateful.

I forgot to say that when I login as root, if I ls or pwd I the only folder that is displayed is the root folder, but when I cd into my user folder it shows the files there. Am I missing something?

Thank you. :)


Last edited by Tefrem34 on Fri Sep 19, 2014 3:22 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
xaviermiller
Administrator
Administrator


Joined: 23 Jul 2004
Posts: 7972
Location: ~Brussels - Belgique

PostPosted: Mon Sep 15, 2014 7:02 am    Post subject: Reply with quote

Hello,

Can you provide the output of
Code:
emerge --info
?
_________________
Kind regards,
Xavier Miller
Back to top
View user's profile Send private message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 268
Location: USA, California

PostPosted: Mon Sep 15, 2014 7:33 am    Post subject: Reply with quote

I hope that I get this paste bin right.
http://dpaste.com/2KNC6NN
Back to top
View user's profile Send private message
shazeal
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 May 2006
Posts: 197
Location: New Zealand

PostPosted: Mon Sep 15, 2014 8:19 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
SYNC="rsync://rsync3.us.gentoo.org/gentoo-portage rsync://rsync24.us.gentoo.org"


Should just be...

SYNC="rsync://rsync24.us.gentoo.org/gentoo-portage"

that rsync3 host seems a bit slow/broken.

EDIT: Also it looks like you used mirrorselect which puts broken links in the SYNC var. The hosts should always have /gentoo-portage at the end.
_________________
CFLAGS="-OmgWTFR1CE --fun-lol-loops --march=asmx86go"
Back to top
View user's profile Send private message
creaker
l33t
l33t


Joined: 14 Jul 2012
Posts: 651

PostPosted: Mon Sep 15, 2014 8:44 am    Post subject: Re: Cannot Update New Gentoo Reply with quote

Tefrem34 wrote:
My problem is I have no clue what the other dependcies are because I cannot scroll to the top to see what they are.


use -p (pretend) key instead of -a. emerge will not build anything, just will show what would built, including possible errors and conflicts.
Code:
emerge -pvuDN world > emerge-pretend

Once it finished you can read entire the output in "emerge-pretend" file (open it with nano, mcedit or any other text editor)
Code:
nano emerge-pretend



Tefrem34 wrote:

I forgot to say that when I login as root, if I ls or pwd I the only folder that is displayed is the root folder, but when I cd into my user folder it shows the files there. Am I missing something?

It's normal. By default /root contains only some hidden files that cannot be seen with ls.
Back to top
View user's profile Send private message
i92guboj
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 10306
Location: Córdoba (Spain)

PostPosted: Mon Sep 15, 2014 9:41 am    Post subject: Reply with quote

My guess is that you changed the USE flags in a way that you created a circular dependency. The default USE flags should be tuned in a way that avoids this, and that's why it's not advised to change much USEs until you have a properly working system.

gpm needs ncurses. But, ncurses also needs gpm IF the "gpm" use flag is enabled. So, this is a chicken-egg problem.

To sove it, just do this:


Code:
# USE="-gpm" emerge -va ncurses


That should emerge ncurses without gpm support. After that, you can emerge gpm and then, if needed, re-emerge ncurses with gpm support (if you truly need that nowadays).
_________________
Gentoo Handbook | My website
Back to top
View user's profile Send private message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 268
Location: USA, California

PostPosted: Mon Sep 15, 2014 9:47 am    Post subject: Reply with quote

Thank you for the replies. :)

@shazeal
"Also it looks like you used mirrorselect which puts broken links in the SYNC var. The hosts should always have /gentoo-portage at the end."
I do not understand. Are you talking about the /etc/portage/make.conf file, where the broken links are, or somewhere else?

@creaker
Thanks for the tips. I am writing them on a sticky note so I can remember. Until I get used to Gentoo I am going to have a lot of notes everywhere.

Thanks again. :)
Back to top
View user's profile Send private message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 268
Location: USA, California

PostPosted: Mon Sep 15, 2014 4:35 pm    Post subject: Reply with quote

@i92guboj
I used the command "
# USE="-gpm" emerge -va ncurses" and it went through. But when I tried to "emerge -avuND world" I get the same error again.

When I "emerge --rsync" it says it is not a valid package atom. Please check ebuild(5) for full details.

I feels like I just keep hitting a brick wall.
Back to top
View user's profile Send private message
ct85711
Veteran
Veteran


Joined: 27 Sep 2005
Posts: 1696

PostPosted: Mon Sep 15, 2014 4:44 pm    Post subject: Reply with quote

It should be just "emerge --sync" instead of the --rsync. This will update your portage tree ( does not modify your system; just letting portage know of new package only.
Back to top
View user's profile Send private message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 268
Location: USA, California

PostPosted: Mon Sep 15, 2014 9:50 pm    Post subject: Reply with quote

With emerge --sync I still get an error, it says that the getaddrinfo failed for
Code:
'rsync://rsync24.us.gentoo.org/gentoo-portage... Name or service not known... error in socket IO (code 10)ar clientserver.c(122) [Receiver=309]... Exhausted addresses for rsync24.us.gentoo.org"


Is my problem that my internet modules are not loading at boot?

When I chroot into my system I did an update and it worked without any errors. Unfortunately, nothing of the updates took when I booted into my system. I was greeted with the same dependency error.

_____
edit

well I tried to make eth0 start with
Code:
 /etc/init.d/net.eth0 start
and it says the interface does not exist
I ran "#rc-update add net.eth0 default" it says "net.eth0 already installed in runlevel 'default'; skipping"
"#rc and it says eth0 does not exist, failed to start, cannot start netmount as net.eth0 would not start"
Is this a kernel config problem then?
How would I find the right option in the kernel option?
thanks
Back to top
View user's profile Send private message
DONAHUE
Watchman
Watchman


Joined: 09 Dec 2006
Posts: 7552
Location: Goose Creek SC

PostPosted: Mon Sep 15, 2014 10:34 pm    Post subject: Reply with quote

udev will change the names the the kernel assigns the network interfaces, if it is allowed to.
boot the installed gentoo, run
Code:
ifconfig -a
is eth0 listed in the output?
_________________
Defund the FCC.
Back to top
View user's profile Send private message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 268
Location: USA, California

PostPosted: Mon Sep 15, 2014 11:28 pm    Post subject: Reply with quote

@DONAHUE, Thank you for the quick response.
nope...
enp2s0 is listed on the top and lo on the bottom.
Back to top
View user's profile Send private message
DONAHUE
Watchman
Watchman


Joined: 09 Dec 2006
Posts: 7552
Location: Goose Creek SC

PostPosted: Mon Sep 15, 2014 11:51 pm    Post subject: Reply with quote

where the handbook example was
Code:
cd /etc/init.d
ln -s net.lo net.eth0
rc-update add net.eth0 default
you need to create
Code:
cd /etc/init.d
ln -s net.lo net.enp2s0
followed by
Code:
rc-update add net.enp2s0 default

delete the obsolete names with
Code:
rm /etc/init.d/net.eth0
rc-update del net.etho default


Alternatively, if you wish to keep kernel names eth0, eth1 ... wlan0, wlan1... etc, you can, by adding net.ifnames=0 to the kernel line in the boot loader

Note that this information is presented in the Gentoo Handbook.

After changing the names to the udev version;
Code:
/etc/init.d/net.enp2s0 restart
ifconfig
should show enp2s0 in the output to show the kernel can see and drive the NIC and the NIC is up.

nano /etc/resolv.conf ??
_________________
Defund the FCC.
Back to top
View user's profile Send private message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 268
Location: USA, California

PostPosted: Tue Sep 16, 2014 12:27 am    Post subject: Reply with quote

Thank you so much!
"nano /etc/resolv.conf"
Code:
#Generated bu dhcpcd from enp2s0 #/etc/resolv.conf.head can replace this line nameserver 192.168.11.1 #/etc/resolv.conf.tail can replace this line


In /etc/default/grub I ucommented "GRUB_CMDLINE_LINUX="net.ifnames-0" Is this what you ment "if you wish to keep kernel names eth0, eth1 ... wlan0, wlan1... etc, you can, by adding net.ifnames=0 to the kernel line in the boot loader" ?
I went through this last step, on installation, and obviously I did it wrong. Thank you for the step by step instructions. It is nice when you do a command and have no errors. :)
Back to top
View user's profile Send private message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 268
Location: USA, California

PostPosted: Tue Sep 16, 2014 12:55 am    Post subject: Reply with quote

Well shoot!
now that I have a working network, I still cannot get past the sys-libs, sys-devel circular dependencies, even when I run #USE="-gpm" emerge -va ncurses.

I tried "emerge -pvuND world > emerge-pretend" and get "Invalid USE flag in '/usr/portage/profiles/base/use.mask' : 'net-libs/ortp zrtp'' plus the circular dependencies below it.
I commented it out but I am still stuck with the same error.
Back to top
View user's profile Send private message
DONAHUE
Watchman
Watchman


Joined: 09 Dec 2006
Posts: 7552
Location: Goose Creek SC

PostPosted: Tue Sep 16, 2014 1:44 am    Post subject: Reply with quote

<shift><page up> or <shift><page down> should scroll the console
Code:
emerge wgetpaste
provides means to pass large amount of text accurately and easily to an internet pastebin. formats are
Code:
 wgetpaste /path/to/file
or
Code:
command | wgetpaste
to paste a file or a command output respectively. The pastebin site will return a url for your post which you can share here. Suggest you use
Code:
wgetpaste /etc/portage/make.conf
emerge --info | wgetpaste
eselect profile list | wgetpaste
emerge -C gpm ncurses
emerge -pvuND world | wgetpaste
and post the url's returned
_________________
Defund the FCC.
Back to top
View user's profile Send private message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 268
Location: USA, California

PostPosted: Tue Sep 16, 2014 8:44 pm    Post subject: Reply with quote

Well here it goes....

Code:
wgetpaste -v /etc/portage/make.conf

Code:
wgetpaste -v /etc/portage/make.conf
Apparently nothing was received. Perhaps the connection failed.
--2014-09-16 06:39:13--  http://bpaste.net/
Resolving bpaste.net... 84.22.98.66, 2a02:2770:13:0:21a:4aff:fef3:978
Connecting to bpaste.net|84.22.98.66|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 301 Moved Permanently
Location: https://bpaste.net/ [following]
--2014-09-16 06:39:14--  https://bpaste.net/
Connecting to bpaste.net|84.22.98.66|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: unspecified [text/html]
Saving to: '/dev/null'

     0K .......... ......                                      14.6M=0.001s

2014-09-16 06:39:15 (14.6 MB/s) - '/dev/null' saved [16613]


Code:
emerge --info | wgetpaste

Code:
Apparently nothing was received. Perhaps the connection failed. Enable --verbose or
--debug to get the output from wget that can help diagnose it correctly.


Code:
eselect profile list | wgetpaste

Code:
Apparently nothing was received. Perhaps the connection failed. Enable --verbose or
--debug to get the output from wget that can help diagnose it correctly.


Code:
emerge -pvuND world | wgetpaste

Code:
Apparently nothing was received. Perhaps the connection failed. Enable --verbose or
--debug to get the output from wget that can help diagnose it correctly.


What I will do is manually paste the files in a pastebin in a bit. I have to get my daughter from school.
Back to top
View user's profile Send private message
DONAHUE
Watchman
Watchman


Joined: 09 Dec 2006
Posts: 7552
Location: Goose Creek SC

PostPosted: Tue Sep 16, 2014 8:55 pm    Post subject: Reply with quote

looks like bpaste.net is still messed up, pastebin.ca also

wgetpaste -S will provide a list of sites
for example:
wgetpaste -s gists /etc/portage/make.conf would shift site to api.github.com/gists
_________________
Defund the FCC.
Back to top
View user's profile Send private message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 268
Location: USA, California

PostPosted: Tue Sep 16, 2014 9:38 pm    Post subject: Reply with quote

That was the ticket.

Code:
wgetpaste -s gists /etc/portage/make.conf

Code:
https://gist.github.com/0d4bc4adc21d6c487c67


Code:
emerge --info | wgetpaste -s gists

Code:
https://gist.github.com/9f96ce72e11be250723d


Code:
eselect profile list | wgetpaste -s gists

Code:
https://gist.github.com/500e8acdbaa860d2336d


Code:
emerge -pvuND world | wgetpaste -s gists

Code:
https://gist.github.com/8ffc8b9c14a50a9b379e
Back to top
View user's profile Send private message
DONAHUE
Watchman
Watchman


Joined: 09 Dec 2006
Posts: 7552
Location: Goose Creek SC

PostPosted: Tue Sep 16, 2014 9:57 pm    Post subject: Reply with quote

Easier to use for other readers, Code block does not allow links to work :)
make.conf : https://gist.github.com/0d4bc4adc21d6c487c67
emerge --info : https://gist.github.com/9f96ce72e11be250723d
eselect profile list : https://gist.github.com/500e8acdbaa860d2336d
emerge -pvuND world : https://gist.github.com/8ffc8b9c14a50a9b379e
_________________
Defund the FCC.
Back to top
View user's profile Send private message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 268
Location: USA, California

PostPosted: Tue Sep 16, 2014 10:11 pm    Post subject: Reply with quote

Oh, sorry. :oops:
I was trying to make it neat. I will try my best to remember that in the future.
Thank you So much for your help and patience DONAHUE.
Back to top
View user's profile Send private message
DONAHUE
Watchman
Watchman


Joined: 09 Dec 2006
Posts: 7552
Location: Goose Creek SC

PostPosted: Wed Sep 17, 2014 12:20 am    Post subject: Reply with quote

It was neat. No blushing needed.
the results of
Code:
emerge -pvuND world
suggest
Code:
emerge -uND world
will work, I would then expect
Code:
emerge gpm
to work. If so that solves the problems?
I would edit make.conf to:
Quote:
CFLAGS="-march=native -O2 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
MAKEOPTS="-j8"
LINGUAS="en_US en"
USE="mmx sse sse2"
INPUT_DEVICES="evdev"
VIDEO_CARDS="nvidia"
PORTDIR="/usr/portage"
DISTDIR="${PORTDIR}/distfiles"
PKGDIR="${PORTDIR}/packages"
ACCEPT_LICENSE="* @EULA"
should optimize processor, allow mirror use to be controlled by a well managed mirror selection system on the net, minimize global use flags -- IMHO best to use per package use flags whenever reasonable, wiki and or documentation for installs should be a guide as to when global use flag is needed.
_________________
Defund the FCC.
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 7092
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Wed Sep 17, 2014 12:32 am    Post subject: Reply with quote

Another question is whether USE=gpm is needed at all, it enables console mouse support, I personally never felt the need for console mouse. All my boxes have USE=-gpm and I never missed it. The mouse will still work in xterm.
_________________
Please learn how to denote units correctly!
Back to top
View user's profile Send private message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 268
Location: USA, California

PostPosted: Wed Sep 17, 2014 1:42 am    Post subject: Reply with quote

Well I messed something up. Some how I cannot use any of my bash commands. I tried to "clear" and got
Code:
bash: command not found
and when I tried to "nano" into "/etc/portage/make.conf" I got
Code:
Error opening terminal: xterm
.
I can't install anything because of the dependency errors.
To post the last info, I was chrooted into my gentoo from the live cd. (note) when trying to "umount" my drives, it doesn't want to unmount them, so I used fuser to force unmount the drives.
When I tried to make the suggested edits, I couldn't use any of the above commands. So I booted up the live Gentoo cd and chrooted into my system and got the same errors. It just seems to go from bad to worse. How do I get my bash to work again?
Back to top
View user's profile Send private message
DONAHUE
Watchman
Watchman


Joined: 09 Dec 2006
Posts: 7552
Location: Goose Creek SC

PostPosted: Wed Sep 17, 2014 2:04 am    Post subject: Reply with quote

boot the livecd, mount the gentoo partitions,
Code:
ls /mnt/gentoo
should produce
Quote:
bin boot dev etc home lib lib32 lib64 media mnt opt proc root run sbin stage3-amd64-20140828.tar.bz2 sys tmp usr var
your stage3 may be different. If you don't have the directory structure quoted: erased?
wrong partition mounted?
file system corruption?
disk device names changed?
??
if directory structure is present:
Code:
ls -l /mnt/gentoo/bin/bash
exists? permissions correct?
_________________
Defund the FCC.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo All times are GMT
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 1 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum