Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Radeon UVD error on cold boot
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
equeim
n00b
n00b


Joined: 14 Jun 2014
Posts: 19

PostPosted: Sat Nov 01, 2014 10:47 am    Post subject: Radeon UVD error on cold boot Reply with quote

dmesg -T | grep -C 10 uvd
Code:
[Сб ноя  1 12:27:01 2014] [drm] ring test on 2 succeeded in 1 usecs
[Сб ноя  1 12:27:01 2014] [drm] ring test on 3 succeeded in 2 usecs
[Сб ноя  1 12:27:01 2014] [drm] ring test on 4 succeeded in 1 usecs
[Сб ноя  1 12:27:01 2014] [drm] ring test on 5 succeeded in 1 usecs
[Сб ноя  1 12:27:01 2014] [drm] UVD initialized successfully.
[Сб ноя  1 12:27:01 2014] [drm] ib test on ring 0 succeeded in 0 usecs
[Сб ноя  1 12:27:01 2014] [drm] ib test on ring 1 succeeded in 0 usecs
[Сб ноя  1 12:27:01 2014] [drm] ib test on ring 2 succeeded in 0 usecs
[Сб ноя  1 12:27:01 2014] [drm] ib test on ring 3 succeeded in 0 usecs
[Сб ноя  1 12:27:01 2014] [drm] ib test on ring 4 succeeded in 1 usecs
[Сб ноя  1 12:27:02 2014] [drm:radeon_uvd_send_upll_ctlreq] *ERROR* Timeout setting UVD clocks!
[Сб ноя  1 12:27:02 2014] [drm:uvd_v1_0_ib_test] *ERROR* radeon: failed to raise UVD clocks (-110).
[Сб ноя  1 12:27:02 2014] [drm:radeon_ib_ring_tests] *ERROR* radeon: failed testing IB on ring 5 (-110).
[Сб ноя  1 12:27:02 2014] [drm] Radeon Display Connectors
[Сб ноя  1 12:27:02 2014] [drm] Connector 0:
[Сб ноя  1 12:27:02 2014] [drm]   DP-1
[Сб ноя  1 12:27:02 2014] [drm]   HPD6
[Сб ноя  1 12:27:02 2014] [drm]   DDC: 0x6560 0x6560 0x6564 0x6564 0x6568 0x6568 0x656c 0x656c
[Сб ноя  1 12:27:02 2014] [drm]   Encoders:
[Сб ноя  1 12:27:02 2014] [drm]     DFP1: INTERNAL_UNIPHY1
[Сб ноя  1 12:27:02 2014] [drm] Connector 1:
[Сб ноя  1 12:27:02 2014] [drm]   HDMI-A-1

If this error exists VDPAU doesn't work. After reboot everything is fine.

lspci | grep VGA
Code:
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Tahiti XT [Radeon HD 7970/8970 OEM / R9 280X]


Kernel: gentoo-sources-3.17.2, ACCEPT_KEYWORDS="~amd64". Kernel .config. Radeon firmware is installed and loaded (driver built as module). Is it software or hardware issue?
Back to top
View user's profile Send private message
Logicien
Veteran
Veteran


Joined: 16 Sep 2005
Posts: 1369
Location: Montréal

PostPosted: Sat Nov 01, 2014 10:26 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

this may be because when the radeon driver try to initialise the card, the needed firmware files are not available. I do have
Code:
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7520G]

and this is what I have as output of
Code:
dmesg | grep -i udv
[    5.229039] radeon 0000:00:01.0: firmware: direct-loading firmware radeon/TAHITI_uvd.bin
[    5.334291] [drm] UVD initialized successfully.

The radeon/TAHITI_uvd.bin file is in the initramfs.

Is all the radeon firmware files are installed?

You can try to put the radeon module in an initramfs. Dracut can create one. It will include the radeon module and all modules and firmware files dependancies if specified. And other way is to compile the radeon support in the kernel image with all modules and firmware files dependancies in too.

Early as possible, it's as good thing that the kernel initialise the video card.
_________________
Paul
Back to top
View user's profile Send private message
equeim
n00b
n00b


Joined: 14 Jun 2014
Posts: 19

PostPosted: Sun Nov 02, 2014 12:13 pm    Post subject: Reply with quote

cat /etc/portage/savedconfig/sys-kernel/linux-firmware
Code:
# Remove files that shall not be installed from this list.
amd-ucode/microcode_amd.bin
amd-ucode/microcode_amd_fam15h.bin
radeon/TAHITI_smc.bin
radeon/TAHITI_rlc.bin
radeon/TAHITI_pfp.bin
radeon/TAHITI_mc.bin
radeon/TAHITI_ce.bin
radeon/TAHITI_uvd.bin
radeon/TAHITI_me.bin
radeon/TAHITI_mc2.bin
radeon/tahiti_smc.bin
radeon/tahiti_rlc.bin
radeon/tahiti_pfp.bin
radeon/tahiti_mc.bin
radeon/tahiti_ce.bin
radeon/tahiti_uvd.bin
radeon/tahiti_me.bin
radeon/tahiti_mc2.bin


Firmware loads without errors:
Code:
[    6.046673] [drm] Loading tahiti Microcode


This issue was present when radeon module and firmware were compiled in kernel image.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum