Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
genkernel init: Can't create /proc/sys/kernel/hotplug
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Massimo B.
Veteran
Veteran


Joined: 09 Feb 2005
Posts: 1556
Location: Germany

PostPosted: Wed May 10, 2017 7:52 am    Post subject: genkernel init: Can't create /proc/sys/kernel/hotplug Reply with quote

While booting I see very early this message for a long time now:
Code:
line 357 can't create /proc/sys/kernel/hotplug: nonexistent directory

I tried ck-sources-4.10.14 and gentoo-sources-4.11.0. I'm running sys-fs/udev-233 with sys-apps/openrc-0.25.
_________________
ppc:PowerBook5,8 15"(1440)-G4/1.67,2G|amd64:HP EliteBook 8560w,i7-2620M,16G|Acer Z5610 (Core2QuadQ8200),8G|amd64-prefix:OpenSuse|HP EliteDesk 800G1 i7-4790|HP Compaq Pro 6300 i7-3770
Lila-Theme


Last edited by Massimo B. on Wed May 10, 2017 9:48 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
eccerr0r
Watchman
Watchman


Joined: 01 Jul 2004
Posts: 7132
Location: almost Mile High in the USA

PostPosted: Wed May 10, 2017 9:20 am    Post subject: Reply with quote

Could you post some context? Can't seem to find any files that could possibly generate that message, at least on my system...
It definitely loaded init, but that's all that I can glean from that message...

Do you use initramfs? What generated that initramfs?
_________________
Intel Core i7 2700K@ 4.1GHz/HD3000 graphics/8GB DDR3/180GB SSD
What am I supposed watching?
Back to top
View user's profile Send private message
Massimo B.
Veteran
Veteran


Joined: 09 Feb 2005
Posts: 1556
Location: Germany

PostPosted: Wed May 10, 2017 9:48 am    Post subject: Reply with quote

I use a genkernel generated initramfs. /dev/default/grub has:
Code:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="keymap=de splash=silent,theme:livecd-2007.0 console=tty1 quiet crypt_root=UUID=e609e76c-419f-4677-a2fe-87229073ffff root=LABEL=gentoo dobtrfs"
You see this is a btrfs-on-luks. I found the involved file:
Code:
# sed -n '357p' /usr/share/genkernel/defaults/linuxrc
echo /sbin/mdev > /proc/sys/kernel/hotplug
Any idea?
_________________
ppc:PowerBook5,8 15"(1440)-G4/1.67,2G|amd64:HP EliteBook 8560w,i7-2620M,16G|Acer Z5610 (Core2QuadQ8200),8G|amd64-prefix:OpenSuse|HP EliteDesk 800G1 i7-4790|HP Compaq Pro 6300 i7-3770
Lila-Theme
Back to top
View user's profile Send private message
eccerr0r
Watchman
Watchman


Joined: 01 Jul 2004
Posts: 7132
Location: almost Mile High in the USA

PostPosted: Wed May 10, 2017 9:54 am    Post subject: Reply with quote

That hotplug thing is "obsolete" with the new udev, but since you're in initramfs with busybox mdev, you still need it. So my guess is you need to turn on that legacy hotplug support in your kernel config: CONFIG_UEVENT_HELPER=y
_________________
Intel Core i7 2700K@ 4.1GHz/HD3000 graphics/8GB DDR3/180GB SSD
What am I supposed watching?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum