Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Xrandr - Second output isn't visible with Optimus Card
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 604

PostPosted: Thu Oct 19, 2017 6:38 am    Post subject: Xrandr - Second output isn't visible with Optimus Card Reply with quote

Hello, i have GTX 1060 Nvidia graphic card, and i try to use PRIME and reverse PRIME to use my card (with Optimus). I suceed to configure Intel card and plasma start correctly, but when i would like to see discrete card with xrandr, my command return only one output:

Code:
fulgurance@MSI-GS73VR-6RF ~ $ sudo lspci
Mot de passe : 
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Skylake Host Bridge/DRAM Registers (rev 07)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Skylake PCIe Controller (x16) (rev 07)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation HD Graphics 530 (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Sunrise Point-H USB 3.0 xHCI Controller (rev 31)
00:14.2 Signal processing controller: Intel Corporation Sunrise Point-H Thermal subsystem (rev 31)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Sunrise Point-H CSME HECI #1 (rev 31)
00:17.0 SATA controller: Intel Corporation Sunrise Point-H SATA Controller [AHCI mode] (rev 31)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H PCI Express Root Port #1 (rev f1)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H PCI Express Root Port #5 (rev f1)
00:1d.0 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H PCI Express Root Port #9 (rev f1)
00:1d.5 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H PCI Express Root Port #14 (rev f1)
00:1d.6 PCI bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H PCI Express Root Port #15 (rev f1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Sunrise Point-H LPC Controller (rev 31)
00:1f.2 Memory controller: Intel Corporation Sunrise Point-H PMC (rev 31)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Sunrise Point-H HD Audio (rev 31)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Sunrise Point-H SMBus (rev 31)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GP106M [GeForce GTX 1060 Mobile] (rev a1)
3c:00.0 Non-Volatile memory controller: Toshiba America Info Systems Device 010f (rev 01)
3d:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros Killer E2400 Gigabit Ethernet Controller (rev 10)
3e:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter (rev 32)
fulgurance@MSI-GS73VR-6RF ~ $ xrandr --listproviders
Providers: number : 1
Provider 0: id: 0x45 cap: 0xf, Source Output, Sink Output, Source Offload, Sink Offload crtcs: 3 outputs: 3 associated providers: 0 name:modesetting


Why ? (Desktop work correctly without configurations files, but i have created this for try to detect nvidia card)

I have 3 configurations files in /etc/X11/xorg.conf.d:


0-Screen.conf

Code:
Section "ServerLayout"
    Identifier "Layout"
    Screen 0 "Intel Graphics"
    Inactive "Nouveau"
EndSection


10-Intel.conf

Code:
Section "Device"
    Identifier  "Intel Graphics"
    Driver      "modesetting"
    Option      "AccelMethod"    "glamor"
    Option      "DRI"            "3"
    BusID       "PCI:0:2:0"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "Intel Graphics"
    Device "Intel Graphics"
EndSection


20-Nouveau.conf

Code:
Section "Device"
    Identifier  "Nouveau"
    Driver      "nouveau"
    BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "Nouveau"
    Device "Nouveau"
EndSection
Back to top
View user's profile Send private message
hhfeuer
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jul 2005
Posts: 179

PostPosted: Thu Oct 26, 2017 9:18 am    Post subject: Reply with quote

Please post your Xorg.0.log and dmesg output to see if the nvidia GPU is detected by the kernel and X. Did you compile the kernel with necessary settings for nouveau? On a Pascal you won't have much fun with nouveau, I fear.
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 604

PostPosted: Wed Nov 15, 2017 4:17 pm    Post subject: Reply with quote

sorry I answered late... i have tested one thing, when i have configs files or i delete it, it's the same result...

I thinks i have compiling the good settings for my kernel, really.

My Xorg.0.log:
http://textup.fr/230623nE

My dmesg output:
http://textup.fr/230625kG
Back to top
View user's profile Send private message
hhfeuer
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jul 2005
Posts: 179

PostPosted: Wed Nov 15, 2017 4:47 pm    Post subject: Reply with quote

You are missing the firmware files for both gpus. Package intel-microcode for the intel, bake it into the kernel. You'll have to see where you get the firmware for nouveau, don't know if extraxting it from nvidia blob still works.
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 604

PostPosted: Wed Nov 15, 2017 5:06 pm    Post subject: Reply with quote

I have finished to install him, now i have the same output with xrandr.

Code:
fulgurance@MSI-GS73VR-6RF ~ $ xrandr --listproviders
Providers: number : 1
Provider 0: id: 0x45 cap: 0xf, Source Output, Sink Output, Source Offload, Sink Offload crtcs: 3 outputs: 3 associated providers: 0 name:modesetting
fulgurance@MSI-GS73VR-6RF ~ $ dmesg | grep error
[    1.151974] nouveau 0000:01:00.0: Direct firmware load for nvidia/gp106/gr/sw_nonctx.bin failed with error -2
[    1.151987] nouveau: probe of 0000:01:00.0 failed with error -2
[    4.735340] ath10k_pci 0000:3e:00.0: Direct firmware load for ath10k/pre-cal-pci-0000:3e:00.0.bin failed with error -2
[    4.735354] ath10k_pci 0000:3e:00.0: Direct firmware load for ath10k/cal-pci-0000:3e:00.0.bin failed with error -2


You think this package can help me ? I havent installed him:

sys-firmware/nvidia-firmware
Back to top
View user's profile Send private message
hhfeuer
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jul 2005
Posts: 179

PostPosted: Wed Nov 15, 2017 5:50 pm    Post subject: Reply with quote

the file
nvidia/gp106/gr/sw_nonctx.bin
in the path /lib/firmware
in in the package sys-kernel/linux-firmware-20170314
Just install that, if you haven't.
Back to top
View user's profile Send private message
Fulgurance
l33t
l33t


Joined: 15 Feb 2017
Posts: 604

PostPosted: Sat Nov 18, 2017 10:25 pm    Post subject: Reply with quote

I have tested this, but the same problem, xrandr don't dectect nvidia card. I have decided to switch with nvidia driver, for use my nvidia card correctly :)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum