Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Solved] Matrox video terrible performance
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
wpkzz
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 28 Feb 2013
Posts: 76

PostPosted: Wed Aug 26, 2015 10:22 pm    Post subject: [Solved] Matrox video terrible performance Reply with quote

Evening fellow gentooers

I am setting this Dell server machine (T630) and it has an integrated graphics card which lspci detects as:
Code:

lspci | grep VGA
09:00.0 VGA compatible controller: Matrox Electronics Systems Ltd. G200eR2 (rev 01)


Right now I am running kernel gentoo-sources 4.0.5 and xorg-server 1.16.4. The machine uses UEFI boot and GPT.

I have tried various kernel configurations with very poor results. Right now I get X running with twm or fluxbox without transparency and the performance is abismal.

I am using the kernel module mga as module. If I try to use mgag200 (the one of kernel modesseting, I think) something weird happens: this kernel claims the PCI device and blocks mga, so X cannot start.
So, right now the relevant parts of my kernel .config are these:
Code:

Device Drivers -->
    Graphics Support--->
         <M> /dev/agpart --->
                 <M>   Intel 440LX/BX/GX, I8xx and E7x05 chipset support
          Direct Rendering Manager --->
                             <M> Direct Rendering Manager (XFree86 4.1.0 and higher DRI support)  --->
                                               <M>   Matrox g200/g400
             (everything else here off, including    < > Kernel modesetting driver for MGA G200 server engines)           
          Frame Buffer Devices --->
                 <*> Support for frame buffer devices --->
                  [*] Enable Video Mode Handling Helpers                                                  │ │ 
  │ │           [*] Enable Tile Blitting Support
                  [*] EFI-based Framebuffer Support
                (everything else on this section turned off)

I think there is nothing else relevant.

If I turn the kernel modesetting driver for MGA (mgag200) I get the following crash at Xorg.0.log
Code:

[    20.913] (II) LoadModule: "mga"
[    20.913] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/mga_drv.so
[    20.925] (II) Module mga: vendor="X.Org Foundation"
[    20.925]    compiled for 1.16.4, module version = 1.6.3
[    20.925]    Module class: X.Org Video Driver
[    20.925]    ABI class: X.Org Video Driver, version 18.0
[    20.925] (II) LoadModule: "modesetting"
[    20.925] (WW) Warning, couldn't open module modesetting
[    20.925] (II) UnloadModule: "modesetting"
[    20.925] (II) Unloading modesetting
[    20.925] (EE) Failed to load module "modesetting" (module does not exist, 0)
[    20.925] (II) LoadModule: "fbdev"
[    20.925] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[    20.925] (II) UnloadModule: "fbdev"
[    20.925] (II) Unloading fbdev
[    20.925] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[    20.925] (II) LoadModule: "vesa"
[    20.925] (WW) Warning, couldn't open module vesa
[    20.925] (II) UnloadModule: "vesa"
[    20.925] (II) Unloading vesa
[    20.925] (EE) Failed to load module "vesa" (module does not exist, 0)
[    20.925] (II) MGA: driver for Matrox chipsets: mga2064w, mga1064sg, mga2164w,
        mga2164w AGP, mgag100, mgag100 PCI, mgag200, mgag200 PCI,
        mgag200 SE A PCI, mgag200 SE B PCI, mgag200 EV Maxim,
        mgag200 ER SH7757, mgag200 eW Nuvoton, mgag200eH, mgag400, mgag550
[    20.925] (--) using VT number 7

[    20.980] (EE) mga: The PCI device 0x534 at 09@00:00:0 has a kernel module claiming it.
[    20.980] (EE) mga: This driver cannot operate until it has been unloaded.
[    20.980] (EE) mga: The PCI device 0x534 at 09@00:00:0 has a kernel module claiming it.
[    20.980] (EE) mga: This driver cannot operate until it has been unloaded.
[    20.980] (EE) No devices detected.
[    20.980] (EE)
Fatal server error:
[    20.980] (EE) no screens found(EE)
[    20.980] (EE)


If I either blacklist said module or simply do not build it, then I get X running, but the performance is abismal, even a simple xterm takes a LOT of time to refresh or
scroll down when doing a cat or less command, and top reports that X is using 99.4% of a CPU and 0.1% memory. Moving firefox-bin window is a drag.


Another quite irrelevant question: How does everyone does those nice schemes of the kernel menuconfig? I am the only homo erectus here doing them by hand?


Greetings and thanks in advance
wpkzz


Last edited by wpkzz on Fri Aug 28, 2015 7:39 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Buffoon
Veteran
Veteran


Joined: 17 Jun 2015
Posts: 1074
Location: EU or US

PostPosted: Wed Aug 26, 2015 11:25 pm    Post subject: Reply with quote

While I have no clue how matrox driver works nowadays I'd say if it uses KMS you need to enable it and turn off all framebuffers.
Back to top
View user's profile Send private message
wpkzz
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 28 Feb 2013
Posts: 76

PostPosted: Thu Aug 27, 2015 1:46 pm    Post subject: Reply with quote

Dear Buffon:

Turning them all down, including the EFI and so on? I shall try that. I should also mention that I emerged X11 with
Code:

VIDEO_CARDS="mga"

ony.

I shall try to boot the machine with the SystemRescueCD today and see how it looks. I remember performing much beter. I'll try to check what it is using.
Back to top
View user's profile Send private message
Ant P.
Watchman
Watchman


Joined: 18 Apr 2009
Posts: 5761

PostPosted: Fri Aug 28, 2015 1:35 pm    Post subject: Reply with quote

The "G200" there exists only because it's the the lowest common denominator VGA hardware still produced - it doesn't actually have the G200 3D engine. It's for emergency console access, not running a desktop on your server.
Back to top
View user's profile Send private message
wpkzz
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 28 Feb 2013
Posts: 76

PostPosted: Fri Aug 28, 2015 7:39 pm    Post subject: Sort of solved. Reply with quote

Yep, Ant P. I have discovered that. It is something I expected. The point is that we wanted (originally) to use the server both as server and desktop machine (is for number crunching calculations on a lab, so the "server" part is not exactly loaded).

We did not thought about it when it was bought, we supposed that all modern computers have a somewhat descent vga card... to our dismay. Any way, here is a configurations that sort of has good performance.


Code:

Device Drivers --->
        Graphics Support --->
           <*> /dev/agpart ---> (nothing inside this subsection)
         Framebuffer devices --->

             {*} Support for frame buffer devices  --->                                       
                 [*] Enable firmware EDID
             [*] Enable Video Mode Handling Helpers                                             
             [*] Enable Tile Blitting Support 
              [*] EFI-based Framebuffer Support
              <M> Matrox acceleration                                                           
  │ │        [ ]   Millennium I/II support                                                     
  │ │        [ ]   Mystique support                                                           
  │ │        [*]   G100/G200/G400/G450/G550 support                                           
  │ │        < >   Matrox I2C support                                                         


and then emerge xorg-drivers with this in make.conf
Code:

INPUT_DEVICES="evdev"
VIDEO_CARDS="fbdev modesetting v4l vesa"


It is more like try randomly with educated guesses than really solving it, but it is much better now.

Thank to all.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum