Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Dantrell's GNOME Without Systemd Project (Part 1)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 27, 28, 29  Next  
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
davidbrooke
Guru
Guru


Joined: 03 Jan 2015
Posts: 341

PostPosted: Sat Nov 05, 2016 11:37 pm    Post subject: Reply with quote

During emerge gnome gnome-extra-apps the following error occurred for gnome 3.20: (The following output is for libcryptui only)
Code:
david@CI7H-4790K ~ $ sudo emerge -av libcryptui
Password:

 * IMPORTANT: 15 news items need reading for repository 'gentoo'.
 * Use eselect news read to view new items.


These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild   N   ] x11-libs/libcryptui-3.12.2::dantrell-gnome  USE="introspection libnotify -debug" 0 KiB

Total: 1 package (1 new), Size of downloads: 0 KiB

Would you like to merge these packages? [Yes/No]

 * IMPORTANT: 17 news items need reading for repository 'gentoo'.
 * Use eselect news read to view new items.

Calculating dependencies  .... done!

>>> Verifying ebuild manifests

>>> Emerging (1 of 1) x11-libs/libcryptui-3.12.2::dantrell-gnome
 * libcryptui-3.12.2.tar.xz SHA256 SHA512 WHIRLPOOL size ;-) ...         [ ok ]
>>> Unpacking source...
>>> Unpacking libcryptui-3.12.2.tar.xz to /var/tmp/portage/x11-libs/libcryptui-3.12.2/work
>>> Source unpacked in /var/tmp/portage/x11-libs/libcryptui-3.12.2/work
>>> Preparing source in /var/tmp/portage/x11-libs/libcryptui-3.12.2/work/libcryptui-3.12.2 ...
 * Applying libcryptui-3.12.2-gnupg-2.1.patch ...
The text leading up to this was:
--------------------------
|--- configure.ac~   2014-05-13 20:53:02.000000000 +0200
|+++ configure.ac   2015-06-27 11:29:32.574106982 +0200
--------------------------
No file to patch.  Skipping patch.
1 out of 1 hunk ignored
 [ !! ]
 * ERROR: x11-libs/libcryptui-3.12.2::dantrell-gnome failed (prepare phase):
 *   patch -p1  failed with /usr/local/portage/dantrell-gnome/x11-libs/libcryptui/files/libcryptui-3.12.2-gnupg-2.1.patch
 *
 * Call stack:
 *               ebuild.sh, line  115:  Called src_prepare
 *             environment, line 3412:  Called eapply '/usr/local/portage/dantrell-gnome/x11-libs/libcryptui/files/libcryptui-3.12.2-gnupg-2.1.patch'
 *             environment, line  918:  Called _eapply_patch '/usr/local/portage/dantrell-gnome/x11-libs/libcryptui/files/libcryptui-3.12.2-gnupg-2.1.patch'
 *             environment, line  856:  Called __helpers_die 'patch -p1  failed with /usr/local/portage/dantrell-gnome/x11-libs/libcryptui/files/libcryptui-3.12.2-gnupg-2.1.patch'
 *   isolated-functions.sh, line  117:  Called die
 * The specific snippet of code:
 *         die "$@"
 *
 * If you need support, post the output of `emerge --info '=x11-libs/libcryptui-3.12.2::dantrell-gnome'`,
 * the complete build log and the output of `emerge -pqv '=x11-libs/libcryptui-3.12.2::dantrell-gnome'`.
 * The complete build log is located at '/var/tmp/portage/x11-libs/libcryptui-3.12.2/temp/build.log'.
 * The ebuild environment file is located at '/var/tmp/portage/x11-libs/libcryptui-3.12.2/temp/environment'.
 * Working directory: '/var/tmp/portage/x11-libs/libcryptui-3.12.2/work/libcryptui-3.12.2'
 * S: '/var/tmp/portage/x11-libs/libcryptui-3.12.2/work/libcryptui-3.12.2'

>>> Failed to emerge x11-libs/libcryptui-3.12.2, Log file:

>>>  '/var/tmp/portage/x11-libs/libcryptui-3.12.2/temp/build.log'

 * Messages for package x11-libs/libcryptui-3.12.2:

 * ERROR: x11-libs/libcryptui-3.12.2::dantrell-gnome failed (prepare phase):
 *   patch -p1  failed with /usr/local/portage/dantrell-gnome/x11-libs/libcryptui/files/libcryptui-3.12.2-gnupg-2.1.patch
 *
 * Call stack:
 *               ebuild.sh, line  115:  Called src_prepare
 *             environment, line 3412:  Called eapply '/usr/local/portage/dantrell-gnome/x11-libs/libcryptui/files/libcryptui-3.12.2-gnupg-2.1.patch'
 *             environment, line  918:  Called _eapply_patch '/usr/local/portage/dantrell-gnome/x11-libs/libcryptui/files/libcryptui-3.12.2-gnupg-2.1.patch'
 *             environment, line  856:  Called __helpers_die 'patch -p1  failed with /usr/local/portage/dantrell-gnome/x11-libs/libcryptui/files/libcryptui-3.12.2-gnupg-2.1.patch'
 *   isolated-functions.sh, line  117:  Called die
 * The specific snippet of code:
 *         die "$@"
 *
 * If you need support, post the output of `emerge --info '=x11-libs/libcryptui-3.12.2::dantrell-gnome'`,
 * the complete build log and the output of `emerge -pqv '=x11-libs/libcryptui-3.12.2::dantrell-gnome'`.
 * The complete build log is located at '/var/tmp/portage/x11-libs/libcryptui-3.12.2/temp/build.log'.
 * The ebuild environment file is located at '/var/tmp/portage/x11-libs/libcryptui-3.12.2/temp/environment'.
 * Working directory: '/var/tmp/portage/x11-libs/libcryptui-3.12.2/work/libcryptui-3.12.2'
 * S: '/var/tmp/portage/x11-libs/libcryptui-3.12.2/work/libcryptui-3.12.2'
Back to top
View user's profile Send private message
dantrell
Guru
Guru


Joined: 01 Jun 2007
Posts: 561
Location: Earth

PostPosted: Sat Nov 05, 2016 11:56 pm    Post subject: Reply with quote

davidbrooke wrote:
During emerge gnome gnome-extra-apps the following error occurred for gnome 3.20: (The following output is for libcryptui only) [...]

That package was updated to EAPI 6 but the patch wasn't EAPI 6 compatible. Sync up and you should be good to go.
_________________
Dantrell B.
Back to top
View user's profile Send private message
davidbrooke
Guru
Guru


Joined: 03 Jan 2015
Posts: 341

PostPosted: Sat Nov 05, 2016 11:59 pm    Post subject: Reply with quote

dantrell wrote:
davidbrooke wrote:
I'm having the following issue while installing wine 1.9.20 on gnome 3.22: (using gentoo amd64)

Is this a new GLib build or a rebuild because of the ABI_X86 changes triggered by Wine? If so, does (or did) GLib build with the default USE flags and now fails with the ABI_X86 changes?

The 64 bit version was installed initially before the current issue and due to the wine install, the 32 bit version was to be installed which triggered the issue.

Quote:
If that's the case, I think your problem is elsewhere because the the only difference between the GLib ebuilds in the main portage tree and the project overlays are subslot definitions and my guess is that even if you unmask Gentoo's version, it'll still fail to build.

The following command was issued prior to the failure:
Code:
emerge -av wine winetricks --keep-going

I was left with 12 packages not installed due to the issue. I then re-issued the same command:
Code:
emerge -av wine winetricks --keep-going

and the glib package installed along with the other 11 packages.
I tested this scenario three times on two different computers and the result was the same.
First analyses would seem to say that: one of the other 100 packages that was installed with the first (emerge -av wine winetricks --keep-going) was needed to allow the install of glib.

Quote:
davidbrooke wrote:
The build.log is over 500KB and I broke into two posts:
http://pastebin.com/kBrMfR3H
http://pastebin.com/nq3hAmPM

For future reference, what is most useful to me is the full output starting from the emerge command.


I don't have the original "full" output but I do have the 12 packages that didn't get installed due to the glib issue:
Code:
 * The following 12 packages have failed to build, install, or execute
 * postinst:
 *
 *  (dev-libs/glib-2.50.1:2/50::dantrell-gnome, ebuild scheduled for merge), Log file:
 *   '/var/tmp/portage/dev-libs/glib-2.50.1/temp/build.log'
 *  (dev-util/pkgconfig-0.28-r2:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)
 *  (media-video/ffmpeg-2.8.8:0/54.56.56::gentoo, ebuild scheduled for merge)
 *  (media-libs/libsdl-1.2.15-r9:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)
 *  (media-plugins/alsa-plugins-1.0.29:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)
 *  (net-print/cups-2.1.3-r1:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)
 *  (app-emulation/winetricks-20160724:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)
 *  (virtual/ffmpeg-9-r2:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)
 *  (app-emulation/wine-1.9.20:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)
 *  (net-libs/gnutls-3.3.24-r1:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)
 *  (virtual/pkgconfig-0-r1:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)
 *  (media-sound/pulseaudio-9.0:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)
Back to top
View user's profile Send private message
davidbrooke
Guru
Guru


Joined: 03 Jan 2015
Posts: 341

PostPosted: Mon Nov 07, 2016 10:05 pm    Post subject: Reply with quote

Not able to auto login to Gnome 3.22.
I can manually login and use Gnome normally but as soon as I setup:
/etc/gdm/custom.conf>AutomaticLoginEnable=True
The boot up process stops just after the "networkmanager" is shown working and then a blank screen with a cursor in the top left corner.
There isn't a /var/log/gdm/greeter.log created for this issue so I "fished" the logs and got the following:
Code:
Nov  7 16:39:36 CI7H-4790K gdm[2778]: GLib-GObject: invalid unclassed pointer in cast to 'GdmDisplayFactory'
Nov  7 16:39:36 CI7H-4790K gdm[2778]: gdm_display_factory_get_display_store: assertion 'GDM_IS_DISPLAY_FACTORY (factory)' failed
Nov  7 16:39:36 CI7H-4790K gdm[2778]: GLib-GObject: invalid unclassed pointer in cast to 'GdmDisplayFactory'
Nov  7 16:39:36 CI7H-4790K gdm[2778]: gdm_display_factory_get_display_store: assertion 'GDM_IS_DISPLAY_FACTORY (factory)' failed
1478298798:  >>> emerge (384 of 420) gnome-base/gdm-3.22.1 to /
1478298798:  === (384 of 420) Cleaning (gnome-base/gdm-3.22.1::/usr/local/portage/dantrell-gnome-3-22/gnome-base/gdm/gdm-3.22.1.ebuild)
1478298798:  === (384 of 420) Compiling/Merging (gnome-base/gdm-3.22.1::/usr/local/portage/dantrell-gnome-3-22/gnome-base/gdm/gdm-3.22.1.ebuild)
1478298818:  === (384 of 420) Merging (gnome-base/gdm-3.22.1::/usr/local/portage/dantrell-gnome-3-22/gnome-base/gdm/gdm-3.22.1.ebuild)
1478298818:  >>> AUTOCLEAN: gnome-base/gdm:0
1478298819:  === (384 of 420) Post-Build Cleaning (gnome-base/gdm-3.22.1::/usr/local/portage/dantrell-gnome-3-22/gnome-base/gdm/gdm-3.22.1.ebuild)
1478298819:  ::: completed emerge (384 of 420) gnome-base/gdm-3.22.1 to /
Nov  7 12:50:53 CI7H-4790K kernel: [   74.844317] traps: gdm[2774] general protection ip:7fb4f41acd0b sp:7ffeabfbeaf0 error:0 in libgobject-2.0.so.0.5000.1[7fb4f4179000+52000]
Nov  7 14:24:01 CI7H-4790K kernel: [  378.039184] traps: gdm[2773] general protection ip:7fe5958d3d0b sp:7ffc844d5630 error:0 in libgobject-2.0.so.0.5000.1[7fe5958a0000+52000]
Nov  7 15:48:51 CI7H-4790K kernel: [ 1268.955037] traps: gdm[2778] general protection ip:7fa928e6cd0b sp:7ffe6508f730 error:0 in libgobject-2.0.so.0.5000.1[7fa928e39000+52000]

Nov 7 16:39:36 is the time I ran:
Code:
cat /var/log/* | grep gdm
Back to top
View user's profile Send private message
dantrell
Guru
Guru


Joined: 01 Jun 2007
Posts: 561
Location: Earth

PostPosted: Tue Nov 08, 2016 12:52 pm    Post subject: Reply with quote

davidbrooke wrote:
The following command was issued prior to the failure:
Code:
emerge -av wine winetricks --keep-going

I was left with 12 packages not installed due to the issue. I then re-issued the same command:
Code:
emerge -av wine winetricks --keep-going

and the glib package installed along with the other 11 packages.

Ahh, it was that kind of issue. Glad you figured it out.

There's already a note about this in the official documentation but I should widen its scope to include all emerges.

davidbrooke wrote:
Not able to auto login to Gnome 3.22.

Did you also include the user to be logged in?

/etc/gdm/custom.conf:
AutomaticLoginEnable=True
AutomaticLogin=user

If that doesn't work, I'll see what I can do.
_________________
Dantrell B.
Back to top
View user's profile Send private message
davidbrooke
Guru
Guru


Joined: 03 Jan 2015
Posts: 341

PostPosted: Tue Nov 08, 2016 3:11 pm    Post subject: Reply with quote

dantrell wrote:
davidbrooke wrote:
Not able to auto login to Gnome 3.22.

Did you also include the user to be logged in?
/etc/gdm/custom.conf:
AutomaticLoginEnable=True
AutomaticLogin=user

If that doesn't work, I'll see what I can do.

Yes
/etc/gdm/custom.conf:
AutomaticLoginEnable=True
AutomaticLogin=david
Back to top
View user's profile Send private message
dantrell
Guru
Guru


Joined: 01 Jun 2007
Posts: 561
Location: Earth

PostPosted: Fri Nov 11, 2016 7:35 am    Post subject: Reply with quote

davidbrooke wrote:
Yes
/etc/gdm/custom.conf:
AutomaticLoginEnable=True
AutomaticLogin=david

After some testing, I reproduced this issue on GNOME 3.22 and discovered that GNOME 3.14 through 3.20 are unaffected. A quick glance at the code indicates that the regression might be due to changes in the PAM implementation. If so, this issue should be easy enough to correct once it's pinned down.

In the meantime, if you are using gnome-base/gnome-light you can mask >gnome-base/gdm-3.22.0 as versions as old as GDM 3.8 should be supported. I'll see about loosening this requirement for gnome-base/gnome as well.

That said, GNOME 3.22.2 is now available. There have been three regressions, of which two have been worked around with the remainder (GDM's automatic login feature) pending. Onwards to 3.24. ;)
_________________
Dantrell B.
Back to top
View user's profile Send private message
saboya
Guru
Guru


Joined: 28 Nov 2006
Posts: 442
Location: Brazil

PostPosted: Fri Nov 11, 2016 8:20 pm    Post subject: Reply with quote

I got a strange error, that sometimes locks my session after I log in (I log into GDM, the session starts, I get to the desktop and 1-2 seconds later my session locks and I have to input my password again).

This appears in dmesg:
Quote:
[ 140.051825] gnome-session-f[2712]: segfault at 0 ip 00007fabb969d919 sp 00007ffcead0ba20 error 4 in libgtk-3.so.0.2200.3[7fabb93bb000+6fa000]
[ 140.102026] gnome-shell[2513]: segfault at 7f9e74dcaed0 ip 00007f9e74dcaed0 sp 00007ffc50e62fe8 error 14


It always happens, but when it's the first login (when I just boot Gentoo) it doesn't lock me out. Subsequent logins always lock me out so I have to input my password twice.

Obvioysly that might not be very useful, so if there's anything I can do to get a better dump, let me know how!
Back to top
View user's profile Send private message
dantrell
Guru
Guru


Joined: 01 Jun 2007
Posts: 561
Location: Earth

PostPosted: Fri Nov 11, 2016 9:06 pm    Post subject: Reply with quote

saboya wrote:
I got a strange error, that sometimes locks my session after I log in (I log into GDM, the session starts, I get to the desktop and 1-2 seconds later my session locks and I have to input my password again).

There was a recent thread about this but the issue itself is an old one. I personally experienced it in more than one GNOME release version since 3.14 and was never able to pin down the root cause. I don't believe it's related to my patchset since it happens even on SystemD and/or with Wayland. It might even be Gentoo-specific since I never noticed it in Fedora.

saboya wrote:
This appears in dmesg:
Quote:
[ 140.051825] gnome-session-f[2712]: segfault at 0 ip 00007fabb969d919 sp 00007ffcead0ba20 error 4 in libgtk-3.so.0.2200.3[7fabb93bb000+6fa000]
[ 140.102026] gnome-shell[2513]: segfault at 7f9e74dcaed0 ip 00007f9e74dcaed0 sp 00007ffc50e62fe8 error 14


It always happens, but when it's the first login (when I just boot Gentoo) it doesn't lock me out. Subsequent logins always lock me out so I have to input my password twice.

Obvioysly that might not be very useful, so if there's anything I can do to get a better dump, let me know how!

There's probalby something basic I'm missing. If you are consistently getting that segfault in dmesg when it happens then I have someplace new to look.
_________________
Dantrell B.
Back to top
View user's profile Send private message
BuBuaBu
l33t
l33t


Joined: 09 Jul 2005
Posts: 911
Location: France

PostPosted: Fri Nov 11, 2016 9:09 pm    Post subject: Reply with quote

I got the same segfault of gnome-session-f after login, but not the "login twice" issue after lock

Code:
[   28.451277] gnome-session-f[11119]: segfault at 0 ip 00007f0c6e83e549 sp 00007ffc76222680 error 4 in libgtk-3.so.0.2200.3[7f0c6e55c000+6fa000]



I've got an other very annoying issue. There are a lot of graphic gliches. For example, when I drag and drop a windows, some parts remain and then there is a blink between "what it should be" and "the old window"
Don't know where to look for some logs.

My system was working properly before switching to 3.22 (and up to date)

To switch I've done:
- change profile to dantrell-gnome:default/amd64/3.22/extended (was dantrell-gnome:default/amd64/3.20/extended)
- emerge -avuDN world
Back to top
View user's profile Send private message
saboya
Guru
Guru


Joined: 28 Nov 2006
Posts: 442
Location: Brazil

PostPosted: Fri Nov 11, 2016 10:10 pm    Post subject: Reply with quote

dantrell wrote:
There was a recent thread about this but the issue itself is an old one. I personally experienced it in more than one GNOME release version since 3.14 and was never able to pin down the root cause. I don't believe it's related to my patchset since it happens even on SystemD and/or with Wayland. It might even be Gentoo-specific since I never noticed it in Fedora.

There's probalby something basic I'm missing. If you are consistently getting that segfault in dmesg when it happens then I have someplace new to look.

Since you mentioned kernel version / driver version in the thread, here's mine:

Gnome 3.22
x11-base/xorg-server-1.18.4:0/1.18.4::gentoo
x11-drivers/nvidia-drivers-375.10-r1:0/375::gentoo
sys-kernel/ck-sources-4.8.6-r2:4.8.6-r2::hnaparst

This also happens on my laptop, with Gnome 3.20 and Intel graphics (same kernel and xorg).
Back to top
View user's profile Send private message
BuBuaBu
l33t
l33t


Joined: 09 Jul 2005
Posts: 911
Location: France

PostPosted: Fri Nov 11, 2016 10:55 pm    Post subject: Reply with quote

I switch to nvidia-drivers (375.10-r1) instead of intel and now get the same issue: need to login twice
Code:

[   25.673499] gnome-session-f[15859]: segfault at 0 ip 00007f398ae2f549 sp 00007fff99c8b9e0 error 4 in libgtk-3.so.0.2200.3[7f398ab4d000+6fa000]
[   25.694973] gnome-shell[15536]: segfault at 7fb76c54fed0 ip 00007fb76c54fed0 sp 00007fff525ddfa8 error 14


edit:
I fixed my graphics glitches by removing `CLUTTER_PAINT=disable-clipped-redraws:disable-culling` from `/etc/environment`
src: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1660629#p1660629
Back to top
View user's profile Send private message
dantrell
Guru
Guru


Joined: 01 Jun 2007
Posts: 561
Location: Earth

PostPosted: Sun Nov 13, 2016 10:12 am    Post subject: Reply with quote

BuBuaBu wrote:
I got the same segfault of gnome-session-f after login, but not the "login twice" issue after lock

Code:
[   28.451277] gnome-session-f[11119]: segfault at 0 ip 00007f0c6e83e549 sp 00007ffc76222680 error 4 in libgtk-3.so.0.2200.3[7f0c6e55c000+6fa000]

After some more checking, I don't think this is it. I have the same segfault listed in dmesg but I don't have the "login twice" issue. It went away ~2 months ago and I have no idea why.

saboya wrote:
Since you mentioned kernel version / driver version in the thread, here's mine:

Gnome 3.22
x11-base/xorg-server-1.18.4:0/1.18.4::gentoo
x11-drivers/nvidia-drivers-375.10-r1:0/375::gentoo
sys-kernel/ck-sources-4.8.6-r2:4.8.6-r2::hnaparst

This also happens on my laptop, with Gnome 3.20 and Intel graphics (same kernel and xorg).

BuBuaBu wrote:
I switch to nvidia-drivers (375.10-r1) instead of intel and now get the same issue: need to login twice [...]

I did notice that that both of you are using version 375.10 of the NVIDIA drivers. I'm on 367.57 and I wonder if that makes a difference. However, this wouldn't explain the conflicting case with your laptops.
_________________
Dantrell B.
Back to top
View user's profile Send private message
saboya
Guru
Guru


Joined: 28 Nov 2006
Posts: 442
Location: Brazil

PostPosted: Sun Nov 13, 2016 8:51 pm    Post subject: Reply with quote

I tested with my laptop again. Although I can remember this happenning on my laptop (since I didn't even had Linux on my desktop up until a few days ago), I wasn't able to reproduce it as of now, so let's leave it at that.

But I think I found the problem in /var/log/messages:
Code:
ov 13 18:29:32 saboya-desktop polkitd[2275]: Registered Authentication Agent for unix-session:/org/freedesktop/ConsoleKit/Session1 (system bus name :1.15 [/usr/bin/gnome-shell], object path /org/freedesktop/PolicyKit1/AuthenticationAgent, locale en_US.UTF-8)
Nov 13 18:29:32 saboya-desktop dbus[2115]: [system] Activating service name='org.freedesktop.ColorManager' (using servicehelper)
Nov 13 18:29:32 saboya-desktop dbus[2115]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.ColorManager'
Nov 13 18:29:32 saboya-desktop dbus[2115]: [system] Rejected send message, 2 matched rules; type="method_call", sender=":1.15" (uid=108 pid=2509 comm="/usr/bin/gnome-shell ") interface="org.freedesktop.DBus.Properties" member="GetAll" error name="(unset)" requested_reply="0" destination=":1.0" (uid=0 pid=2198 comm="/usr/sbin/console-kit-daemon ")
Nov 13 18:29:33 saboya-desktop dbus[2115]: [system] Rejected send message, 2 matched rules; type="method_call", sender=":1.15" (uid=108 pid=2509 comm="/usr/bin/gnome-shell ") interface="org.freedesktop.DBus.Properties" member="GetAll" error name="(unset)" requested_reply="0" destination=":1.0" (uid=0 pid=2198 comm="/usr/sbin/console-kit-daemon ")
Nov 13 18:29:33 saboya-desktop dbus[2115]: [system] Rejected send message, 2 matched rules; type="method_call", sender=":1.15" (uid=108 pid=2509 comm="/usr/bin/gnome-shell ") interface="org.freedesktop.DBus.Properties" member="GetAll" error name="(unset)" requested_reply="0" destination=":1.0" (uid=0 pid=2198 comm="/usr/sbin/console-kit-daemon ")
Nov 13 18:29:33 saboya-desktop dbus[2115]: [system] Rejected send message, 2 matched rules; type="method_call", sender=":1.15" (uid=108 pid=2509 comm="/usr/bin/gnome-shell ") interface="org.freedesktop.DBus.Properties" member="GetAll" error name="(unset)" requested_reply="0" destination=":1.0" (uid=0 pid=2198 comm="/usr/sbin/console-kit-daemon ")
Nov 13 18:29:33 saboya-desktop dbus[2115]: [system] Rejected send message, 2 matched rules; type="method_call", sender=":1.15" (uid=108 pid=2509 comm="/usr/bin/gnome-shell ") interface="org.freedesktop.DBus.Properties" member="GetAll" error name="(unset)" requested_reply="0" destination=":1.0" (uid=0 pid=2198 comm="/usr/sbin/console-kit-daemon ")
Nov 13 18:29:33 saboya-desktop dbus[2115]: [system] Rejected send message, 2 matched rules; type="method_call", sender=":1.15" (uid=108 pid=2509 comm="/usr/bin/gnome-shell ") interface="org.freedesktop.DBus.Properties" member="GetAll" error name="(unset)" requested_reply="0" destination=":1.0" (uid=0 pid=2198 comm="/usr/sbin/console-kit-daemon ")
Nov 13 18:29:36 saboya-desktop gdm-password][2682]: pam_unix(gdm-password:session): session opened for user saboya by (uid=0)
Nov 13 18:29:36 saboya-desktop gdm-password][2682]: pam_ck_connector(gdm-password:session): nox11 mode, ignoring PAM_TTY :0
Nov 13 18:29:36 saboya-desktop gnome-keyring-daemon[2689]: module_instances: assertion 'funcs != NULL && "instances"' failed
Nov 13 18:29:36 saboya-desktop gnome-keyring-daemon[2689]: module_instances: assertion 'funcs != NULL && "instances"' failed
Nov 13 18:29:36 saboya-desktop gnome-keyring-daemon[2689]: egg_error_message: assertion 'error' failed
Nov 13 18:29:36 saboya-desktop gnome-keyring-daemon[2689]: couldn't find secret store module: (unknown)
Nov 13 18:29:36 saboya-desktop gnome-keyring-daemon[2689]: lookup_login_keyring: assertion 'GCK_IS_SESSION (session)' failed
Nov 13 18:29:36 saboya-desktop gnome-keyring-daemon[2689]: create_credential: assertion 'GCK_IS_SESSION (session)' failed
Nov 13 18:29:36 saboya-desktop gnome-keyring-daemon[2689]: egg_error_message: assertion 'error' failed
Nov 13 18:29:36 saboya-desktop gnome-keyring-daemon[2689]: couldn't create login credential: (unknown)
Nov 13 18:29:36 saboya-desktop gdm-password][2682]: gkr-pam: the password for the login keyring was invalid.
Nov 13 18:29:36 saboya-desktop dbus[2115]: [system] Rejected send message, 2 matched rules; type="method_call", sender=":1.15" (uid=108 pid=2509 comm="/usr/bin/gnome-shell ") interface="org.freedesktop.DBus.Properties" member="GetAll" error name="(unset)" requested_reply="0" destinatlines 439-467


Don't know if the dbus messages are relevant or not, but the gdm-password and gnome-keyring ones are probably about the double login issue. I have no idea how to track this down, but seems like a pam/gnome-keyring misconfiguration. gdm-password says the login keyring was invalid, but actually wasn't, the password was correct.
Back to top
View user's profile Send private message
davidbrooke
Guru
Guru


Joined: 03 Jan 2015
Posts: 341

PostPosted: Tue Nov 15, 2016 10:27 pm    Post subject: Reply with quote

Has anyone gotten this extension to work with 3.22?
https://extensions.gnome.org/extension/427/workspaces-to-dock/
When installed, it either shows "ERROR" via the browser or the on/off switch in gnome-tweak-tool is grayed out with an "!" inside a triangle.
I'm mainly posting this is find out whether there is an openrc problem or just an extension problem.
Back to top
View user's profile Send private message
dantrell
Guru
Guru


Joined: 01 Jun 2007
Posts: 561
Location: Earth

PostPosted: Fri Nov 18, 2016 12:17 pm    Post subject: Reply with quote

saboya wrote:
Don't know if the dbus messages are relevant or not, but the gdm-password and gnome-keyring ones are probably about the double login issue. I have no idea how to track this down, but seems like a pam/gnome-keyring misconfiguration. gdm-password says the login keyring was invalid, but actually wasn't, the password was correct.

I can reproduce the "invalid" response by inputting the wrong password but like you showed, the issue is actually caused by inputting the correct password. However, I can't genuinely trigger the issue anymore so I'm not sure where to begin. Looks like you are going to have to live with the inconvenience until something gives. :(

davidbrooke wrote:
I'm mainly posting this is find out whether there is an openrc problem or just an extension problem.

A quick check shows it doesn't work for me either. Unfortunately, I probably won't be able to rule out the cause of this out anytime soon as I need to prep for my trip (but if I find time, I will).

If you don't feel like fiddling with the relevant USE flags (deprecated and deprecated-background) on x11-wm/mutter and gnome-base/gnome-shell (since it will probably break GDM), the quickest way to verify is probably to install the extension on a Fedora 25 live image.
_________________
Dantrell B.
Back to top
View user's profile Send private message
BuBuaBu
l33t
l33t


Joined: 09 Jul 2005
Posts: 911
Location: France

PostPosted: Sat Nov 19, 2016 1:05 am    Post subject: Reply with quote

I got this stack error:
.cache/gdm/session.log:
(gnome-shell:16669): Gjs-WARNING **: JS ERROR: Error calling onComplete: TypeError: this._loginSession.SetLockedHintRemote is not a function
ScreenShield<._setActive@resource:///org/gnome/shell/ui/screenShield.js:584
wrapper@resource:///org/gnome/gjs/modules/lang.js:178
ScreenShield<._completeDeactivate@resource:///org/gnome/shell/ui/screenShield.js:1273
wrapper@resource:///org/gnome/gjs/modules/lang.js:178
_addHandler/params[name]@resource:///org/gnome/shell/ui/tweener.js:91
_callOnFunction@resource:///org/gnome/gjs/modules/tweener/tweener.js:203
_updateTweenByIndex@resource:///org/gnome/gjs/modules/tweener/tweener.js:333
_addTweenOrCaller@resource:///org/gnome/gjs/modules/tweener/tweener.js:589
addTween@resource:///org/gnome/gjs/modules/tweener/tweener.js:598
addTween@resource:///org/gnome/shell/ui/tweener.js:40
ScreenShield<._continueDeactivate@resource:///org/gnome/shell/ui/screenShield.js:1248
wrapper@resource:///org/gnome/gjs/modules/lang.js:178
ScreenShield<.deactivate/<@resource:///org/gnome/shell/ui/screenShield.js:1204
AuthPrompt<.finish@resource:///org/gnome/shell/gdm/authPrompt.js:504
wrapper@resource:///org/gnome/gjs/modules/lang.js:178
UnlockDialog<.finish@resource:///org/gnome/shell/ui/unlockDialog.js:147
wrapper@resource:///org/gnome/gjs/modules/lang.js:178
ScreenShield<.deactivate@resource:///org/gnome/shell/ui/screenShield.js:1203
wrapper@resource:///org/gnome/gjs/modules/lang.js:178
ScreenShield<._init/</<@resource:///org/gnome/shell/ui/screenShield.js:539
_emit@resource:///org/gnome/gjs/modules/signals.js:124
_convertToNativeSignal@resource:///org/gnome/gjs/modules/overrides/Gio.js:129


It may be related to the issue, no?

edit:
I've dropped ~/.cache and the issue disappear.
Back to top
View user's profile Send private message
simonvanderveldt
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Jan 2016
Posts: 103

PostPosted: Sun Nov 20, 2016 10:53 pm    Post subject: Reply with quote

Been running 3.20 without issues ever since I switched, still very happy with all of this! :)

Anyway, I ran into a small blocker issue with libvirt since version 2.3.0 was stabilized a couple a few days ago:
Code:
app-emulation/libvirt:0

  (app-emulation/libvirt-2.3.0:0/2.3.0::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
    app-emulation/libvirt:0/2.3.0 required by (dev-python/libvirt-python-2.3.0:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)
                         ^^^^^^^^                                                                                                                         

  (app-emulation/libvirt-2.1.0-r2:0/2.1.0::gentoo, installed) pulled in by
    >=app-emulation/libvirt-1.2.6:0/2.1.0= required by (app-emulation/libvirt-glib-0.2.3-r1:0/0::dantrell-gnome, installed)
                                 ^^^^^^^^^   



Also I was wondering if it's possible to add abi_x86_32 to gnome-base/gnome-keyring because I'm getting a lot of these errors when using Wine
Code:
p11-kit: couldn't load module: /usr/lib32/pkcs11/gnome-keyring-pkcs11.so: /usr/lib32/pkcs11/gnome-keyring-pkcs11.so: cannot open shared object file: No such file or directory
Back to top
View user's profile Send private message
saboya
Guru
Guru


Joined: 28 Nov 2006
Posts: 442
Location: Brazil

PostPosted: Wed Nov 23, 2016 11:31 am    Post subject: Reply with quote

About the double-login issue: Disabling automatic screen lock (Security -> Privacy) makes it go away. Don't know why it thinks i has to auto-screen lock as soon as I login.
Back to top
View user's profile Send private message
simonvanderveldt
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Jan 2016
Posts: 103

PostPosted: Wed Nov 23, 2016 7:32 pm    Post subject: Reply with quote

Since poppler 0.48 was added I'm running into a slot conflict because apparently portage is of the opinion some packages depend on anther version in the same slot (0/63) whereas 0.48 lives in 0/64).
For now I've circumvented this by explicitly adding
Code:
app-text/poppler:0/63
to my world file

Code:
~ ❯ sudo emerge -1av --verbose-conflicts --tree app-text/poppler:0

These are the packages that would be merged, in reverse order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild     U  ] app-text/poppler-0.48.0:0/64::dantrell-gnome [0.46.0-r1:0/63::dantrell-gnome] USE="cairo cxx introspection jpeg jpeg2k lcms utils (-cairo-qt) -cjk -curl -debug -doc -nss -png -qt4 -qt5 -tiff" 1,645 KiB

Total: 1 package (1 upgrade), Size of downloads: 1,645 KiB

!!! Multiple package instances within a single package slot have been pulled
!!! into the dependency graph, resulting in a slot conflict:

app-text/poppler:0

  (app-text/poppler-0.48.0:0/64::dantrell-gnome, ebuild scheduled for merge) pulled in by
    app-text/poppler:0 (Argument)

  (app-text/poppler-0.46.0-r1:0/63::dantrell-gnome, installed) pulled in by
    >=app-text/poppler-0.26.0:0/63=[cairo] required by (media-gfx/inkscape-0.91-r203:0/0::dantrell-gnome, installed)
                             ^^^^^^                                                                                                                     
    >=app-text/poppler-0.32:0/63=[cxx,lcms,utils,xpdf-headers(+)] required by (net-print/cups-filters-1.8.3:0/0::dantrell-gnome, installed)
                           ^^^^^^                                                                                                                                             
    >=app-text/poppler-0.33:0/63=[cairo] required by (app-text/evince-3.20.1:0/evd3.4-evv3.3::dantrell-gnome-3-20, installed)
                           ^^^^^^ 
Back to top
View user's profile Send private message
dantrell
Guru
Guru


Joined: 01 Jun 2007
Posts: 561
Location: Earth

PostPosted: Thu Nov 24, 2016 9:05 pm    Post subject: Reply with quote

I had some spare time so I went over all the relevant issues mentioned thus far:
  • [regression] GNOME Session cannot run inside Xephyr without extra work (workaround applied)
  • [regression] GNOME Control Center > User Accounts will Segmentation Fault (workaround applied pending GNOME bug #773673)
  • [regression] GDM automatic login results in a black screen (fixed)
  • [portage blocker] app-emulation/libvirt (fixed)
That leaves:
  • [bug] GDM sometimes requires you to login twice
  • [abi] gnome-base/gnome-keyring
  • [portage slot conflict] app-text/poppler
GDM and the requested ABI change, I still need to look into (with the ABI change being something I think should be reported to Gentoo). Poppler, I'm going to say that issue is on your end as I cannot reproduce it and it doesn't show up on fresh installs. Updating the package should have been sufficient to trigger rebuilds where needed but unfortunately, sometimes that doesn't happen and you have to do it yourself with something like:

Code:
emerge --ask --nodeps --oneshot app-text/poppler [each package complaining about app-text/poppler]

_________________
Dantrell B.
Back to top
View user's profile Send private message
davidbrooke
Guru
Guru


Joined: 03 Jan 2015
Posts: 341

PostPosted: Mon Nov 28, 2016 11:41 am    Post subject: Reply with quote

dantrell wrote:
I had some spare time so I went over all the relevant issues mentioned thus far:
[regression] GDM automatic login results in a black screen (fixed)

The automatic login works if I edit /etc/gdm/custom.conf:
Code:
AutomaticLoginEnable=True
AutomaticLogin=myusername

but the gui to set the automatic login is missing.
Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
dantrell
Guru
Guru


Joined: 01 Jun 2007
Posts: 561
Location: Earth

PostPosted: Mon Nov 28, 2016 3:24 pm    Post subject: Reply with quote

davidbrooke wrote:
The automatic login works if I edit /etc/gdm/custom.conf:

Code:
AutomaticLoginEnable=True
AutomaticLogin=myusername

but the gui to set the automatic login is missing.

That's intentional due to:
  • [regression] GNOME Control Center > User Accounts will Segmentation Fault (workaround applied pending GNOME bug #773673)
If it wasn't segfaulting for you, I can make that workaround optional.
_________________
Dantrell B.
Back to top
View user's profile Send private message
davidbrooke
Guru
Guru


Joined: 03 Jan 2015
Posts: 341

PostPosted: Mon Nov 28, 2016 5:42 pm    Post subject: Reply with quote

dantrell wrote:
davidbrooke wrote:
The automatic login works if I edit /etc/gdm/custom.conf:

Code:
AutomaticLoginEnable=True
AutomaticLogin=myusername

but the gui to set the automatic login is missing.

That's intentional due to:
  • [regression] GNOME Control Center > User Accounts will Segmentation Fault (workaround applied pending GNOME bug #773673)
If it wasn't segfaulting for you, I can make that workaround optional.

It works fine "as is" for now, so no workaround is needed. I was mainly looking for some clarification on the issue.
Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
davidbrooke
Guru
Guru


Joined: 03 Jan 2015
Posts: 341

PostPosted: Mon Nov 28, 2016 5:47 pm    Post subject: Reply with quote

dantrell wrote:
davidbrooke wrote:
I'm mainly posting this is find out whether there is an openrc problem or just an extension problem.

A quick check shows it doesn't work for me either. Unfortunately, I probably won't be able to rule out the cause of this out anytime soon as I need to prep for my trip (but if I find time, I will).

If you don't feel like fiddling with the relevant USE flags (deprecated and deprecated-background) on x11-wm/mutter and gnome-base/gnome-shell (since it will probably break GDM), the quickest way to verify is probably to install the extension on a Fedora 25 live image.

I tried the "workspaces to dock" extension on Fedora 25 live and it does work. That is about as far as I can test, without any further knowledge.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 27, 28, 29  Next
Page 7 of 29

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum