Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
missing driver Realtek RTL8111GR ??
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Schnulli
Guru
Guru


Joined: 25 Jun 2010
Posts: 320
Location: Bremen DE

PostPosted: Sat Oct 11, 2014 3:35 pm    Post subject: missing driver Realtek RTL8111GR ?? Reply with quote

Hi all,
is the driver for the ethernic Realtek RTL8111GR missing in the 3.14.14 Kernel source?
The supported Kernel driver dosnt work properly and allways does a fallback to 100M or less and is damned slow und unstable

I tried to get it working with the original driver source from realtek but it dosnt work.
To new maybe? I couldnt find any matching driver at Realtek so i pluged another 1G PCIe NIC

This onboard NIC is found on boards like the ASRock Q1900M Celeron and others.


Regards
Back to top
View user's profile Send private message
my.Gentoo.Asus.Z87-A
n00b
n00b


Joined: 11 Sep 2014
Posts: 7

PostPosted: Sun Oct 12, 2014 6:25 am    Post subject: Reply with quote

...

Last edited by my.Gentoo.Asus.Z87-A on Thu Oct 23, 2014 10:54 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
ShanaXXII
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Jun 2014
Posts: 281
Location: Canada

PostPosted: Sun Oct 12, 2014 12:56 pm    Post subject: Reply with quote

Was it working during the installation?
If it was, then you can do a # lspci -k
to see what driver in the kernel it was using.
Then go into the kernel, search for it and enable it.
Back to top
View user's profile Send private message
Schnulli
Guru
Guru


Joined: 25 Jun 2010
Posts: 320
Location: Bremen DE

PostPosted: Tue Oct 14, 2014 1:54 am    Post subject: Reply with quote

HI All and thanks for ur replys,
i tryed out all firmwares and yes it worked during install but only at 100M , damned slowly and unstable.
I will drop the Realtek Dev Team a note and ask for a solution and driver. Lets see how long it takes this time ^^

Till then i use another PCIe X1 1G NIC

Best Regards

/Edit
i left a note at Realtek Dev, lets see now
Back to top
View user's profile Send private message
ShanaXXII
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Jun 2014
Posts: 281
Location: Canada

PostPosted: Tue Oct 14, 2014 2:28 am    Post subject: Reply with quote

Schnulli wrote:
HI All and thanks for ur replys,
i tryed out all firmwares and yes it worked during install but only at 100M , damned slowly and unstable.

Since it worked during the installation, the driver is probably in the kernel and working.
After installation, try doing # ifconfig -a to see if the driver is being used and that the interface is up.
If it is, then you can do # dhcpcd <interface_name>
Back to top
View user's profile Send private message
Schnulli
Guru
Guru


Joined: 25 Jun 2010
Posts: 320
Location: Bremen DE

PostPosted: Mon Oct 20, 2014 10:21 am    Post subject: Reply with quote

Hi ShanaXXII, i tested them all... no luck, wel dosnt mater, Realtek answered me with but i didnt tryed yet, so if anyone wants, i am lucky with my PCIe x1 NIC


Realteks answer:
--------------------------------------

Dear Customer,

Thank you for your E-mail!
Have you try the latest driver ?
http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=13&PFid=5&Level=5&Conn=4&DownTypeID=3&GetDown=false

LINUX driver for kernel 3.x and 2.6.x and 2.4.x
8.039
2014/9/18
79k
HK1
US1
US3
CN
UK1
US2

Best regards,

Lisa Chiu
Engineer
Technical Support Dept.
Realtek Semiconductor Corp.
E-mail:LisaChiu@Realtek.com

-----Original Message-----
From: XXXXXX [mailto:XXXXXXXXXXXX]
Sent: Tuesday, October 14, 2014 10:03 AM
To: Nicfae
Subject: Known Driver Issue and Problems with RTL 8111GR onboard NIC Chipon Linux

Hello to you over there in Taiwan at Realtek,
long ago we had been in contact.
At time we are having some Development (Kernel and Gentoo Core Sys)
Problems with your Ether NIC 8111GR onboard Chip under Linux Kernels.
The Problem looks like this:
Connection only at 100M or below, damned slowly and unstable.
All trys to use another Firmware dosnt fix it.
Could you please have a look at it, fix and leave me a note where a
working Driver is to download to support this NIC under Linux Kernels
>3.x.x , Kernel ORG and the Linux Community.....?

Best Regards to you at Realtek,

------------------------------------------
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum