Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Solved] emerge can't download packages but wget can
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Sleris
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2015
Posts: 5

PostPosted: Mon Jan 26, 2015 6:58 pm    Post subject: [Solved] emerge can't download packages but wget can Reply with quote

I'm installing gentoo from an ArchLinux distribution, this is not the first time I do this and followed the corresponding handbook (http://wiki.gentoo.org/wiki/Installation_alternatives#Installing_Gentoo_from_an_existing_Linux_distribution).

I moved to the next steps, set manually
Code:
GENTOO_MIRRORS="http://mirror.ovh.net/gentoo-distfiles/"

in /mnt/gentoo/etc/portage/make.conf

I got inside the chroot, was able to
Code:
emerge-webrsync

and moved up to https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:X86/Installation/Kernel

And then something has gone wrong, since I can't
Code:
 emerge --ask sys-kernel/gentoo-sources

I got this :
Code:

velona / # emerge -av sys-kernel/gentoo-sources

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild  N     ] sys-devel/bc-1.06.95  USE="readline -libedit -static" 284 kB
[ebuild  N     ] sys-kernel/gentoo-sources-3.17.7:3.17.7  USE="symlink -build -deblob -experimental" 78,727 kB

Total: 2 packages (2 new), Size of downloads: 79,011 kB

Would you like to merge these packages? [Yes/No] yes

>>> Verifying ebuild manifests

>>> Emerging (1 of 2) sys-devel/bc-1.06.95
 * Fetching files in the background. To view fetch progress, run
 * `tail -f /var/log/emerge-fetch.log` in another terminal.
>>> Downloading 'http://distfiles.gentoo.org/distfiles/bc-1.06.95.tar.bz2'
--2015-01-26 19:42:30--  http://distfiles.gentoo.org/distfiles/bc-1.06.95.tar.bz2
Resolving distfiles.gentoo.org... failed: Name or service not known.
wget: unable to resolve host address ���distfiles.gentoo.org���


But if I try this
Code:

wget "http://distfiles.gentoo.org/distfiles/bc-1.06.95.tar.bz2"

the package download is going fine.
I tried this with others small packages and got the same problem.

What is really wrong is that emerge --sync is able to terminate without errors.

Something seems strange to me, It looks like GENTOO_MIRRORS is'nt read.
I tried to comment it out and got the same problem.

I have no idea what could be wrong.

Here comes /etc/portage/make.conf (inside the chroot)
Code:

CFLAGS="-march=native -Os -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"

MAKEOPTS="-j4"

# WARNING: Changing your CHOST is not something that should be done lightly.
# Please consult http://www.gentoo.org/doc/en/change-chost.xml before changing.
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
# These are the USE flags that were used in addition to what is provided by the
# profile used for building.
USE="3dnow 3dnowext bash-completion battery bindist laptop latex mime mmap mmx mmxext \
 openmp posix sharedmem smp sse sse2 ssse3 symlink threads threadssafe usb v4l2 vim vim-syntax wifi xfce xinerama"
PORTDIR="/usr/portage"
DISTDIR="${PORTDIR}/distfiles"
PKGDIR="${PORTDIR}/packages"

GENTOO_MIRRORS="http://mirror.ovh.net/gentoo-distfiles/"


My /etc/resolv.conf (inside the chroot)
Code:

# Generated by resolvconf
search home
nameserver 192.168.1.1

which is the same as the outside one.

I can ping 192.168.1.1 and google.fr and gentoo.org and distfiles.gentoo.org and anything I can think of.

and will provide anything else needed (I can't think of anything more right now)


Last edited by Sleris on Mon Jan 26, 2015 7:54 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Sleris
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2015
Posts: 5

PostPosted: Mon Jan 26, 2015 7:00 pm    Post subject: Reply with quote

Ho, and I also just tried
Code:
emerge --sync

and it works fine.

but emerging packages still can't work.
Back to top
View user's profile Send private message
lexflex
Guru
Guru


Joined: 05 Mar 2006
Posts: 354
Location: the Netherlands

PostPosted: Mon Jan 26, 2015 7:36 pm    Post subject: Reply with quote

Hi Sleris,

I vaguely remember something like this having to do with wget using ipv6 per default while emerge using ipv4 or the other way around.

Can you post the output of ifconfig ?

Alex.
Back to top
View user's profile Send private message
lexflex
Guru
Guru


Joined: 05 Mar 2006
Posts: 354
Location: the Netherlands

PostPosted: Mon Jan 26, 2015 7:40 pm    Post subject: Reply with quote

PS:

Might be some other issue, as described here :

https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-834754-start-0.html


or maybe an ipv4/6 resolve issue but that was the other way around apparently:
https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-847163-highlight-wget.html
Back to top
View user's profile Send private message
Sleris
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2015
Posts: 5

PostPosted: Mon Jan 26, 2015 7:46 pm    Post subject: Reply with quote

You might be right as
Code:

velona / # wget -6 "http://distfiles.gentoo.org/distfiles/bc-1.06.95.tar.bz2"
--2015-01-26 20:46:07--  http://distfiles.gentoo.org/distfiles/bc-1.06.95.tar.bz2
R��solution de distfiles.gentoo.org��� ��chec��: Nom ou service inconnu.
wget��: impossible de r��soudre l'adresse de l'h��te ����distfiles.gentoo.org����


and ifconfig output is as following
Code:


velona / # ifconfig
enp2s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.1.11  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.1.255
        inet6 fe80::6e62:6dff:fe30:86dc  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 6c:62:6d:30:86:dc  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 395992  bytes 501907585 (478.6 MiB)
        RX errors 0  dropped 2  overruns 0  frame 0
        TX packets 237561  bytes 21507515 (20.5 MiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 0  (Boucle locale)
        RX packets 44404  bytes 3461904 (3.3 MiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 44404  bytes 3461904 (3.3 MiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

wlp3s0: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        ether dc:a9:71:25:0c:15  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0


I'm checking your links.
Back to top
View user's profile Send private message
lagalopex
Guru
Guru


Joined: 16 Oct 2004
Posts: 545

PostPosted: Mon Jan 26, 2015 7:48 pm    Post subject: Reply with quote

What version of portage is used? "emerge --info"
_________________
System: AMD FX 8350, 16GB RAM, NVidia GeForce GTX 750 Ti, Asus M5A99X EVO R2.0
Back to top
View user's profile Send private message
Sleris
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2015
Posts: 5

PostPosted: Mon Jan 26, 2015 7:54 pm    Post subject: Reply with quote

https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-834754-start-0.html

Solved the problem, /etc/resolv.conf was readable only by root, and after doing
Code:
 chmod a+r /etc/resolv.conf

emerge works now perfectly.

Thanks lexflex for your great help.

This was getting me crazy, and despite I tought it might had some thing to do with ipv6/4, I was not able to spot the problem.

Thanks again, this can be marked has solved.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum