Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
thinkpad t410, after boot no grub, black screen, cursor
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dunayiv
n00b
n00b


Joined: 06 Oct 2007
Posts: 32

PostPosted: Mon Oct 01, 2018 8:51 am    Post subject: thinkpad t410, after boot no grub, black screen, cursor Reply with quote

new install on thinkpad t410, been out of the gentoo install for a while, everything went fine until reboot, get the grub black screen with a blinking cursor to left.

grub installed w/ no errors

must have something monkeyed up, need another set of eyes on this.

trying to boot w/ UEFI, (should I use legacy?)


Noticed I have /boot/efi

and then there is /boot/efi/EFI

TIA,

JD

fstab:
Code:
/dev/sda1   /boot/efi   vfat    noauto,noatime   1 2
/dev/sda2   /boot        ext4    defaults,noatime     0 2
/dev/sda3   none         swap    sw                   0 0
/dev/sda4   /            ext4    noatime              0 1
/dev/cdrom  /mnt/cdrom   auto    noauto,user          0 0


Code:
(chroot) livecd /boot/efi # parted -l /dev/sda
Model: ATA HITACHI HTS72505 (scsi)
Disk /dev/sda: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Disk Flags:

Number  Start   End     Size    File system     Name    Flags
 1      1049kB  3146kB  2097kB                  grub    bios_grub
 2      3146kB  137MB   134MB   ext4            boot    boot, esp
 3      137MB   674MB   537MB   linux-swap(v1)  swap
 4      674MB   500GB   499GB   ext4            rootfs

DIRS:
Code:
(chroot) livecd /boot # ls -lasstr ./efi/
total 19
16 drwxr-xr-x 3 root root 16384 Dec 31  1969 .
 1 drwxr-xr-x 5 root root  1024 Sep 29 22:54 ..
 2 drwxr-xr-x 4 root root  2048 Sep 30 08:15 EFI

(chroot) livecd /boot # ls -lasstr ./efi/EFI/
total 22
16 drwxr-xr-x 3 root root 16384 Dec 31  1969 ..
 2 drwxr-xr-x 2 root root  2048 Sep 29 23:38 gentoo
 2 drwxr-xr-x 4 root root  2048 Sep 30 08:15 .
 2 drwxr-xr-x 2 root root  2048 Sep 30 08:15 BOOT
(chroot) livecd /boot # ls -lasstr ./efi/EFI/gentoo/
total 124
  2 drwxr-xr-x 2 root root   2048 Sep 29 23:38 .
120 -rwxr-xr-x 1 root root 121344 Sep 30 08:12 grubx64.efi
  2 drwxr-xr-x 4 root root   2048 Sep 30 08:15 ..
(chroot) livecd /boot # ls -lasstr ./efi/EFI/BOOT/
total 124
  2 drwxr-xr-x 4 root root   2048 Sep 30 08:15 ..
120 -rwxr-xr-x 1 root root 121344 Sep 30 08:15 BOOTX64.EFI
  2 drwxr-xr-x 2 root root   2048 Sep 30 08:15 .


df -h
Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda4       457G  4.0G  430G   1% /
cgroup_root      10M     0   10M   0% /sys/fs/cgroup
udev             10M  4.0K   10M   1% /dev
shm             1.9G     0  1.9G   0% /dev/shm
/dev/sda2       120M   29M   83M  26% /boot
/dev/sda1       2.0M  246K  1.8M  13% /boot/efi


[Moderator edit: added [code] tags to preserve output layout. -Hu]
Back to top
View user's profile Send private message
dunayiv
n00b
n00b


Joined: 06 Oct 2007
Posts: 32

PostPosted: Wed Oct 03, 2018 3:50 pm    Post subject: bump Reply with quote

thanks -Hu for the formatting.

Anybody have any pointers on this?

I think my prob lies in the grub2/Uefi partition situation.

driving me nuts, ready to put a ratchet to my head. Ive been back through the boot partition /grub install numerous times at this point and I would really like to see a penguin coming off of /dev/sda.


thanks
Back to top
View user's profile Send private message
poe_1957
n00b
n00b


Joined: 26 Sep 2018
Posts: 5
Location: Mortsel

PostPosted: Thu Oct 04, 2018 4:33 pm    Post subject: Re: thinkpad t410, after boot no grub, black screen, cursor Reply with quote

After kernel 4.9.72 i got nothing but problems with starting gentoo on T520 and on AMD64 with asrock motherboard 4 cores, it keeps also freezing after the first line. I think maybe it is the video driver because you see still activity on the HD after freezing until at on point nothing goes except CTRL-ALT -DEL to restart.
EVEN WITH KERNEL 4.18.64. but I fear when i see this that is more fundamental because in the 4.9.72 the problem is also present but it passes, it does not freeze unlike the later kernels.
so i suggest to use 4.9.72 until the problem is solved.

This is solved in 4.9.95 ;-)
_________________
Linuxpioneer


Last edited by poe_1957 on Fri Jan 04, 2019 11:53 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Hu
Moderator
Moderator


Joined: 06 Mar 2007
Posts: 13848

PostPosted: Fri Oct 05, 2018 1:22 am    Post subject: Reply with quote

poe_1957: this problem is unlikely to resolve itself unless the relevant developers are aware of it. Have you reported this problem as a bug? If so, please provide a link to the report, so that readers who find your post can follow the bug thread and be notified when the issue is resolved.
Back to top
View user's profile Send private message
jburns
Veteran
Veteran


Joined: 18 Jan 2007
Posts: 1048
Location: Massachusetts USA

PostPosted: Fri Oct 05, 2018 4:08 am    Post subject: Reply with quote

dunayiv: The file system for /dev/sda2 should be fat32. The entry in fstab for /dev/sda1 should be removed since it is setup and used by grub and is never mounted. The file system type for /dev/sda2 should be vfat.

After changing the file system type for /dev/sda2 reinstall grub and the kernel.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum