Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
nvidia driver 343.22-r1
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Princess Nell
l33t
l33t


Joined: 15 Apr 2005
Posts: 755

PostPosted: Fri Oct 03, 2014 9:07 pm    Post subject: nvidia driver 343.22-r1 Reply with quote

Can't get this one to work. VT7 sits there there with a blinking cursor and syslog says:
Code:

Oct  3 21:40:16 localhost kernel: NVRM: VM: nv_alloc_contig_pages: DMA address not in addressable range of device 0000:01:00 (0x138fa5000, 0x0-0xffffffff)
Oct  3 21:40:16 localhost kernel: NVRM: RmInitAdapter failed! (0x24:0xc:1167)
Oct  3 21:40:16 localhost kernel: NVRM: rm_init_adapter failed for device bearing minor number 0
Oct  3 21:40:16 localhost kernel: NVRM: nvidia_frontend_open: minor 0, module->open() failed, error -5

This is kernel 3.14.14-aufs x86_64, and I'm using optimus - have not tested discrete gfx. NVidia driver 340.32-r1 works fine, as it did under 32-bit before I converted this system.
Back to top
View user's profile Send private message
AchilleTalon
Guru
Guru


Joined: 11 Apr 2004
Posts: 368
Location: Montreal, Quebec, Canada

PostPosted: Fri Oct 03, 2014 9:43 pm    Post subject: Reply with quote

Check if your adapter is supported by this version of the driver. The last major version number supporting mine is 340. If your GPU is not supported by >nvidia-drivers-340 add an entry in package.mask to prevent installation of drivers with a major number >340.

See nVidia website for the list of GPU not supported by major versions greater than 340.
_________________
Achille Talon Hop!
Back to top
View user's profile Send private message
Princess Nell
l33t
l33t


Joined: 15 Apr 2005
Posts: 755

PostPosted: Sat Oct 04, 2014 8:02 pm    Post subject: Reply with quote

First thing I checked - yes. NVS5400M.
Back to top
View user's profile Send private message
jean-michel.smith
n00b
n00b


Joined: 04 Oct 2014
Posts: 5

PostPosted: Sat Oct 04, 2014 10:12 pm    Post subject: Any luck Reply with quote

Hi,

I'm having a very similar problem, with 3.16.3-gentoo kernel and nvidia-drivers-343.22-r2. Have you had any luck with this?

Xlog:
[ 112.607] (EE) NVIDIA(GPU-0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0. Please
[ 112.607] (EE) NVIDIA(GPU-0): check your system's kernel log for additional error
[ 112.607] (EE) NVIDIA(GPU-0): messages and refer to Chapter 8: Common Problems in the
[ 112.607] (EE) NVIDIA(GPU-0): README for additional information.
[ 112.607] (EE) NVIDIA(GPU-0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
[ 112.607] (EE) NVIDIA(0): Failing initialization of X screen 0
[ 112.607] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[ 112.607] (EE)
[ 112.607] (EE) no screens found(EE)

dmesg:
[ 112.947959] nvidia 0000:01:00.0: irq 101 for MSI/MSI-X
[ 113.104456] NVRM: failed to copy vbios to system memory.
[ 113.104626] NVRM: RmInitAdapter failed! (0x30:0xffffffff:743)
[ 113.104629] NVRM: rm_init_adapter failed for device bearing minor number 0
[ 113.104640] NVRM: nvidia_frontend_open: minor 0, module->open() failed, error -5
Back to top
View user's profile Send private message
Roman_Gruber
Advocate
Advocate


Joined: 03 Oct 2006
Posts: 3806
Location: Austro Bavaria

PostPosted: Mon Oct 06, 2014 6:55 am    Post subject: Reply with quote

https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-1001416-highlight-.html
Back to top
View user's profile Send private message
Princess Nell
l33t
l33t


Joined: 15 Apr 2005
Posts: 755

PostPosted: Mon Oct 06, 2014 9:12 pm    Post subject: Reply with quote

@jms: Yes, same or similar problem with -r2.
Back to top
View user's profile Send private message
Princess Nell
l33t
l33t


Joined: 15 Apr 2005
Posts: 755

PostPosted: Sat Oct 11, 2014 9:28 pm    Post subject: Reply with quote

Looks like stable was downgraded to 337.25 temporarily, and then back to 343.22-r2, which works fine now.
Back to top
View user's profile Send private message
Faraclas
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 08 Dec 2014
Posts: 91

PostPosted: Mon Dec 08, 2014 3:26 am    Post subject: Reply with quote

So my card (GeForce 330M) supports the v340 driver. I came from linux mint before hand (honestly I just wanted to see if the nvidia driver would work before I jumped down the Gentoo rabit hole) and the latest v340 driver worked great.

Does this mean that there is no ebuild for the 340? I guess I can download and compile it myself, but this seems not the right thing to do with such a nicely managed system... Any advice?
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 7132
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Mon Dec 08, 2014 3:29 am    Post subject: Reply with quote

Yes there is, 340.58.
_________________
Please learn how to denote units correctly!
Back to top
View user's profile Send private message
Faraclas
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 08 Dec 2014
Posts: 91

PostPosted: Mon Dec 08, 2014 3:57 am    Post subject: Reply with quote

Hmm.... Portage is telling me 337.25

Code:
EpicLinux elias # eix x11-drivers/nvidia-drivers$ -c
[N] x11-drivers/nvidia-drivers (337.25): NVIDIA Accelerated Graphics Driver


How do I find the 340.58?
Back to top
View user's profile Send private message
Faraclas
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 08 Dec 2014
Posts: 91

PostPosted: Mon Dec 08, 2014 4:48 am    Post subject: Reply with quote

I had it masked by mistake. Thanks guys!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum