Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[PARTIALLY-SOLVED] xf86-video-intel ignores dri3, does dri2
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ZeuZ_NG
Guru
Guru


Joined: 10 Sep 2008
Posts: 453
Location: Near /dev/urandom | /dev/null

PostPosted: Tue Nov 17, 2015 9:27 pm    Post subject: [PARTIALLY-SOLVED] xf86-video-intel ignores dri3, does dri2 Reply with quote

Guys, I've created a file in /etc/X11/xorg.conf.d called 10-intel.conf
The file is read, however, upon trying tree combinations, I always get the undesired effect: dri2 is used instead of dri3.
The options I've tested are Option "dri" "3", option "DRI3" "on" and option "DRI3" "1"
I'm using SNA, and dri3 is enabled in mesa, however, xorg starts dri2 instead in i965

What am I doing wrong?


Last edited by ZeuZ_NG on Wed Nov 18, 2015 3:12 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Perfect Gentleman
l33t
l33t


Joined: 18 May 2014
Posts: 774

PostPosted: Wed Nov 18, 2015 12:36 am    Post subject: Reply with quote

have you enabled dri3 in intel's drivers ?
Back to top
View user's profile Send private message
ZeuZ_NG
Guru
Guru


Joined: 10 Sep 2008
Posts: 453
Location: Near /dev/urandom | /dev/null

PostPosted: Wed Nov 18, 2015 12:59 am    Post subject: Reply with quote

Perfect Gentleman wrote:
have you enabled dri3 in intel's drivers ?


Intel's driver doesn't have a dri3 useflag, I've got dri, sna and udev useflags selected though.
Back to top
View user's profile Send private message
Perfect Gentleman
l33t
l33t


Joined: 18 May 2014
Posts: 774

PostPosted: Wed Nov 18, 2015 1:06 am    Post subject: Reply with quote

use EXTRA_ECONF
Back to top
View user's profile Send private message
ZeuZ_NG
Guru
Guru


Joined: 10 Sep 2008
Posts: 453
Location: Near /dev/urandom | /dev/null

PostPosted: Wed Nov 18, 2015 1:09 am    Post subject: Reply with quote

Perfect Gentleman wrote:
use EXTRA_ECONF



Could you give me an example of what you mean?
Also, a quick reading reveals that it works only for auto-tools based scripts, and what flag should I turn on?


EDIT: Ok, so I tried:
Code:

EXTRA_ECONF="--with-default-dri=3" emerge xf86-video-intel


But to no avail, any further idea guys?

EDIT2: After reading the ebuild, it passes "--disble-dri3", do I forcefully need to edit the ebuild if I want to try dri3?


EDIT3: After all, it was "--enable-dri3" in the EXTRA_ECONF that did it, marking as solved, thanks guys!

EDIT4: Partially solved after all, Xorg still uses DRI2 instead of DRI3
Back to top
View user's profile Send private message
Perfect Gentleman
l33t
l33t


Joined: 18 May 2014
Posts: 774

PostPosted: Thu Nov 19, 2015 3:07 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
EDIT4: Partially solved after all, Xorg still uses DRI2 instead of DRI3

how did you find it out ?

Try to use in EXTRA_ECONF of xorg-server "--disable-dri2 --enable-dri3"
Back to top
View user's profile Send private message
ZeuZ_NG
Guru
Guru


Joined: 10 Sep 2008
Posts: 453
Location: Near /dev/urandom | /dev/null

PostPosted: Thu Nov 19, 2015 10:26 am    Post subject: Reply with quote

Because Xorg.0.log still says that it's using dri2..
Let me try the extra conf for xserver and I'll report back..


EDIT: Nope, to be fair and honest I did not pass --disable-dri2 but did pass --enable-dri3 yet Xorg.0.log says GL provider is DRI2 and sets up DRI2
EDIT: libGL says it's using dri3 for screen 0 so I guess it's just a hardcoded string or so
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum