Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
unable to connect 2 b2b devices
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Adel Ahmed
Veteran
Veteran


Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1158

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 10:40 pm    Post subject: unable to connect 2 b2b devices Reply with quote

I have 2 gentoo boxes, I have connected them b2b using eth0 interface on both machines

ethtool cannot identify the cconnection, the ethernet devices themselves are not detecting a connection(the lights do not go on)
If I take either end of the cable and connect it to another device(a router for example) the lights begin blinking and a connection is established

I have no idea what might be causing this problem so I thought I'd ask here

thankks

pc ~ # ethtool eth0
Settings for eth0:
Supported ports: [ TP MII ]
Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Half 1000baseT/Full
Supported pause frame use: No
Supports auto-negotiation: Yes
Advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Half 1000baseT/Full
Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Advertised auto-negotiation: Yes
Speed: 10Mb/s
Duplex: Half
Port: MII
PHYAD: 0
Transceiver: internal
Auto-negotiation: on
Supports Wake-on: pumbg
Wake-on: g
Current message level: 0x00000033 (51)
drv probe ifdown ifup
Link detected: no


b5400 ~ # ethtool eth0
Settings for eth0:
Supported ports: [ TP MII ]
Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Half 1000baseT/Full
Supported pause frame use: No
Supports auto-negotiation: Yes
Advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Full
Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Advertised auto-negotiation: Yes
Speed: 10Mb/s
Duplex: Half
Port: MII
PHYAD: 0
Transceiver: internal
Auto-negotiation: on
Supports Wake-on: pumbg
Wake-on: d
Current message level: 0x00000033 (51)
drv probe ifdown ifup
Link detected: no
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 43184
Location: 56N 3W

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 11:09 pm    Post subject: Reply with quote

Adel Ahmed,

You probably need a crossover cable.
Some things auto detect. Some don't.

-- edit --

Those are 1000M capable. They should auto detect.

You will need to statically assign addresses to each end.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
Adel Ahmed
Veteran
Veteran


Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1158

PostPosted: Mon Jan 04, 2016 9:25 pm    Post subject: Reply with quote

thanks for the assistance, the wierdest thing happened though, I plugged in the cable and communication is working just fine

I do have another concern though, both devices are gigbit ethernet devices
unfortunately the device on the laptop advertises 10 and 100 megabits only:
b5400 ~ # ethtool eth0
Settings for eth0:
Supported ports: [ TP MII ]
Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Half 1000baseT/Full
Supported pause frame use: No
Supports auto-negotiation: Yes
Advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Advertised auto-negotiation: Yes
Link partner advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Half 1000baseT/Full
Link partner advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Link partner advertised auto-negotiation: Yes
Speed: 100Mb/s
Duplex: Full
Port: MII
PHYAD: 0
Transceiver: internal
Auto-negotiation: on
Supports Wake-on: pumbg
Wake-on: d
Current message level: 0x00000033 (51)
drv probe ifdown ifup
Link detected: yes


why is the advertised link not 1000? even though it is a supportedmode?



--edit--

one reboot later and the connection is lost, link deteced has been set back to no :(

--edit--
connection seems to work at times
changing the cable has gigabit ethernet working agian
Back to top
View user's profile Send private message
Syl20
Guru
Guru


Joined: 04 Aug 2005
Posts: 564
Location: France

PostPosted: Tue Jan 05, 2016 10:59 am    Post subject: Reply with quote

Adel Ahmed wrote:
why is the advertised link not 1000? even though it is a supportedmode?

Maybe because of an unappropriate cable ? You need at least a Cat. 5e cable.
Back to top
View user's profile Send private message
Adel Ahmed
Veteran
Veteran


Joined: 21 Sep 2012
Posts: 1158

PostPosted: Tue Jan 05, 2016 7:29 pm    Post subject: Reply with quote

you're right there, replacing the cable fixes things
thanks
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum