Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED]startx fails after reconfiguring kernel with kvm
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
EugeneTheJeep
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 17 May 2017
Posts: 101

PostPosted: Thu Jul 06, 2017 4:20 pm    Post subject: [SOLVED]startx fails after reconfiguring kernel with kvm Reply with quote

Hello,

I have used Gentoo with KDE plasma 5 for about a month and a half now with no major problems. I recently recompiled the kernel with kvm support and now when I run startx the X server refuses the connection:

Code:

$ startx
xauth:  file /home/jeep/.serverauth.3454 does not exist


X.Org X Server 1.19.3
Release Date: 2017-03-15
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 4.9.16-gentoo x86_64 Gentoo
Current Operating System: Linux VICTORY 4.9.16-gentoo #17 SMP Thu Jul 6 11:42:59 EDT 2017 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-4.9.16-gentoo root=/dev/sda4 ro
Build Date: 03 June 2017  10:58:10PM
 
Current version of pixman: 0.34.0
   Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Jul  6 11:49:18 2017
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
xinit: giving up
xinit: unable to connect to X server: Connection refused
xinit: server error



I used this guide for the kernel reconfiguration:

https://wiki.gentoo.org/wiki/QEMU#Kernel

The only deviation I made from the guide is compiling CONFIG_KVM_INTEL directly into the kernel and leaving out CONFIG_KVM_AMD out entirely.

Any help is appreciated and I can provide more information if needed (just not sure what to provide at this point.)


Last edited by EugeneTheJeep on Thu Jul 06, 2017 5:44 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Maxxx
Guru
Guru


Joined: 12 Jan 2016
Posts: 515
Location: Italia

PostPosted: Thu Jul 06, 2017 4:43 pm    Post subject: Reply with quote

Post your "/var/log/Xorg.0.log" file to see what's wrong.

Maybe you need to recompile X.
Back to top
View user's profile Send private message
EugeneTheJeep
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 17 May 2017
Posts: 101

PostPosted: Thu Jul 06, 2017 4:52 pm    Post subject: Reply with quote

Code:

[    42.332]
X.Org X Server 1.19.3
Release Date: 2017-03-15
[    42.332] X Protocol Version 11, Revision 0
[    42.332] Build Operating System: Linux 4.9.16-gentoo x86_64 Gentoo
[    42.332] Current Operating System: Linux VICTORY 4.9.16-gentoo #17 SMP Thu Jul 6 11:42:59 EDT 2017 x86_64
[    42.332] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-4.9.16-gentoo root=/dev/sda4 ro
[    42.332] Build Date: 03 June 2017  10:58:10PM
[    42.332] 
[    42.332] Current version of pixman: 0.34.0
[    42.332]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[    42.332] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    42.332] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Jul  6 11:49:18 2017
[    42.416] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    42.416] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    42.416] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    42.456] (==) ServerLayout "Layout0"
[    42.456] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[    42.456] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[    42.456] (**) |   |-->Device "Device0"
[    42.456] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[    42.456] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[    42.456] (==) Automatically adding devices
[    42.456] (==) Automatically enabling devices
[    42.456] (==) Automatically adding GPU devices
[    42.456] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[    42.475] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc/" does not exist.
[    42.475]    Entry deleted from font path.
[    42.475] (WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/" does not exist.
[    42.475]    Entry deleted from font path.
[    42.475] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[    42.475]    Entry deleted from font path.
[    42.475] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[    42.475]    Entry deleted from font path.
[    42.475] (WW) The directory "/usr/share/fonts/100dpi/" does not exist.
[    42.475]    Entry deleted from font path.
[    42.475] (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi/" does not exist.
[    42.475]    Entry deleted from font path.
[    42.475] (==) FontPath set to:
   
[    42.475] (**) ModulePath set to "/usr/lib64/opengl/nvidia,/usr/lib64/xorg/modules"
[    42.475] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[    42.475] (WW) Disabling Keyboard0
[    42.475] (WW) Disabling Mouse0
[    42.477] (II) Loader magic: 0x813c80
[    42.477] (II) Module ABI versions:
[    42.477]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    42.477]    X.Org Video Driver: 23.0
[    42.477]    X.Org XInput driver : 24.1
[    42.477]    X.Org Server Extension : 10.0
[    42.477] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 43209
Location: 56N 3W

PostPosted: Thu Jul 06, 2017 5:16 pm    Post subject: Reply with quote

EugeneTheJeep,

[ 42.475] (**) ModulePath set to "/usr/lib64/opengl/nvidia,/usr/lib64/xorg/modules"

Depending on what kernel options were disturbed, you may need to rebuild all of your out of tree kernel modules.
The nvidia-drivers provides one such module.

Code:
emerge @module-rebuild
does that.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
EugeneTheJeep
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 17 May 2017
Posts: 101

PostPosted: Thu Jul 06, 2017 5:43 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Depending on what kernel options were disturbed, you may need to rebuild all of your out of tree kernel modules.


That did it. Before you had posted, i ran
Code:
make modules_install
even though I compiled no new modules, and it got me halfway there: the x server started but only a portion of the desktop was showing up. (no wallpaper or kde panels were visible)

Code:
emerge @module-rebuild
got it done properly.

Thanks so much guys.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum