Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
mesa problem stalking me over several kernels and gfx cards
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
WWWW
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Nov 2014
Posts: 143

PostPosted: Sun Nov 30, 2014 7:55 pm    Post subject: mesa problem stalking me over several kernels and gfx cards Reply with quote

Hello,

I have this problem related to mesa and acceleration driving me insane. I can't find a way to get rid of it despite gaming and vdpau tested. I am at loss.

running LIBGL_DEBUG=verbose glxgears

Code:
libGL: screen 0 does not appear to be DRI3 capable
libGL error: MESA-LOADER: could not create udev device for fd 4
libGL: pci id for fd 4: 10de:0000, driver nouveau
libGL: OpenDriver: trying /usr/lib64/dri/tls/nouveau_dri.so
libGL: OpenDriver: trying /usr/lib64/dri/nouveau_dri.so
MESA-LOADER: could not create udev device for fd 4
libGL: Can't open configuration file /user/user/.drirc: No such file or directory.
libGL: Can't open configuration file /user/user/.drirc: No such file or directory.


It doesn't matter if it's a radeon or nvidia card I always get this message.

And things look correct:


../dri/nouveau_dri.so <-- exists

eselect mesa
gallium *

blender works.
a gaming emulator works.
vdpau works.

This has been going on spanning several kernels and with different gfx cards.

what gives??
Back to top
View user's profile Send private message
WWWW
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Nov 2014
Posts: 143

PostPosted: Thu Dec 04, 2014 6:24 pm    Post subject: Reply with quote

can anyone shed light on this?
Back to top
View user's profile Send private message
natrix
Guru
Guru


Joined: 23 Aug 2013
Posts: 532

PostPosted: Fri Dec 05, 2014 4:51 am    Post subject: Reply with quote

Hi WWWW!

You try emerge nouveau and mesa unstable version:

Code:
=x11-drivers/xf86-video-nouveau-1.0.11  ~amd64
=media-libs/mesa-10.3.4  ~amd64
Back to top
View user's profile Send private message
WWWW
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Nov 2014
Posts: 143

PostPosted: Fri Dec 05, 2014 10:29 am    Post subject: Reply with quote

Yes, both with nvidia and radeons card.

Double checked eselct mesa and opengl all correct.

But still getting those errors above.

WHY libGL can't see /usr/lib64/dri/nouveau_dri.so when it clearly is there?

/dev/dri/card0 also exists.

This is truly puzzling. I have compiled with numerous of USE flag combinations and all.

Everything to no avail.
Back to top
View user's profile Send private message
chithanh
Developer
Developer


Joined: 05 Aug 2006
Posts: 2152
Location: Berlin, Germany

PostPosted: Fri Dec 05, 2014 3:15 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
libGL error: MESA-LOADER: could not create udev device for fd 4
This is often due to broken udev on your system. Particularly if you have both libudev.so.0 and libudev.so.1.
Try to get rid of it with "revdep-rebuild --library libudev.so.0" or somesuch.
Back to top
View user's profile Send private message
WWWW
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Nov 2014
Posts: 143

PostPosted: Mon Dec 08, 2014 10:52 pm    Post subject: Reply with quote

wow, it's fixed.

The problem was due to going through grsec filesystem options and blindly enabling stuff.

I disabled the entire 'filesystem' section under grsec and the error no longer appears.

pheew! I was beginning to think my installations were cursed!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum