Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Solved] problem with locale
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
drudox
l33t
l33t


Joined: 28 Jan 2016
Posts: 611

PostPosted: Sat Apr 21, 2018 9:39 pm    Post subject: [Solved] problem with locale Reply with quote

Hi all
I have a problem with locale that make me unable to use a lot of thing one of this thing for example lunch a terminal : https://paste.pound-python.org/show/CGXx9s2V8lBpgONqj1b8/ this is with urxvt but I got similar error (regarding locale not perl also during emerging package)...

mate-terminal said :
Code:
GTK-warning - locale not supported by "C" library ; Using the fallback C locale 
but than both terminal doesn't run

... my locale.gen e` : https://paste.pound-python.org/show/HrOJzbsT9FjxmuLh5z2f/

the command
Code:
locale
give me https://paste.pound-python.org/show/hNloAQ5sR1H2VVayJJ9j/
the ans at
Code:
locale -a
give this : https://paste.pound-python.org/show/L8Vm3dd2M6cmF3wIA1Hf/

finally
Code:
eselect locale list
: https://paste.pound-python.org/show/fxIWUsUct9wUMvjQw5nH/

how can I fix the thing ? could you help me please ?


Last edited by drudox on Sun Apr 22, 2018 10:37 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
mike155
Veteran
Veteran


Joined: 17 Sep 2010
Posts: 1294
Location: Frankfurt, Germany

PostPosted: Sat Apr 21, 2018 9:56 pm    Post subject: Reply with quote

Hi drudox,

it seems that you want to use 'it_IT.UTF-8', right? But it doesn't seem to be installed on your system...

1) Add the line below to /etc/locale.gen:
Code:
it_IT.UTF-8 UTF-8

and run 'locale-gen' as root.

2) The output of 'locale -a' should now show 'it_IT.UTF-8', right?

3) Run 'eselect locale list' as root and make sure that 'it_IT.UTF-8' is selected. To select it, run 'eselect locale set it_IT.UTF-8'.

4) Log out and log in - and your problem should be solved...

Mike
Back to top
View user's profile Send private message
drudox
l33t
l33t


Joined: 28 Jan 2016
Posts: 611

PostPosted: Sat Apr 21, 2018 10:38 pm    Post subject: Reply with quote

ok now locale it's ok but i cannot open urxvt ... why ? also mate-terminal ... if I try to run one of this two they said me nothing but doesn't run
Back to top
View user's profile Send private message
mike155
Veteran
Veteran


Joined: 17 Sep 2010
Posts: 1294
Location: Frankfurt, Germany

PostPosted: Sat Apr 21, 2018 11:14 pm    Post subject: Reply with quote

Hmm... Look at the output of 'emerge --info'. One line shows global USE flags. The line starts with 'USE='. Are USE flags 'nls' and 'unicode' defined?
Back to top
View user's profile Send private message
drudox
l33t
l33t


Joined: 28 Jan 2016
Posts: 611

PostPosted: Sat Apr 21, 2018 11:18 pm    Post subject: Reply with quote

yes there is a lot of flag .. and nls and unicode is there ... I have not defined USE flag in my make.conf ... bad way ?
Back to top
View user's profile Send private message
mike155
Veteran
Veteran


Joined: 17 Sep 2010
Posts: 1294
Location: Frankfurt, Germany

PostPosted: Sat Apr 21, 2018 11:38 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
I have not defined USE flag in my make.conf ... bad way ?

No problem. Many USE flags are defined in the profile you selected. I just wanted to make sure that those two USE flags are defined. They are - everything is fine :-)

1) How did you start urxvt? From a bash prompt in a terminal? If you didn't start it from a terminal, please do. What exactly happens? Do you see a window? Does the program terminate? Or do you have to press Ctrl-C to continue? Do you see any messages?

2) Please run the command below and post the file /tmp/strace.log via pastebin or https://paste.pound-python.org
Code:
strace -o /tmp/strace.log -f urxvt

3) Just to make sure everything is fine: please post the output of
Code:
export | egrep "(LC|LANG)"
Back to top
View user's profile Send private message
drudox
l33t
l33t


Joined: 28 Jan 2016
Posts: 611

PostPosted: Sat Apr 21, 2018 11:54 pm    Post subject: Reply with quote

1) I run urxvt from xterm and nothing happens .. no message. the program doesn't run so doesn't terminate

2) https://paste.pound-python.org/show/5pBdoHvisyzzRonHjCJ8/

3)
Code:

export | egrep "(LC|LANG)"
declare -x LANG="it_IT.UTF-8"
declare -x LC_COLLATE="C"


thank you for your precious support
Back to top
View user's profile Send private message
mike155
Veteran
Veteran


Joined: 17 Sep 2010
Posts: 1294
Location: Frankfurt, Germany

PostPosted: Sun Apr 22, 2018 1:05 am    Post subject: Reply with quote

I looked at your strace file. It contains the following lines:
Code:
write(1, "urxvt: ", 7)            = 7
write(1, "unable to load base fontset, ple"..., 77) = 77

That is the message below:
Code:
urxvt: unable to load base fontset, please specify a valid one using -fn, aborting.

I don't understand why you can't see that message. Anyway, the problem is that urxvt can't start because it doesn't find a suitable font.

1) Please make sure that you emerged 'x11-terms/rxvt-unicode' with USE flag xft. 'eix x11-terms/rxvt-unicode' will show you the flags which were used when you emerged urxvt. If you didn't emerge rxvt-unicode with USE flag 'xft': re-emerge it with USE flag 'xft'. This will probably solve your problem.

2) Did you install one of the fonts 'Bitstream' or 'DejaVu' on you computer? Try to start uxrvt with:
Code:
urxvt -fn "xft:DejaVu Sans Mono:pixelsize=15"
urxvt -fn "xft:Bitstream Vera Sans Mono:pixelsize=15"

3) If urxvt works with option '-fn', you could add a line like the one below to ~/.Xdefaults to set the default font:
Code:
URxvt.font: xft:Bitstream Vera Sans Mono:pixelsize=12
Back to top
View user's profile Send private message
drudox
l33t
l33t


Joined: 28 Jan 2016
Posts: 611

PostPosted: Sun Apr 22, 2018 2:03 am    Post subject: Reply with quote

I think that the problem is another one .. cause :
1) mate-terimnal have the same behavior without this message
2) I'm able to open xfce4-terminal and use the font defined for urxvt ! what do you think about ?

thanks again for help
Back to top
View user's profile Send private message
drudox
l33t
l33t


Joined: 28 Jan 2016
Posts: 611

PostPosted: Sun Apr 22, 2018 10:36 am    Post subject: Reply with quote

thanks to your advise (use the flag xft ) now urxvt run :D
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum