Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] xbacklight stopped to work
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
astor86
n00b
n00b


Joined: 19 Feb 2016
Posts: 54

PostPosted: Thu Oct 19, 2017 7:53 am    Post subject: [SOLVED] xbacklight stopped to work Reply with quote

After a full system update, xbacklight stopped to work

Code:
$ xbacklight = 100
No outputs have backlight property


any hints?

thanks


Last edited by astor86 on Fri Oct 20, 2017 8:31 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
astor86
n00b
n00b


Joined: 19 Feb 2016
Posts: 54

PostPosted: Thu Oct 19, 2017 8:28 am    Post subject: Reply with quote

if I run
Code:
# echo 416 > /sys/class/backlight/intel_backlight/brightness


I am able to change the brightness.. So I guess it is not an hardware issue
Back to top
View user's profile Send private message
Hu
Moderator
Moderator


Joined: 06 Mar 2007
Posts: 13990

PostPosted: Fri Oct 20, 2017 12:55 am    Post subject: Reply with quote

Perhaps you could describe what you mean by "full system update". What is the output of emerge --info? What package(s) did you change as part of the update?
Back to top
View user's profile Send private message
tholin
Apprentice
Apprentice


Joined: 04 Oct 2008
Posts: 170

PostPosted: Fri Oct 20, 2017 7:51 am    Post subject: Reply with quote

Your full system update probably replaced xf86-video-intel with modesetting and it doesn't support xbacklight.
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=96572
Back to top
View user's profile Send private message
astor86
n00b
n00b


Joined: 19 Feb 2016
Posts: 54

PostPosted: Fri Oct 20, 2017 8:31 am    Post subject: Reply with quote

thanks @tholin. Indeed xf86-video-intel was not installed.. So I emerged it, rebooted and now xbacklight works.

Is there a log where I can double check if xf86-video-intel was removed by the depclean?

thanks
Back to top
View user's profile Send private message
astor86
n00b
n00b


Joined: 19 Feb 2016
Posts: 54

PostPosted: Fri Oct 20, 2017 8:37 am    Post subject: Reply with quote

yes indeed xf86-video-intel was removed by a depclean after the system update. I checked
Code:
/var/log/emerge.log


thanks to all for supporting
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum