Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Blacklist nouveau
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
FrankRizz0
l33t
l33t


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 617

PostPosted: Thu Nov 19, 2015 12:34 pm    Post subject: Blacklist nouveau Reply with quote

Good morning all!

Hoping this is a fairly simple answer. I've been trying to get into my DM and it looks like it has to do with my nvidia card. lspci -k mentioned that nouveau is the current driver for my card, and according to the nvidia wiki this is wrong. It mentioned that I need to blacklist it, and I have no idea how to do this. Here is the output of X (just in case this is not the only issue):

https://bpaste.net/show/ccf323a7b36c
Back to top
View user's profile Send private message
FrankRizz0
l33t
l33t


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 617

PostPosted: Thu Nov 19, 2015 5:22 pm    Post subject: Reply with quote

Looks like I was able to blacklist nouveau but I still have an issue with starting X. The system is not loading the "nvidia" module, unless the "nv" is the nvidia module. Anyhow, this is the output of X:

https://bpaste.net/show/912c3f462353

And here is the output of lspci -k:

Code:
Rizz0-Built ~ # lspci -k
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT218 [GeForce 210] (rev a2)
        Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. [MSI] GT218 [GeForce 210]
        Kernel driver in use: nvidia
        Kernel modules: nvidia
Back to top
View user's profile Send private message
FrankRizz0
l33t
l33t


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 617

PostPosted: Thu Nov 19, 2015 10:43 pm    Post subject: Reply with quote

So I've decided to fall back on the nouveau module, and it seems to be doing more than what the nvidai module/driver was doing, but unfortunately I now have a black screen. Here is the output of Xorg:

https://bpaste.net/show/53792b904b4f
Back to top
View user's profile Send private message
Tony0945
Advocate
Advocate


Joined: 25 Jul 2006
Posts: 3076
Location: Illinois, USA

PostPosted: Thu Nov 19, 2015 11:11 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
[ 11.026] (II) NOUVEAU(0): RandR 1.2 enabled, ignore the following RandR disabled message.
[ 11.026] (--) RandR disabled


Those messages are real Alice In Wonderland, aren't they?

Can you post your kernel config and the output of
Code:
qlist -IC x11-drivers


on my nvidia machine they are:
Quote:
x11-drivers/xf86-input-evdev
x11-drivers/xf86-input-keyboard
x11-drivers/xf86-input-mouse
x11-drivers/xf86-video-nouveau
x11-drivers/xf86-video-nv
Back to top
View user's profile Send private message
FrankRizz0
l33t
l33t


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 617

PostPosted: Fri Nov 20, 2015 12:38 am    Post subject: Reply with quote

Code:
Rizz0-Built ~ # qlist -IC x11-drivers
x11-drivers/xf86-input-evdev
x11-drivers/xf86-video-nouveau


https://bpaste.net/show/f9cf6a7c98c3

I'm trying to update my system right now and I'm currently at qtwebit so this might take awhile :-/
Back to top
View user's profile Send private message
Tony0945
Advocate
Advocate


Joined: 25 Jul 2006
Posts: 3076
Location: Illinois, USA

PostPosted: Fri Nov 20, 2015 1:05 am    Post subject: Reply with quote

You have no keyboard/mouse. You need a line like
Quote:
INPUT_DEVICES="keyboard mouse evdev"
in /etc/make.conf. Actually, you only need evdev OR keyboard,mouse. I have all three because I forget the circumstances in which evdev replaces keyboard and mouse. I don't know if you need x11-drivers/xf86-video-nv, but it obviously doesn't hurt. I suggest throwing in the kitchen sink then removing things one by one until it breaks again.

X11 virtuosos, feel free to add your comments.
Back to top
View user's profile Send private message
FrankRizz0
l33t
l33t


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 617

PostPosted: Fri Nov 20, 2015 2:34 am    Post subject: Reply with quote

Code:
Rizz0-Built ~ # qlist -IC x11-drivers
x11-drivers/xf86-input-evdev
x11-drivers/xf86-video-nouveau
x11-drivers/xf86-video-nv


So same issue, just a black screen. In xdm I'm using sddm. I'm running KDE 5, and I'm assuming this would be the right DM?
Back to top
View user's profile Send private message
FrankRizz0
l33t
l33t


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 617

PostPosted: Fri Nov 20, 2015 2:38 am    Post subject: Reply with quote

other thing I just realized, it asked me to update /etc/conf.d/xdm and unfortunately I am unsure how to do this.....
Back to top
View user's profile Send private message
swathe
n00b
n00b


Joined: 04 Jul 2011
Posts: 73

PostPosted: Fri Nov 20, 2015 6:27 am    Post subject: Reply with quote

FrankRizz0 wrote:
other thing I just realized, it asked me to update /etc/conf.d/xdm and unfortunately I am unsure how to do this.....


Are you meaning that you haven't changed xdm to kdm in your /etc/conf.d/xdm config file?

Gentoo KDE page tells you how to make that edit.

Sounds like X is working but you have no WM/DE configured to start.
Back to top
View user's profile Send private message
FrankRizz0
l33t
l33t


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 617

PostPosted: Fri Nov 20, 2015 11:21 am    Post subject: Reply with quote

kdm is not installed. From my understanding Plasma needs sddm.
Back to top
View user's profile Send private message
FrankRizz0
l33t
l33t


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 617

PostPosted: Fri Nov 20, 2015 1:12 pm    Post subject: Reply with quote

Ok so I think I have discovered the problem, and X is running smooth. Trying startx I had nothing in .xinitrc. Added exec startkde and now I have a mouse and a black screen. For KDE 5 does it need to be something other than startkde because it's now Plasma 5? Also, I did not have a twm or xclock or xterm :-(
Back to top
View user's profile Send private message
Tony0945
Advocate
Advocate


Joined: 25 Jul 2006
Posts: 3076
Location: Illinois, USA

PostPosted: Fri Nov 20, 2015 3:31 pm    Post subject: Reply with quote

I'm running Mate, Fluxbox, and IceWM. I have no experience with KDE or plasma. So I'm going to drop out in favor of helpers who do.
Back to top
View user's profile Send private message
Atmmac
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 17 Oct 2013
Posts: 130
Location: Watertown, MA

PostPosted: Wed Dec 02, 2015 9:20 pm    Post subject: Reply with quote

No experience with nouveau. The performance for me sucked. I have an optimus laptop working well on KDE5 with the proprietary drivers. If you want to switch I can help you get set up. Your call.
Back to top
View user's profile Send private message
Atmmac
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 17 Oct 2013
Posts: 130
Location: Watertown, MA

PostPosted: Wed Dec 02, 2015 9:23 pm    Post subject: Reply with quote

Check out this article https://wiki.archlinux.org/index.php/PRIME You are using prime so you may need to hit up those xrandr commands to set up your card. I have to declare my card in the sddm config for when it starts up so I use the correct card for SDDM and KDE.
Back to top
View user's profile Send private message
Atmmac
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 17 Oct 2013
Posts: 130
Location: Watertown, MA

PostPosted: Wed Dec 02, 2015 9:28 pm    Post subject: Reply with quote

Also make sure you have kde-plasma/sddm-kcm installed. Sorry for the multiple posts.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum