Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
iwconfig for ath9k_htc device: "no wireless extension"
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Goshanecr
Apprentice
Apprentice


Joined: 17 Aug 2005
Posts: 158
Location: Russia

PostPosted: Thu Jul 07, 2016 8:01 pm    Post subject: iwconfig for ath9k_htc device: "no wireless extension&q Reply with quote

Good day!

My system:
uname -a
Code:
Linux VAIO-BOOK 4.6.0-gentoo #6 Fri Jul 8 00:41:59 MSK 2016 i686 Intel(R) Pentium(R) M processor 1.60GHz GenuineIntel GNU/Linux


I have a USB WiFi dongle based on Atheros 7015 chipset. I'm enable as module ath_9k:
grep ATH /usr/src/linux/.config
Code:
# CONFIG_NET_VENDOR_ATHEROS is not set
CONFIG_ATH_COMMON=m
CONFIG_WLAN_VENDOR_ATH=y
# CONFIG_ATH_DEBUG is not set
# CONFIG_ATH5K is not set
# CONFIG_ATH5K_PCI is not set
CONFIG_ATH9K_HW=m
CONFIG_ATH9K_COMMON=m
CONFIG_ATH9K_BTCOEX_SUPPORT=y
# CONFIG_ATH9K is not set
CONFIG_ATH9K_HTC=m
# CONFIG_ATH9K_HTC_DEBUGFS is not set
# CONFIG_ATH6KL is not set
# CONFIG_ATH10K is not set
# CONFIG_DEBUG_WW_MUTEX_SLOWPATH is not set


Also I install linux-firmware. When I plug in dongle, appears that info:
Code:
[  439.385569] usb 1-3: USB disconnect, device number 2
[  439.396955] usb 1-3: ath9k_htc: USB layer deinitialized
[  441.410052] usb 1-3: new high-speed USB device number 3 using ehci-pci
[  441.560978] usb 1-3: New USB device found, idVendor=0cf3, idProduct=7015
[  441.560991] usb 1-3: New USB device strings: Mfr=16, Product=32, SerialNumber=48
[  441.561000] usb 1-3: Product: USB WLAN
[  441.561009] usb 1-3: Manufacturer: ATHEROS
[  441.561017] usb 1-3: SerialNumber: 12345
[  441.563186] usb 1-3: ath9k_htc: Firmware ath9k_htc/htc_7010-1.4.0.fw requested
[  441.673476] usb 1-3: ath9k_htc: Transferred FW: ath9k_htc/htc_7010-1.4.0.fw, size: 72812
[  441.743953] ath9k_htc 1-3:1.0: ath9k_htc: HTC initialized with 45 credits
[  441.973544] ath9k_htc 1-3:1.0: ath9k_htc: FW Version: 1.4
[  441.973553] ath9k_htc 1-3:1.0: FW RMW support: On
[  441.973559] ath: EEPROM regdomain: 0x809c
[  441.973564] ath: EEPROM indicates we should expect a country code
[  441.973569] ath: doing EEPROM country->regdmn map search
[  441.973573] ath: country maps to regdmn code: 0x52
[  441.973578] ath: Country alpha2 being used: CN
[  441.973582] ath: Regpair used: 0x52
[  441.982239] ieee80211 phy1: Atheros AR9287 Rev:2
[  441.988286] ath9k_htc 1-3:1.0 wlp0s29f7u3: renamed from wlan0

None errors, but iwconfig gets:
Code:
wlp0s29f7u3  no wireless extensions

What's wrong with my config?
Back to top
View user's profile Send private message
szatox
Veteran
Veteran


Joined: 27 Aug 2013
Posts: 1746

PostPosted: Thu Jul 07, 2016 8:09 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
What's wrong with my config?
Nothing. Wireless extensions is a legacy interface and iwconfig is a legacy tool.
You can enable it, I think it's CONFIG_CFG80211_WEXT, however it's deprecated. There are new, shiny things like iw (which offers a really, really, really horrible syntax) and wpa_cli which requires a wpa_supplicant daemon to be running.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum