Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
fresh install won't boot [solved]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
DaggyStyle
Watchman
Watchman


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 5365

PostPosted: Wed Jan 23, 2019 7:08 pm    Post subject: fresh install won't boot [solved] Reply with quote

Greetings,

I've installed grub2 + efi on my system, I use custom initrd, I've modified the grub scripts to detect my files and it does but when I try to boot them, I see these prints and the system gets stuck:
Code:

Loading Linux kernel64-4.20.3 ...
Loading initial ramdisk ...

here is the output of the following commands:
Code:

lspci
cat /usr/src/linux/.config
cat /boot/grub/grub.cfg
cat /etc/fstab
emerge --info grub
file /boot/kernel64-4.20.3

https://paste.pound-python.org/show/j2ieDiwczBo8SHvGovyp/

any ideas what can be the issue?
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein


Last edited by DaggyStyle on Wed Feb 06, 2019 8:35 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
jburns
Veteran
Veteran


Joined: 18 Jan 2007
Posts: 1048
Location: Massachusetts USA

PostPosted: Wed Jan 23, 2019 10:16 pm    Post subject: Reply with quote

Try setting CONFIG_FB_SIMPLE or CONFIG_FB_EFI in .config and see what you get.
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Watchman
Watchman


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 5365

PostPosted: Fri Jan 25, 2019 7:25 am    Post subject: Reply with quote

thanks, that indeed gave me an output, I don't know why I didn't enabled it in the first time
now the issue is clear, my initramfs doesn't find my root partition, it is a 4 drives raid1, strangely enough it finds me raid5 partition.
it falls to shell but, I cannot type anything, I see this print: “bin/sh: can't access tty; job control turned off”
here are my initramfs content and run script: https://paste.pound-python.org/show/QwuifG681cLhW0odzIxC/
another issue I think I have is that grub scripts doesn't support root set with label. adding it manually results in the same issue
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Watchman
Watchman


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 5365

PostPosted: Fri Jan 25, 2019 12:14 pm    Post subject: Reply with quote

ok, more progress, no keyboard because the xhci driver was compiled as module and didn't got loaded in the initramfs. now it is builtin and I have working keyboard.
as said, the root doesn't load, looking into the initrd, I see that the /etc/mdadm.conf is static. that is the cause.
I'll try making it dynamic, I think this will fix my issue.

now all what is left is to modify the grub's scripts to assign label as root
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Watchman
Watchman


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 5365

PostPosted: Wed Feb 06, 2019 8:34 pm    Post subject: Reply with quote

solved by modifying the os prober to get the label and append it to the root entry
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum