Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Constant switching of battery status
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
teefax
n00b
n00b


Joined: 14 Jan 2015
Posts: 11
Location: Germany

PostPosted: Mon Mar 06, 2017 10:05 pm    Post subject: Constant switching of battery status Reply with quote

Hello,

I'm having an issue with the battery status on my ThinkPad L430. If I'm disconnecting the power supply cord and then wait a few minutes until the battery level dropped to <90% and then reconnect the power supply, the status of the battery switches to "charging". So far, everything is fine. But as soon as the battery reaches 100% the status of the battery is constantly (every ~ 2 seconds) switching between "charged" and "charging".

This leads to constant switching of the energy savings profile in XFCE and a series of extraordinarily annoying notifications.

Code:
~ > cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charging
present rate:            7065 mW
remaining capacity:      36640 mWh
present voltage:         12266 mV
~ > cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charged
present rate:            0 mW
remaining capacity:      36650 mWh
present voltage:         12513 mV


Code:
~ > acpi_listen
battery PNP0C0A:00 00000080 00000001
battery PNP0C0A:00 00000080 00000001
battery PNP0C0A:00 00000080 00000001
battery PNP0C0A:00 00000080 00000001


Code:
~ > upower -m
Monitoring activity from the power daemon. Press Ctrl+C to cancel.
[22:58:03.518]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:04.118]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:05.517]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:05.517]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:05.517]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:05.517]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:05.517]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:05.517]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:19.854]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:19.854]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:19.854]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:19.854]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:19.854]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:19.854]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:19.854]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:21.519]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:21.519]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
[22:58:23.518]  device changed:     /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0


Any idea on what could cause this? I've tried with the 4.10, 4.9 and 4.4 kernel series and got the same results.
Back to top
View user's profile Send private message
saturnalia0
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Oct 2016
Posts: 94

PostPosted: Mon Mar 06, 2017 10:30 pm    Post subject: Reply with quote

Perhaps that's what is actually going on? It's probably easier to tune your notifications/energy profiles configs accordingly.

As a side note, with my Thinkpad it goes up to 100% with "charging", switches to "full", and eventually it stays at 90 something % with status "Unknown". The only thing that actually bothers me is that /sys/class/power_supply/BAT0 eventually has files named "charge_*" but other times it's "energy_*". I didn't try to reproduce it but it seems to change between suspends/shutdowns.
Back to top
View user's profile Send private message
teefax
n00b
n00b


Joined: 14 Jan 2015
Posts: 11
Location: Germany

PostPosted: Mon Mar 06, 2017 10:39 pm    Post subject: Reply with quote

Yeah, it just seems weird because this started a few weeks ago; until then the battery stopped charging at 100% and only started again at ~90%.
I now was able to change the charging thresholds using app-laptop/tpacpi-bat, that seems to solve that problem for me.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum