Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[fixe]I updated to kernel 3.17 and lost my network interface
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
peter4
Guru
Guru


Joined: 19 Jul 2005
Posts: 359
Location: Wroclaw, Poland

PostPosted: Tue Oct 14, 2014 9:50 pm    Post subject: [fixe]I updated to kernel 3.17 and lost my network interface Reply with quote

After updating the kernel to 3.17 I no longer have any network interface. I have a Realtek device and use the r8169 driver. According to lspci the device is dected by the driver:
Code:

04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 02)
        Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Motherboard
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 29
        I/O ports at ce00 [size=256]
        Memory at fdcff000 (64-bit, prefetchable) [size=4K]
        Memory at fdce0000 (64-bit, prefetchable) [size=64K]
        [virtual] Expansion ROM at fdd00000 [disabled] [size=64K]
        Capabilities: [40] Power Management version 3
        Capabilities: [50] MSI: Enable+ Count=1/2 Maskable- 64bit+
        Capabilities: [70] Express Endpoint, MSI 01
        Capabilities: [b0] MSI-X: Enable- Count=2 Masked-
        Capabilities: [d0] Vital Product Data
        Capabilities: [100] Advanced Error Reporting
        Capabilities: [140] Virtual Channel
        Capabilities: [160] Device Serial Number 12-34-56-78-12-34-56-78
        Kernel driver in use: r8169

# dmesg|grep  8169
[    0.299211] r8169 Gigabit Ethernet driver 2.3LK-NAPI loaded
[    0.299356] r8169 0000:04:00.0: can't disable ASPM; OS doesn't have ASPM control
[    0.299643] r8169 0000:04:00.0: irq 29 for MSI/MSI-X
[    0.299738] r8169 0000:04:00.0 eth0: RTL8168c/8111c at 0xffffc9000002c000, 00:1f:d0:d4:3e:0b, XID 1c4000c0 IRQ 29
[    0.299879] r8169 0000:04:00.0 eth0: jumbo features [frames: 6128 bytes, tx checksumming: ko]

but ifconfig shows only the lo interface. Perhaps there's some new setting that I need to enable?

Here's my kernel config: http://pastebin.com/Cc5PAuZA


Last edited by peter4 on Wed Oct 15, 2014 5:29 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Ant P.
Watchman
Watchman


Joined: 18 Apr 2009
Posts: 5761

PostPosted: Tue Oct 14, 2014 10:03 pm    Post subject: Reply with quote

Does "ip link show" display it?
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 7092
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Tue Oct 14, 2014 10:06 pm    Post subject: Reply with quote

One of my boxes has same card, I'm using r8168 driver from portage ... unfortunately it does not build with kernels 3.15 and later. See https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=519816 and https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=523418
_________________
Please learn how to denote units correctly!
Back to top
View user's profile Send private message
peter4
Guru
Guru


Joined: 19 Jul 2005
Posts: 359
Location: Wroclaw, Poland

PostPosted: Tue Oct 14, 2014 11:27 pm    Post subject: Reply with quote

I booted the old 3.16 kernel and I still didn't have the interface. Now I don't know what to think. I know the device works since I doual-boot with Windows.

The thing worked on 3.16 without a hitch, then I installed 3.17, rebooted and it stopped working. Now it doesn't even work on 3.16. I feel like I'm either stupid or going crazy.

Ant P.: where do I find this utility? I don't have it installed.
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 7092
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Tue Oct 14, 2014 11:49 pm    Post subject: Reply with quote

Does ifconfig -a show it?
_________________
Please learn how to denote units correctly!
Back to top
View user's profile Send private message
depontius
Advocate
Advocate


Joined: 05 May 2004
Posts: 3383

PostPosted: Wed Oct 15, 2014 1:42 am    Post subject: Reply with quote

The box I'm using now has a Realtek r8169 and was installed with and is currently running 3.16.3, using the in-kernel drivers.

I've got the source for 3.17.0 loaded, but haven't built it yet.

I think I'll wait just a bit.
_________________
.sigs waste space and bandwidth
Back to top
View user's profile Send private message
Hu
Moderator
Moderator


Joined: 06 Mar 2007
Posts: 13845

PostPosted: Wed Oct 15, 2014 1:49 am    Post subject: Reply with quote

peter4 wrote:
Ant P.: where do I find this utility? I don't have it installed.
emerge --ask --noreplace sys-apps/iproute2 && /bin/ip link show
Back to top
View user's profile Send private message
peter4
Guru
Guru


Joined: 19 Jul 2005
Posts: 359
Location: Wroclaw, Poland

PostPosted: Wed Oct 15, 2014 5:28 am    Post subject: Reply with quote

Ok, I figured it out, it was caused by updating networkmanager from 0.9.10.0 to 0.9.10.0-r1 (which I updated at the same time as the kernel). It crashes with
Code:

Oct 15 07:10:47 localhost NetworkManager[24686]: <error> [1413349847.969161] [main.c:613] main(): failed to initialize settings storage: Could not load plugin 'ifnet': /usr/lib64/NetworkManager/libnm-settings-plugin-ifnet.so: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu

(it says "no such file or directory")

I assumed it was a kernel problem because I thought a network interface would always show up in ifconfig. Apparently this is not true. (it did show up in ifconfig -a).
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum