Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
problems with external hdd
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Adel Ahmed
Veteran
Veteran


Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1158

PostPosted: Sat Apr 25, 2015 9:38 pm    Post subject: problems with external hdd Reply with quote

I just bought a cheap external hdd, the hdd works fine on windows, is detected and can be written to, on Linux(both gentoo and rhel too) I get the following:


journalctl
Apr 25 22:41:54 b5400 kernel: usb 1-2: new high-speed USB device number 3 using xhci_hcd
Apr 25 22:41:54 b5400 kernel: usb-storage 1-2:1.0: USB Mass Storage device detected
Apr 25 22:41:54 b5400 kernel: scsi host7: usb-storage 1-2:1.0
Apr 25 22:41:54 b5400 mtp-probe[9681]: checking bus 1, device 3: "/sys/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-2"
Apr 25 22:41:54 b5400 mtp-probe[9681]: bus: 1, device: 3 was not an MTP device
Apr 25 22:41:55 b5400 kernel: scsi 7:0:0:0: Direct-Access Initio 1.06 PQ: 0 ANSI: 0
Apr 25 22:41:55 b5400 kernel: sd 7:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
Apr 25 22:41:55 b5400 kernel: sd 7:0:0:0: [sdd] 3907029167 512-byte logical blocks: (2.00 TB/1.81 TiB)
Apr 25 22:41:55 b5400 kernel: sd 7:0:0:0: [sdd] Write Protect is off
Apr 25 22:41:55 b5400 kernel: sd 7:0:0:0: [sdd] Mode Sense: 23 00 00 00
Apr 25 22:41:55 b5400 kernel: sd 7:0:0:0: [sdd] No Caching mode page found
Apr 25 22:41:55 b5400 kernel: sd 7:0:0:0: [sdd] Assuming drive cache: write through
Apr 25 22:41:55 b5400 kernel: sdd: sdd1
Apr 25 22:41:55 b5400 kernel: sd 7:0:0:0: [sdd] Attached SCSI disk

dmesg:
[ 763.382600] usb 1-2: new high-speed USB device number 3 using xhci_hcd
[ 763.550705] usb-storage 1-2:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 763.551140] scsi host7: usb-storage 1-2:1.0
[ 764.553199] scsi 7:0:0:0: Direct-Access Initio 1.06 PQ: 0 ANSI: 0
[ 764.553331] sd 7:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[ 764.553629] sd 7:0:0:0: [sdd] 3907029167 512-byte logical blocks: (2.00 TB/1.81 TiB)
[ 764.554285] sd 7:0:0:0: [sdd] Write Protect is off
[ 764.554288] sd 7:0:0:0: [sdd] Mode Sense: 23 00 00 00
[ 764.555030] sd 7:0:0:0: [sdd] No Caching mode page found
[ 764.555033] sd 7:0:0:0: [sdd] Assuming drive cache: write through
[ 764.591101] sdd: sdd1
[ 764.592740] sd 7:0:0:0: [sdd] Attached SCSI disk




after a while:
[ 795.770278] usb 1-2: reset high-speed USB device number 3 using xhci_hcd
[ 795.934756] xhci_hcd 0000:00:14.0: xHCI xhci_drop_endpoint called with disabled ep ffff880303dc19c0
[ 795.934758] xhci_hcd 0000:00:14.0: xHCI xhci_drop_endpoint called with disabled ep ffff880303dc1a08

and
[ 981.560749] sd 7:0:0:0: [sdd]
[ 981.560752] Result: hostbyte=0x05 driverbyte=0x00
[ 981.560754] sd 7:0:0:0: [sdd] CDB:
[ 981.560754] cdb[0]=0x28: 28 00 e8 e0 88 00 00 00 08 00
[ 981.560760] blk_update_request: I/O error, dev sdd, sector 3907028992
[ 1123.702041] traps: notification-da[10029] trap int3 ip:7f5e687dd5a3 sp:7ffff60524d0 error:0




thanks
Back to top
View user's profile Send private message
Adel Ahmed
Veteran
Veteran


Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1158

PostPosted: Mon Apr 27, 2015 10:22 am    Post subject: Reply with quote

bump
Back to top
View user's profile Send private message
Adel Ahmed
Veteran
Veteran


Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1158

PostPosted: Wed Apr 29, 2015 12:32 am    Post subject: Reply with quote

help anyone?
Back to top
View user's profile Send private message
kernelOfTruth
Watchman
Watchman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 6108
Location: Vienna, Austria; Germany; hello world :)

PostPosted: Wed Apr 29, 2015 12:36 am    Post subject: Reply with quote

some information is needed:

motherboard name,

output of lsusb, lspci

what chipset is being used (usb 3.0)

name of the usb-case

kernel version

kernel settings (xhci related)

zgrep XHCI /proc/config.gz

zgrep USB /proc/config.gz

<-- both ideally on pastebin, otherwise the latter command would clutter the forum too much



related:

https://lists.debian.org/debian-kernel/2014/03/msg00153.html

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1371233

http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=7&t=117061
_________________
https://github.com/kernelOfTruth/ZFS-for-SystemRescueCD/tree/ZFS-for-SysRescCD-4.9.0
https://github.com/kernelOfTruth/pulseaudio-equalizer-ladspa

Hardcore Gentoo Linux user since 2004 :D
Back to top
View user's profile Send private message
Adel Ahmed
Veteran
Veteran


Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1158

PostPosted: Wed Apr 29, 2015 9:25 am    Post subject: Reply with quote

chipset usb3
if you're referring to the name on the enclosure it's samsung
kernel:
3.18.7-gentoo
system details:
http://pastebin.com/tNePDEB4

I don't have the kernel config option enabled so I dont have the /proc/config.gz

here's my kernel config:
http://pastebin.com/FPYe9vgH

thanks
Back to top
View user's profile Send private message
Adel Ahmed
Veteran
Veteran


Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1158

PostPosted: Sat May 16, 2015 4:22 pm    Post subject: Reply with quote

bump
Back to top
View user's profile Send private message
kernelOfTruth
Watchman
Watchman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 6108
Location: Vienna, Austria; Germany; hello world :)

PostPosted: Sat May 16, 2015 7:56 pm    Post subject: Reply with quote

related:

https://bbs.archlinux.de/viewtopic.php?id=27022

<--

mentions that the external enclosure is correctly being recognized without harddrive

but *with* HDD - that it after a while is being re-set



http://xxblx.blogspot.co.at/2014/10/hdd.html

<-- no problems reported here with that chipset


you tried the HDD on different USB ports ?

the same with usb2 and usb3 ports ?


https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1348007



Any BIOS/UEFI settings that you could change related to XHCI ?
_________________
https://github.com/kernelOfTruth/ZFS-for-SystemRescueCD/tree/ZFS-for-SysRescCD-4.9.0
https://github.com/kernelOfTruth/pulseaudio-equalizer-ladspa

Hardcore Gentoo Linux user since 2004 :D
Back to top
View user's profile Send private message
Adel Ahmed
Veteran
Veteran


Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1158

PostPosted: Sun May 17, 2015 12:20 pm    Post subject: Reply with quote

tried all the usb ports on the laptop(2 and 3)
only 2 settings
usb3 mode(disaabled enabled and auto) tried all the settings
and another setting for uefi usb boot, which I tried enablign and disabling

no dice :(
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 43059
Location: 56N 3W

PostPosted: Sun May 17, 2015 12:47 pm    Post subject: Reply with quote

Adel Ahmed,

Is this a bus powered USB HDD or does it have its own power brick?
Bus powered is bad news on USB2 but its better on USB3.

Try another USB3 cable between the drive and PC.
A USB1/2 cable will not connect to the drive
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
depontius
Advocate
Advocate


Joined: 05 May 2004
Posts: 3382

PostPosted: Sun May 17, 2015 1:33 pm    Post subject: Reply with quote

I had an external drive a while back (eSATA) and it would time out and disappear after a while. I wrote a simple script with a loop that would touch an empty file on the drive every few minutes. Then it was reliable. I don't know why it timed out, I just worked around it with the script.

I now have a pair of external USB3 drives I'm using for backup. But my cron job mounts a drive, does the backup, then unmounts it. So timeout is never a potential issue. (Even though the drive sits there most of the time, I figure it's safer unmounted.)
_________________
.sigs waste space and bandwidth
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum