Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
my kernel won't detect wacom tablet
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
raoulsalan
n00b
n00b


Joined: 03 Nov 2017
Posts: 5

PostPosted: Fri Nov 03, 2017 1:17 pm    Post subject: my kernel won't detect wacom tablet Reply with quote

My table use wacom as its touchscreen and I have problems to install driver for it .
Here is what i have done .
1. Kernel configuration
I used "genkernel all "to compile ,i also tried to configure kernel manually with wacom enable but nothing worked
2. driver
I installed driver by
" emerge -a xf86-input-wacom" and "emerge -a libwacom"
3. driver configure

I can't find my wacom touchscreen in /dev
Here is my " cat /proc/bus/input/devices"
Code:
[color=violet]I: Bus=0019 Vendor=0000 Product=0005 Version=0000
N: Name="Lid Switch"
P: Phys=PNP0C0D/button/input0
S: Sysfs=/devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0D:00/input/input0
U: Uniq=
H: Handlers=event0
B: PROP=0
B: EV=21
B: SW=1

I: Bus=0019 Vendor=0000 Product=0001 Version=0000
N: Name="Power Button"
P: Phys=PNP0C0C/button/input0
S: Sysfs=/devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0C:00/input/input1
U: Uniq=
H: Handlers=kbd event1
B: PROP=0
B: EV=3
B: KEY=10000000000000 0

I: Bus=0019 Vendor=0000 Product=0003 Version=0000
N: Name="Sleep Button"
P: Phys=PNP0C0E/button/input0
S: Sysfs=/devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0E:00/input/input2
U: Uniq=
H: Handlers=kbd event2
B: PROP=0
B: EV=3
B: KEY=4000 0 0

I: Bus=0019 Vendor=0000 Product=0001 Version=0000
N: Name="Power Button"
P: Phys=LNXPWRBN/button/input0
S: Sysfs=/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input3
U: Uniq=
H: Handlers=kbd event3
B: PROP=0
B: EV=3
B: KEY=10000000000000 0

I: Bus=0011 Vendor=0001 Product=0001 Version=ab41
N: Name="AT Translated Set 2 keyboard"
P: Phys=isa0060/serio0/input0
S: Sysfs=/devices/platform/i8042/serio0/input/input4
U: Uniq=
H: Handlers=sysrq kbd leds event4
B: PROP=0
B: EV=120013
B: KEY=1100f02902000 8380307cf910f001 feffffdfffefffff fffffffffffffffe
B: MSC=10
B: LED=7

I: Bus=0011 Vendor=0002 Product=0001 Version=0000
N: Name="PS/2 Generic Mouse"
P: Phys=isa0060/serio1/input0
S: Sysfs=/devices/platform/i8042/serio1/input/input6
U: Uniq=
H: Handlers=mouse0 event5
B: PROP=1
B: EV=7
B: KEY=70000 0 0 0 0
B: REL=3

I: Bus=0003 Vendor=044e Product=120f Version=0111
N: Name="Alps Alps Touchpad"
P: Phys=usb-0000:00:14.0-1/input0
S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-1/1-1:1.0/0003:044E:120F.0001/input/input7
U: Uniq=
H: Handlers=mouse1 event6
B: PROP=0
B: EV=10001f
B: KEY=400 30003 0 0 0 0
B: REL=103
B: ABS=70000000003
B: MSC=10

I: Bus=0010 Vendor=001f Product=0001 Version=0100
N: Name="PC Speaker"
P: Phys=isa0061/input0
S: Sysfs=/devices/platform/pcspkr/input/input8
U: Uniq=
H: Handlers=kbd event7
B: PROP=0
B: EV=40001
B: SND=6

I: Bus=0019 Vendor=0000 Product=0000 Version=0000
N: Name="Dell WMI hotkeys"
P: Phys=wmi/input0
S: Sysfs=/devices/virtual/input/input9
U: Uniq=
H: Handlers=kbd event8
B: PROP=0
B: EV=13
B: KEY=800000000000 0 0 1500b00000c00 4000000200300000 e000000000000 0
B: MSC=10

I: Bus=0019 Vendor=0000 Product=0006 Version=0000
N: Name="Video Bus"
P: Phys=LNXVIDEO/video/input0
S: Sysfs=/devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0A08:00/LNXVIDEO:00/input/input10
U: Uniq=
H: Handlers=kbd event9
B: PROP=0
B: EV=3
B: KEY=3e000b00000000 0 0 0

I: Bus=0001 Vendor=10ec Product=0298 Version=0001
N: Name="HDA Digital PCBeep"
P: Phys=card0/codec#0/beep0
S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input11
U: Uniq=
H: Handlers=kbd event10
B: PROP=0
B: EV=40001
B: SND=6

I: Bus=0000 Vendor=0000 Product=0000 Version=0000
N: Name="HDA Intel PCH Headphone"
P: Phys=ALSA
S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input12
U: Uniq=
H: Handlers=event11
B: PROP=0
B: EV=21
B: SW=4

I: Bus=0000 Vendor=0000 Product=0000 Version=0000
N: Name="HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=3"
P: Phys=ALSA
S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input13
U: Uniq=
H: Handlers=event12
B: PROP=0
B: EV=21
B: SW=140

I: Bus=0000 Vendor=0000 Product=0000 Version=0000
N: Name="HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=7"
P: Phys=ALSA
S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input14
U: Uniq=
H: Handlers=event13
B: PROP=0
B: EV=21
B: SW=140

I: Bus=0000 Vendor=0000 Product=0000 Version=0000
N: Name="HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=8"
P: Phys=ALSA
S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input15
U: Uniq=
H: Handlers=event14
B: PROP=0
B: EV=21
B: SW=140

I: Bus=0000 Vendor=0000 Product=0000 Version=0000
N: Name="HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=9"
P: Phys=ALSA
S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input16
U: Uniq=
H: Handlers=event15
B: PROP=0
B: EV=21
B: SW=140

I: Bus=0000 Vendor=0000 Product=0000 Version=0000
N: Name="HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=10"
P: Phys=ALSA
S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input17
U: Uniq=
H: Handlers=event16
B: PROP=0
B: EV=21
B: SW=140
[/color]


This device work fine with another linux distro with sipped kernel and lib .
Here is "cat /proc/bus/input/devices " in another linux distro
Code:
[color=violet]I: Bus=0018 Vendor=056a Product=4822 Version=0100
N: Name=Wacom HID 4822 Pen
P: Phys=i2c-WCOM4822:00
S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:15.1/i2c_designware.1/i2c-8/i2c-WCOM4822:00/0018:056A:4822.0008/input/input18
U: Uniq=
H: Handlers=mouse2 event16
B: PROP=2
B: EV=1b
B: KEY=1c03 0 0 0 0 0
B: ABS=1000003
B: MSC=1

I: Bus=0018 Vendor=056a Product=4822 Version=0100
N: Name=Wacom HID 4822 Finger
P: Phys=i2c-WCOM4822:00
S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:15.1/i2c_designware.1/i2c-8/i2c-WCOM4822:00/0018:056A:4822.0008/input/input19
U: Uniq=
H: Handlers=mouse3 event17
B: PROP=2
B: EV=b
B: KEY=400 0 0 0 0 0
B: ABS=260800000000003
 [/color]

. Thus i think it might be my kernel problem.

ANY ideas ?

Code tags added by NeddySeagoon
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 21762
Location: here

PostPosted: Fri Nov 03, 2017 1:31 pm    Post subject: Re: my kernel won't detect wacom tablet Reply with quote

raoulsalan wrote:
2. driver
I installed driver by
" emerge -a xf86-input-wacom" and "emerge -a libwacom"

The correct way is add wacom in variable INPUT_DEVICES on make.conf and then
Code:
# emerge -UD @world

_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
raoulsalan
n00b
n00b


Joined: 03 Nov 2017
Posts: 5

PostPosted: Fri Nov 03, 2017 2:20 pm    Post subject: Re: my kernel won't detect wacom tablet Reply with quote

fedeliallalinea wrote:
raoulsalan wrote:
2. driver
I installed driver by
" emerge -a xf86-input-wacom" and "emerge -a libwacom"

The correct way is add wacom in variable INPUT_DEVICES on make.conf and then
Code:
# emerge -UD @world


i did
echo "INPUT_DEVICES=\"wacom\"" >> /etc/portage/make.conf && emerge -UD @world
and it updated 13 packages ,
i also rebooted and tried modprobe wacom .
that device just won't work .

did i miss something ?!
Back to top
View user's profile Send private message
Ant P.
Watchman
Watchman


Joined: 18 Apr 2009
Posts: 5761

PostPosted: Fri Nov 03, 2017 5:03 pm    Post subject: Reply with quote

Did you enable the correct kernel driver? Your post is extremely hard to read.
Back to top
View user's profile Send private message
szatox
Veteran
Veteran


Joined: 27 Aug 2013
Posts: 1746

PostPosted: Fri Nov 03, 2017 5:30 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
# zgrep -i wacom /proc/config.gz
# CONFIG_TABLET_SERIAL_WACOM4 is not set
# CONFIG_TOUCHSCREEN_WACOM_W8001 is not set
# CONFIG_TOUCHSCREEN_WACOM_I2C is not set
CONFIG_HID_WACOM=y

Code:
# grep -i input /etc/portage/make.conf
INPUT_DEVICES="keyboard mouse evdev wacom"

The important bits here are "CONFIG_HID_WACOM=y" and "INPUT_DEVICES="wacom"
AFAIK all reasonably new wacom tablets (both, touchscreens and graphic tables alike) use HID driver.
Enabling those 2 things should be enough to get your tablet to work, though I had to apply Xorg config with "active area", "presscurve", and "tpcbutton" before I was happy with the results. Still, this config is a matter of convenience rather than necessity.
Back to top
View user's profile Send private message
raoulsalan
n00b
n00b


Joined: 03 Nov 2017
Posts: 5

PostPosted: Sat Nov 04, 2017 12:59 am    Post subject: Reply with quote

Ant P. wrote:
Did you enable the correct kernel driver? Your post is extremely hard to read.


Sorry for this , it is my first post .
Here is my kernel config with wacom
Code:
device driver >> input divice driver >> tablet >> <M>   Wacom protocol 4 serial tablet support

device driver >> input divice driver >> touchscreen
      <M>   Wacom W8001 penabled serial touchscreen                       
           <M>   Wacom Tablet support (I2C)

. i also got "modprobe wacom" and modprobe -r wacom " ready to use .

when i run"xsetwacom --list devices" , nothing came out .
so i think it is still some kind kernel problem !!!
Back to top
View user's profile Send private message
raoulsalan
n00b
n00b


Joined: 03 Nov 2017
Posts: 5

PostPosted: Sat Nov 04, 2017 1:05 am    Post subject: Reply with quote

szatox wrote:
Code:
# zgrep -i wacom /proc/config.gz
# CONFIG_TABLET_SERIAL_WACOM4 is not set
# CONFIG_TOUCHSCREEN_WACOM_W8001 is not set
# CONFIG_TOUCHSCREEN_WACOM_I2C is not set
CONFIG_HID_WACOM=y

Code:
# grep -i input /etc/portage/make.conf
INPUT_DEVICES="keyboard mouse evdev wacom"

The important bits here "CONFIG_HID_WACOM=y" and "INPUT_DEVICES="wacom"
AFAIK all reasonably new wacom tablets (both, touchscreens and graphic tables alike) use HID driver.
Enabling those 2 things should be enough to get your tablet to work, though I had to apply Xorg config with "active area", "presscurve", and "tpcbutton" before I was happy with the results. Still, this config is a matter of convenience rather than necessity.


thanks for your help bro , but this problem is still exist

Code:
zgrep -i wacom /proc/config.gz
CONFIG_TABLET_SERIAL_WACOM4=m
CONFIG_TOUCHSCREEN_WACOM_W8001=m
CONFIG_TOUCHSCREEN_WACOM_I2C=m
CONFIG_HID_WACOM=m


I compiled kernel twice with "m" or "y" . just nothing work
Code:
grep -i input /etc/portage/make.conf
INPUT_DEVICES="wacom keyboard mouse evdev"

then i did "emerge -a -DU @world" and reboot



by the way .
nothing happened when i run "xsetwacom --list devices "
the system still won't detect this devices i think . .
Back to top
View user's profile Send private message
szatox
Veteran
Veteran


Joined: 27 Aug 2013
Posts: 1746

PostPosted: Sat Nov 04, 2017 5:25 pm    Post subject: Reply with quote

Oh wow, I just noticed this:[code]
P: Phys=i2c-WCOM4822:00
S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:15.1/i2c_designware.1/i2c-8/i2c-WCOM4822:00/0018:056A:4822.0008/input/input19
You screen is not a USB one. It appears to be connected to I2C bus. 8O
So you're gonna need those in your kernel:
[code]CONFIG_TOUCHSCREEN_WACOM_I2C
CONFIG_I2C_HID[/code]
Unfortunately I have no way to check whether or not those 2 are sufficient.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum