Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
how to boot gentoo using toram ?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Lamon99
n00b
n00b


Joined: 14 Mar 2016
Posts: 20

PostPosted: Sat Apr 09, 2016 11:38 am    Post subject: how to boot gentoo using toram ? Reply with quote

Hi everyone,
I am a gentoo newbie. I have just followed this site (https://www.mrwhitep.com/?p=825) to install gentoo liveCD.
The liveCD works perfect. My problem is how to run gentoo liveCD in RAM ?
I had like to have the liveCD run in RAM and eject itself.
This is my grub.cfg
# Global options
set timeout=90
set default=0

# Display settings
if loadfont /boot/grub/font.pf2 ; then
set gfxmode=auto
insmod efi_gop
insmod efi_uga
insmod gfxterm
insmod videotest
insmod videoinfo
terminal_output gfxterm
fi

menuentry "myLinux zfs and efi (64bit)" {
set gfxpayload=keep
linux /isolinux/gentoo root=/dev/ram0 init=/linuxrc aufs looptype=squashfs loop=/image.squashfs cdroot vconsole.keymap=$bootkeymap locale=$bootlang $modeset_opt $nox $acpi_opt console=tty1 nomodeset
initrd /isolinux/gentoo.igz

}
and this is my isolinux.cfg .
UI vesamenu.c32
MENU TITLE KowiLinux - 64bit EDITION
MENU BACKGROUND back.png
MENU RESOLUTION 800 600
MENU WIDTH 77
MENU MARGIN 10
MENU ROWS 12
MENU HSHIFT 10
MENU VSHIFT 5
menu color title 1;36;44 #b5b3ff #00000000 std
menu color sel 7;37;40 #e0ffffff #311f39 all
menu color tabmsg 31;40 #90ffffff #311f39 std
menu color timeout 1;37;40 #ff0000 #00000000 std
menu color help 37;40 #c0ffffff #00000000 std
menu color msg07 37;40
default gentoo-x86_64
timeout 150
# ------------------------------------------------------------------------------

label kowilinux-x86_64
MENU LABEL myLinux x86_64
kernel /isolinux/gentoo
append root=/dev/ram0 init=/linuxrc aufs looptype=squashfs loop=/image.squashfs cdroot initrd=/isolinux/gentoo.igz nomodeset
Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
Ant P.
Watchman
Watchman


Joined: 18 Apr 2009
Posts: 5762

PostPosted: Sat Apr 09, 2016 7:34 pm    Post subject: Reply with quote

The correct option for Gentoo's liveCD is "docache". It won't eject itself, but it allows you to unmount it manually to do that.
Back to top
View user's profile Send private message
Lamon99
n00b
n00b


Joined: 14 Mar 2016
Posts: 20

PostPosted: Sat Apr 16, 2016 1:58 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for the respond . I managed to get docache boot into RAM but I still get the error "failed to load the loop cache, lack of RAM".
My computer has a 4GB RAM, is it possible that the RAM is not enough and what should the RAM be to boot the CD ?


Thanks in advanced
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum