Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
nvidia-drivers "do make oldconfig && make prepare"
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
AlphaXeos
n00b
n00b


Joined: 02 Aug 2016
Posts: 28

PostPosted: Tue Oct 11, 2016 2:29 am    Post subject: nvidia-drivers "do make oldconfig && make prepa Reply with quote

when i emerge nvidia-drivers it tells me to "make oldconfig && make prepare" But when i do it doesnt fix it.

I cant boot into GNOME and when i try to modprobe the nvidia module it says it cant be found.

When i try to restart GDM/XDM it says its already been started and when i stop it and restart it just says

/usr/sbin/gdm is already running
ERROR: Could not start the Display Manager

Here is my Xorg.0.log
Code:

[   476.605]
X.Org X Server 1.18.4
Release Date: 2016-07-19
[   476.605] X Protocol Version 11, Revision 0
[   476.605] Build Operating System: Linux 4.1.27-std480-amd64 x86_64 Gentoo
[   476.605] Current Operating System: Linux localhost 4.1.27-std480-amd64 #2 SMP Thu Jun 30 13:18:43 UTC 2016 x86_64
[   476.605] Kernel command line: initrd=initram.igz BOOT_IMAGE=rescue64 root=auto
[   476.606] Build Date: 05 October 2016  04:36:29PM
[   476.606] 
[   476.606] Current version of pixman: 0.34.0
[   476.606]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[   476.606] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   476.606] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Oct 10 19:19:38 2016
[   476.606] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[   476.606] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[   476.606] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   476.607] (==) ServerLayout "Layout0"
[   476.607] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[   476.607] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[   476.607] (**) |   |-->Device "Device0"
[   476.607] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[   476.607] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[   476.607] (==) Automatically adding devices
[   476.607] (==) Automatically enabling devices
[   476.607] (==) Automatically adding GPU devices
[   476.607] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[   476.607] (==) FontPath set to:
   /usr/share/fonts/misc/,
   /usr/share/fonts/TTF/,
   /usr/share/fonts/OTF/,
   /usr/share/fonts/Type1/,
   /usr/share/fonts/100dpi/,
   /usr/share/fonts/75dpi/
[   476.607] (**) ModulePath set to "/usr/lib64/opengl/nvidia,/usr/lib64/xorg/modules"
[   476.607] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[   476.607] (WW) Disabling Keyboard0
[   476.607] (WW) Disabling Mouse0
[   476.607] (II) Loader magic: 0x812c80
[   476.607] (II) Module ABI versions:
[   476.607]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   476.607]    X.Org Video Driver: 20.0
[   476.607]    X.Org XInput driver : 22.1
[   476.607]    X.Org Server Extension : 9.0
[   476.607] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[   476.609] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:1184:19da:3255 rev 161, Mem @ 0xf6000000/16777216, 0xe8000000/134217728, 0xf0000000/33554432, I/O @ 0x0000e000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[   476.609] (II) LoadModule: "glx"
[   476.609] (II) Loading /usr/lib64/opengl/nvidia/extensions/libglx.so
[   476.613] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[   476.613]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   476.613]    Module class: X.Org Server Extension
[   476.613] (II) NVIDIA GLX Module  361.28  Wed Feb  3 15:10:57 PST 2016
[   476.613] (II) LoadModule: "nvidia"
[   476.614] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[   476.614] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[   476.614]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   476.614]    Module class: X.Org Video Driver
[   476.614] (II) NVIDIA dlloader X Driver  361.28  Wed Feb  3 14:48:10 PST 2016
[   476.614] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[   476.614] (--) using VT number 7

[   476.615] (II) Loading sub module "fb"
[   476.615] (II) LoadModule: "fb"
[   476.615] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfb.so
[   476.615] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[   476.615]    compiled for 1.18.4, module version = 1.0.0
[   476.615]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   476.615] (II) Loading sub module "wfb"
[   476.615] (II) LoadModule: "wfb"
[   476.615] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libwfb.so
[   476.616] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[   476.616]    compiled for 1.18.4, module version = 1.0.0
[   476.616]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   476.616] (II) Loading sub module "ramdac"
[   476.616] (II) LoadModule: "ramdac"
[   476.616] (II) Module "ramdac" already built-in
[   476.618] (EE) NVIDIA: Failed to initialize the NVIDIA kernel module. Please see the
[   476.618] (EE) NVIDIA:     system's kernel log for additional error messages and
[   476.618] (EE) NVIDIA:     consult the NVIDIA README for details.
[   476.618] (EE) No devices detected.
[   476.618] (EE)
Fatal server error:
[   476.618] (EE) no screens found(EE)
[   476.618] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
[   476.618] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   476.618] (EE)


xdm.log
Code:

xdm info (pid 1710): Starting
xdm info (pid 1710): Starting X server on :0

X.Org X Server 1.18.4
Release Date: 2016-07-19
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 4.1.27-std480-amd64 x86_64 Gentoo
Current Operating System: Linux localhost 4.1.27-std480-amd64 #2 SMP Thu Jun 30 13:18:43 UTC 2016 x86_64
Kernel command line: initrd=initram.igz BOOT_IMAGE=rescue64 root=auto
Build Date: 29 September 2016  06:36:57PM
 
Current version of pixman: 0.34.0
   Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Sep 29 18:48:32 2016
(==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
resize called 1024 768
xdm: setproctitle not initialized, please either call setproctitle_init() or link against libbsd-ctor.
xdm info (pid 1747): sourcing /usr/lib64/X11/xdm/Xsetup_0
xdm info (pid 1747): sourcing /usr/lib64/X11/xdm/GiveConsole
xdm info (pid 1767): executing session /usr/lib64/X11/xdm/Xsession
xdm info (pid 1710): Shutting down
xdm info (pid 1747): sourcing /usr/lib64/X11/xdm/TakeConsole


Heres my genkernel.log: https://paste.pound-python.org/show/4RvRhEOQfxXkLLV8YZA7/


Any help would be appreciated.

Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
Maxxx
Guru
Guru


Joined: 12 Jan 2016
Posts: 515
Location: Italia

PostPosted: Tue Oct 11, 2016 7:19 am    Post subject: Reply with quote

Which Nvidia card model do you have? And what Nvidia driver do you installed?

Moreover, in genkernel.log you have:

Code:
Enable DDC Support (FB_NVIDIA_I2C) [Y/n/?] y


in line 3512.

I think that this option must be "n", but i'm not really sure.
Back to top
View user's profile Send private message
DawgG
l33t
l33t


Joined: 17 Sep 2003
Posts: 814

PostPosted: Tue Oct 11, 2016 10:33 am    Post subject: Reply with quote

the nvidia-kernel-module cannot be loaded - either because it does not exist (in the right place) or it is faulty because of your environment (kernel-version? hw-specs?).

1. check your kernel-version and make sure the symlink /usr/src/linux points to its sources.
2. if you run a kernel >= 4.7 the nvidia-module will not work/compile (w/out enormous hassle)
3. if 1. is correct then cd into /usr/src/linux; save you current .config if you want to keep it; do
Code:
zcat /proc/config.gz >.config
make oldconfig

(if necessary adjust your settings)
4. build the kernel
Code:
make clean (if necessary) && make all && make modules_install

(copy the kernel and reboot if necessary, ie changed settings before compilation)
5. if the settings are correct
Code:
emerge -av nvidia-drivers
modprobe nvidia

6. you can check if/how the nvidia-module was loaded with lsmod/dmesg
startx or restart your wm/de
7. if there is a problem with xdm's init-script (eg hangs) just kill&restart it (or "zap").

(hint: the relevant lines in Xorg.log contain (EE); your kernel's networking-, cardbus-, et al options are largely irrelevant for the nvidia-module; kernel-version and system-info (KEYWORDS/ARCH) are helpful to know)

GOOD LUCK!
_________________
DUMM KLICKT GUT.
Back to top
View user's profile Send private message
Chiitoo
Administrator
Administrator


Joined: 28 Feb 2010
Posts: 1769
Location: Here and Away Again

PostPosted: Tue Oct 11, 2016 5:35 pm    Post subject: Reply with quote

Merged DawgG's post from one of the duplicates of this topic, which were moved to dwell under Duplicate Threads.


AlphaXeos,

We /do/ have an 'Edit' button, too, you know. :]

As for the error, in addition to what others said, could you please post (or pastebin, rather) the actual build-log? The 'nvidia-drivers' build outputs the "make oldconfig && make prepare" statement even when the error isn't actually triggered, so seeing that doesn't necessarily mean it's actually being an issue.
_________________
Kind Regards,
~ The Noob Unlimited ~

Sore wa sore, kore wa kore.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum