Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Thinkpad X1 Carbon (3rd gen) - Bluetooth not found [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
nagmat84
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Mar 2007
Posts: 119

PostPosted: Sun Feb 21, 2016 11:51 am    Post subject: Thinkpad X1 Carbon (3rd gen) - Bluetooth not found [SOLVED] Reply with quote

I have a Thinkpad X1 Carbon (3rd gen) and Gentoo does not find the Bluetooth adapter. According to several web site the adapter should work out of the box. The Bluetooth device is enabled in the BIOS, there is no RF switch and the adapter is found and works with Windows 10 (dual boot). Hence, it can't be a hardware fault. Any possible device driver is included in the kernel. However, neither dmesg nor lspci show any Bluetooth interface. Probably, I made a trivial mistake but at the moment I am at a complete loss.

lspci: http://pastebin.com/73a00j2H
Kernel config: http://pastebin.com/TBWTGehS
Boot log from dmesg: http://pastebin.com/nScD95XC


Last edited by nagmat84 on Thu Apr 21, 2016 4:43 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
nagmat84
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Mar 2007
Posts: 119

PostPosted: Thu Apr 21, 2016 3:02 pm    Post subject: Reply with quote

Nobody? I still suffering from this problem. Another oddity I ran into: The boot log shows

[ 6.941341] Bluetooth: hci0: read Intel version: 370810011003110e00
[ 6.968653] Bluetooth: hci0: Intel Bluetooth firmware file: intel/ibt-hw-37.8.10-fw-1.10.3.11.e.bseq
[ 7.060466] Bluetooth: hci0: Intel Bluetooth firmware patch completed and activated

Hence, I assume th hci0 device was found and should be functional. But if I run "hcitool dev" from the command line, I get the empty list :-(
Back to top
View user's profile Send private message
axl
l33t
l33t


Joined: 11 Oct 2002
Posts: 637
Location: Romania

PostPosted: Thu Apr 21, 2016 3:27 pm    Post subject: Reply with quote

hciconfig hci0 up

try this.
Back to top
View user's profile Send private message
nagmat84
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Mar 2007
Posts: 119

PostPosted: Thu Apr 21, 2016 4:21 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,
thanks one step more. The command worked and now "hcitool dev" gives me "hci0: 34:02:86:20:CB:31". :-) But there are still some issues:
(a) KDE still tells me there are no bluetooth devices (bluetooth adapter not found
(b) Why do I have to run this command by hand? I have several computers and I do not have to do anything.
Back to top
View user's profile Send private message
nagmat84
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Mar 2007
Posts: 119

PostPosted: Thu Apr 21, 2016 4:42 pm    Post subject: Thinkpad X1 Carbon (3rd gen) - Bluetooth not found [SOLVED] Reply with quote

Shame on me. As I said in my first post the cause of problem was trivial: :oops:
Code:

systemctl enable bluetooth.service
systemctl start bluetooth.service

solved the problem :roll: I wonder why it was enabled by default on my other machines and why I had to do it manually in this case. However, this was all.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum