Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
new install no sound; alasamixer Chip infromation is empty
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
tayga
n00b
n00b


Joined: 16 Jul 2017
Posts: 3

PostPosted: Sun Jul 16, 2017 4:23 am    Post subject: new install no sound; alasamixer Chip infromation is empty Reply with quote

Hi All
I just installed fresh Gentoo on my desktop. And I have no sound. When I run alsamixer it says "This sound device does not have any controls" and the chip info is empty.

Im pretty sure I have realtek 889 sound card
when I try to load realtek module i get error:
Code:
modprobe snd-hda-codec-realtek
modprobe: ERROR: could not insert 'snd_hda_codec_realtek': Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)


Code:
lspci -k | grep Audio -A 2
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
   Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller
   Kernel driver in use: snd_hda_intel
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
--
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GF110 High Definition Audio Controller (rev a1)
   Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd GF110 High Definition Audio Controller
   Kernel driver in use: snd_hda_intel
02:00.0 Non-Volatile memory controller: Samsung Electronics Co Ltd NVMe SSD Controller SM961/PM961


here is my kernel config:
Code:
cat /usr/src/linux/.config | grep SND_HDA
CONFIG_SND_HDA=y
CONFIG_SND_HDA_INTEL=y
# CONFIG_SND_HDA_HWDEP is not set
CONFIG_SND_HDA_RECONFIG=y
CONFIG_SND_HDA_INPUT_BEEP=y
CONFIG_SND_HDA_INPUT_BEEP_MODE=0
# CONFIG_SND_HDA_PATCH_LOADER is not set
CONFIG_SND_HDA_CODEC_REALTEK=m
CONFIG_SND_HDA_CODEC_ANALOG=m
CONFIG_SND_HDA_CODEC_SIGMATEL=m
CONFIG_SND_HDA_CODEC_VIA=m
CONFIG_SND_HDA_CODEC_HDMI=m
CONFIG_SND_HDA_CODEC_CIRRUS=m
CONFIG_SND_HDA_CODEC_CONEXANT=m
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CA0110 is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CA0132 is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CMEDIA is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_SI3054 is not set
CONFIG_SND_HDA_GENERIC=m
CONFIG_SND_HDA_POWER_SAVE_DEFAULT=0
CONFIG_SND_HDA_CORE=y
CONFIG_SND_HDA_PREALLOC_SIZE=64


I will appreciate any help with this problem
Thank you
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 7094
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Sun Jul 16, 2017 4:53 am    Post subject: Reply with quote

Code:
Unknown symbol in module, or unknown parameter


Looks like the module was built for a different kernel.
_________________
Please learn how to denote units correctly!
Back to top
View user's profile Send private message
tayga
n00b
n00b


Joined: 16 Jul 2017
Posts: 3

PostPosted: Sun Jul 16, 2017 6:52 am    Post subject: Reply with quote

o yes you are totally right!
i was loading wrong kernel
now i can load snd_hda_codec_realtek module

but there is still no sound. and alsamixer controls are still empty
what am I missing?
Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
Hu
Moderator
Moderator


Joined: 06 Mar 2007
Posts: 13865

PostPosted: Sun Jul 16, 2017 3:28 pm    Post subject: Re: Do it once Reply with quote

DhruvSingh7278 wrote:
Guys reinstall everything i think it will help to fixing all problems. If there is any a little mistake.
In rare situations, this can be the right advice. Usually, a blind system wipe and reinstall is the wrong solution. If no one knows how it was wrong the first time, why would you expect him to get it right the second time?

OP: does dmesg show anything useful now? What is the output of id; aplay --list-devices?
Back to top
View user's profile Send private message
bytetrip
n00b
n00b


Joined: 02 Jan 2015
Posts: 17

PostPosted: Sun Jul 16, 2017 4:39 pm    Post subject: Reply with quote

Have you tried alsamixer as root? If it works there, then you just need to add yourself to the audio group. Seems simple, but it's easy to overlook.
Back to top
View user's profile Send private message
tayga
n00b
n00b


Joined: 16 Jul 2017
Posts: 3

PostPosted: Sun Jul 16, 2017 6:08 pm    Post subject: Reply with quote

thanks for all your replies. really appreciate it

Quote:
Guys reinstall everything i think it will help to fixing all problems. If there is any a little mistake.


its a fresh install and i could do new one. but I would do probably same way I did it in first place, since I don't know what is wrong with it now

Quote:
Have you tried alsamixer as root? If it works there, then you just need to add yourself to the audio group. Seems simple, but it's easy to overlook.


yes I did try it as root.

Quote:
What is the output of id; aplay --list-devices?

Code:
id; aplay --list-devices
uid=0(root) gid=0(root) groups=0(root),1(bin),2(daemon),3(sys),4(adm),6(disk),10(wheel),11(floppy),26(tape),27(video)
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****


hmm dmesg thas that:
Code:

dmesg |grep audio
[    1.000247] hdaudio hdaudioC0D2: Unable to bind the codec
[    1.238514] hdaudio hdaudioC1D0: Unable to bind the codec
[    1.238787] hdaudio hdaudioC1D1: Unable to bind the codec
[    1.239068] hdaudio hdaudioC1D2: Unable to bind the codec
[    1.239347] hdaudio hdaudioC1D3: Unable to bind the codec


it is my old Desktop. and it had Gentoo running on it for last 4 years. the only thing is new is SSD hard drive.
Thank you again
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum