Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Adaptec HBA 1000 16i - multiple questions
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
chrisk2305
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Sep 2007
Posts: 88

PostPosted: Sun Jun 05, 2016 10:34 am    Post subject: Adaptec HBA 1000 16i - multiple questions Reply with quote

Hi Guys,

I am currently using a Adaptec HBA 1000 series 16i (PMC). Works nicely after activating the arcraid module in the kernel (currently 4.5.6).

But i cannot seem to get arcconf to work. It always gives me:

Code:

./arcconf getconfig 1
Controllers found: 1
----------------------------------------------------------------------
Controller information
----------------------------------------------------------------------
   Controller Status                        : Inaccessible

----------------------------------------------------------------------
Logical device information
----------------------------------------------------------------------
   No logical devices configured

----------------------------------------------------------------------
Physical Device information
----------------------------------------------------------------------


----------------------------------------------------------------------
Connector information
----------------------------------------------------------------------
   No connector information available

Command completed successfully.


I tried it with the version in portage (seems to be very old) and also downloaded the latest version of the tool from adaptec (2.1).

In another forum I read that a guy was succesful building the tool himself, but I am wondering why this is not working even with the latest binary from adaptec.

Furthermore the driver in the kernel seems to quite old too. Would you recommend installing the driver from adaptec manually?

Thanks in advance!
Christian
Back to top
View user's profile Send private message
chrisk2305
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Sep 2007
Posts: 88

PostPosted: Thu Jun 16, 2016 7:36 am    Post subject: Reply with quote

Performance also seems to be quite bad. I can only copy with around 150mb/s from a ssd to a zfs raid z2. On an old LSI Controller with the same ZFS I could copy with 500mb/s. Any ideas? Is it the driver?

I tried building the DKMS Package provided by Adaptec, but I am getting errors. Can somebody help?

Code:

cat /var/lib/dkms/aacraid/1.2.1.50663/build/make.log
DKMS make.log for aacraid-1.2.1.50663 for kernel 4.5.6-gentoo (x86_64)
Fri Jun 17 14:00:57 CEST 2016
make -C /lib/modules/4.5.6-gentoo/build M=/var/lib/dkms/aacraid/1.2.1.50663/build modules
make[1]: Entering directory '/usr/src/linux-4.5.6-gentoo'
  CC [M]  /var/lib/dkms/aacraid/1.2.1.50663/build/linit.o
/var/lib/dkms/aacraid/1.2.1.50663/build/linit.c:3366:25: warning: initialization from incompatible pointer type [-Wincompatible-pointer-types]
  .change_queue_depth  = aac_change_queue_depth,
                         ^
/var/lib/dkms/aacraid/1.2.1.50663/build/linit.c:3366:25: note: (near initialization for 'aac_driver_template.change_queue_depth')
/var/lib/dkms/aacraid/1.2.1.50663/build/linit.c: In function 'aac_pci_error_detected':
/var/lib/dkms/aacraid/1.2.1.50663/build/linit.c:4313:3: error: implicit declaration of function 'aac_release_resources' [-Werror=implicit-function-declaration]
   aac_release_resources(aac);
   ^
/var/lib/dkms/aacraid/1.2.1.50663/build/linit.c: In function 'aac_pci_resume':
/var/lib/dkms/aacraid/1.2.1.50663/build/linit.c:4389:2: error: implicit declaration of function 'aac_acquire_resources' [-Werror=implicit-function-declaration]
  aac_acquire_resources(aac);
  ^
cc1: some warnings being treated as errors
make[2]: *** [scripts/Makefile.build:259: /var/lib/dkms/aacraid/1.2.1.50663/build/linit.o] Error 1
make[1]: *** [Makefile:1392: _module_/var/lib/dkms/aacraid/1.2.1.50663/build] Error 2
make[1]: Leaving directory '/usr/src/linux-4.5.6-gentoo'
make: *** [Makefile:202: aacraid_dkms_build] Error 2


Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
chrisk2305
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Sep 2007
Posts: 88

PostPosted: Wed Jun 29, 2016 12:27 pm    Post subject: Reply with quote

same when I try to compile the source manually:

Code:

fileserver aacraid # make
make -C  M= modules
make[1]: *** M=: No such file or directory.  Stop.
make: *** [Makefile:202: aacraid_dkms_build] Error 2


Can somebody try to compile the aacraid driver from adaptec?
Back to top
View user's profile Send private message
chrisk2305
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Sep 2007
Posts: 88

PostPosted: Tue Jul 12, 2016 6:45 am    Post subject: Reply with quote

any help is greatly appreciated!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum