Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[solbved]static ipv6 address does not come up during boot
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
toralf
Developer
Developer


Joined: 01 Feb 2004
Posts: 3686
Location: Hamburg

PostPosted: Sat May 16, 2015 3:34 pm    Post subject: [solbved]static ipv6 address does not come up during boot Reply with quote

I configure both ipv4 and ipv6 static at my head less server:
Code:
tor-relay ~ # cat /etc/conf.d/net
config_enp3s0="5.9.158.75/27
2a01:4f8:190:514a::2/64
"

routes_enp3s0="default via 5.9.158.65
default via fe80::1
"
dns_servers_enp3s0="127.0.0.1 213.133.98.98 213.133.99.99 213.133.100.100 2a01:4f8:0:a0a1::add:1010 2a01:4f8:0:a102::add:9999 2a01:4f8:0:a111::add:9898"

dns_domain_enp3s0="your-server.de"

After a reboot I do miss the ipv6 address :
Code:
tor-relay ~ # ifconfig
enp3s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 5.9.158.75  netmask 255.255.255.224  broadcast 5.9.158.95
        inet6 fe80::3285:a9ff:feed:1cb  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 30:85:a9:ed:01:cb  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 626  bytes 57932 (56.5 KiB)
        RX errors 0  dropped 1  overruns 0  frame 0
        TX packets 142  bytes 14890 (14.5 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 0  (Local Loopback)
        RX packets 47  bytes 4558 (4.4 KiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 47  bytes 4558 (4.4 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
/var/log/rc.log tells me :
Code:
 * Bringing up interface enp3s0
 *   5.9.158.75/27 ...
 [ ok ]
 *   2a01:4f8:190:514a::2/64 ...
RTNETLINK answers: Operation not supported
 [ !! ]
 *   Adding routes
 *     default via 5.9.158.65 ...
 [ ok ]
 *     default via fe80::1 ...
RTNETLINK answers: Operation not supported
 [ !! ]
 * Starting dnsmasq ...
 [ ok ]
A restart of the interface now works :
Code:
tor-relay ~ # /etc/init.d/net.enp3s0 restart
 * Stopping dnsmasq ...                                                                                                                                         [ ok ]
 * Bringing down interface enp3s0
 * Bringing up interface enp3s0
 *   5.9.158.75/27 ...                                                                                                                                          [ ok ]
 *   2a01:4f8:190:514a::2/64 ...                                                                                                                                [ ok ]
 *   Adding routes
 *     default via 5.9.158.65 ...                                                                                                                               [ ok ]
 *     default via fe80::1 ...                                                                                                                                  [ ok ]
 *   Waiting for IPv6 addresses ...                                                                                                                             [ ok ]
tor-relay ~ #  * Starting dnsmasq ...                                                                                                                           [ ok ]

tor-relay ~ # ifconfig
enp3s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 5.9.158.75  netmask 255.255.255.224  broadcast 5.9.158.95
        inet6 2a01:4f8:190:514a::2  prefixlen 64  scopeid 0x0<global>
        inet6 fe80::3285:a9ff:feed:1cb  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 30:85:a9:ed:01:cb  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 2257  bytes 188893 (184.4 KiB)
        RX errors 0  dropped 7  overruns 0  frame 0
        TX packets 366  bytes 65032 (63.5 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 0  (Local Loopback)
        RX packets 59  bytes 6256 (6.1 KiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 59  bytes 6256 (6.1 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
Are there any timers I should should increase ?

ExperienceDon't build ipv6 as module ..../Experience
Back to top
View user's profile Send private message
Anf
n00b
n00b


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 8

PostPosted: Fri Jun 26, 2015 3:10 am    Post subject: Re: [solbved]static ipv6 address does not come up during boo Reply with quote

toralf wrote:

ExperienceDon't build ipv6 as module ..../Experience


Or just don't forget to load ipv6 module while booting.

Code:
# echo "modules=\"ipv6\"" >> /etc/conf.d/modules
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum