Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Not working suspend and hibernation, /dev/snapshot ENODEV
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
z0rel
n00b
n00b


Joined: 13 May 2019
Posts: 1

PostPosted: Mon May 13, 2019 7:41 am    Post subject: Not working suspend and hibernation, /dev/snapshot ENODEV Reply with quote

I'm trying to get suspend working on my box.

And the machine can not make the snapshot of the current state.

The main problem I think in the following
cat < /dev/snapshot
Code:
-bash: /dev/snapshot: No such device


My kernel version is 4.14.114. I tried to adjust the suspend and hibernation on kernels 4.19.37 and 5.1.1 but I got the same problem.

The state of my system:
Ram: 64GB, Swap 122,8 GB on SSD /dev/sdf3

s2disk
Code:
s2disk: Could not open the snapshot device. Reason: No such device

s2ram
Code:
KMS graphics driver is in use, skipping quirks.
s2ram_do: No such device


dmesg
Code:
[35176.521108] CPU0 is offline.
[35325.336627] PM: suspend entry (deep)
[35325.336630] PM: Syncing filesystems ... done.


cat /sys/power/state
Code:
freeze mem disk


echo mem > /sys/power/state
echo disk > /sys/power/state
echo freeze > /sys/power/state
Code:
-bash: echo: write error: No such device


strace s2disk
Code:

...
stat("/dev/snapshot", {st_mode=S_IFCHR|0600, st_rdev=makedev(10, 231), ...}) = 0
openat(AT_FDCWD, "/dev/snapshot", O_RDONLY) = -1 ENODEV (No such device)
write(2, "s2disk: Could not open the snaps"..., 67s2disk: Could not open the snapshot device. Reason: No such device
...


swapon:
Code:

NAME      TYPE        SIZE USED PRIO
/dev/sdf3 partition 122,8G   0B   -2


cat /proc/cmdline
Code:
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.14.114-gentoo root=/dev/sdd1 ro resume=/dev/sdf3 init=/usr/lib/systemd/systemd radeon.dpm=1 amdgpu.dc=1 radeon.si_support=0 amdgpu.si_support=1 drm_kms_helper.edid_firmware=DP-1:edid/2560x1440.bin drm_kms_helper.edid_firmware=HDMI-A-1:edid/1920x1080.bin


ls -lh /dev/snapshot
Code:
crw------- 1 root root 10, 231 мая 13 03:23 /dev/snapshot


ls -lh /sys/dev/char/10:231/
Code:
-r--r--r-- 1 root root 4,0K may 13 10:38 dev
drwxr-xr-x 2 root root    0 may 13 10:38 power
lrwxrwxrwx 1 root root    0 may 13 03:23 subsystem -> ../../../../class/misc
-rw-r--r-- 1 root root 4,0K may 13 03:23 uevent



Kernel
Code:

CONFIG_ARCH_HIBERNATION_POSSIBLE=y
CONFIG_ARCH_SUSPEND_POSSIBLE=y
#
# Power management and ACPI options
#
CONFIG_ARCH_HIBERNATION_HEADER=y
CONFIG_SUSPEND=y
CONFIG_SUSPEND_FREEZER=y
# CONFIG_SUSPEND_SKIP_SYNC is not set
CONFIG_HIBERNATE_CALLBACKS=y
CONFIG_HIBERNATION=y
CONFIG_PM_STD_PARTITION=""
CONFIG_PM_SLEEP=y
CONFIG_PM_SLEEP_SMP=y
# CONFIG_PM_AUTOSLEEP is not set
CONFIG_PM_WAKELOCKS=y
CONFIG_PM_WAKELOCKS_LIMIT=100
CONFIG_PM_WAKELOCKS_GC=y
CONFIG_PM=y
CONFIG_PM_DEBUG=y
CONFIG_PM_ADVANCED_DEBUG=y
# CONFIG_PM_TEST_SUSPEND is not set
CONFIG_PM_SLEEP_DEBUG=y
# CONFIG_DPM_WATCHDOG is not set
CONFIG_PM_TRACE=y
CONFIG_PM_TRACE_RTC=y
CONFIG_PM_CLK=y
CONFIG_PM_GENERIC_DOMAINS=y
# CONFIG_WQ_POWER_EFFICIENT_DEFAULT is not set
CONFIG_PM_GENERIC_DOMAINS_SLEEP=y
CONFIG_PM_GENERIC_DOMAINS_OF=y
CONFIG_ACPI=y
CONFIG_ACPI_LEGACY_TABLES_LOOKUP=y
CONFIG_ARCH_MIGHT_HAVE_ACPI_PDC=y
CONFIG_ACPI_SYSTEM_POWER_STATES_SUPPORT=y
CONFIG_ACPI_DEBUGGER=y
CONFIG_ACPI_DEBUGGER_USER=y
CONFIG_ACPI_SLEEP=y
# CONFIG_ACPI_PROCFS_POWER is not set
CONFIG_ACPI_REV_OVERRIDE_POSSIBLE=y
# CONFIG_ACPI_EC_DEBUGFS is not set
CONFIG_ACPI_AC=y
CONFIG_ACPI_BATTERY=y
CONFIG_ACPI_BUTTON=y
# CONFIG_ACPI_VIDEO is not set
CONFIG_ACPI_FAN=y
CONFIG_ACPI_DOCK=y
CONFIG_ACPI_CPU_FREQ_PSS=y
CONFIG_ACPI_PROCESSOR_CSTATE=y
CONFIG_ACPI_PROCESSOR_IDLE=y
CONFIG_ACPI_CPPC_LIB=y
CONFIG_ACPI_PROCESSOR=y
CONFIG_ACPI_HOTPLUG_CPU=y
CONFIG_ACPI_PROCESSOR_AGGREGATOR=y
CONFIG_ACPI_THERMAL=y
CONFIG_ACPI_NUMA=y
# CONFIG_ACPI_CUSTOM_DSDT is not set
CONFIG_ARCH_HAS_ACPI_TABLE_UPGRADE=y
CONFIG_ACPI_TABLE_UPGRADE=y
CONFIG_ACPI_DEBUG=y
CONFIG_ACPI_PCI_SLOT=y
CONFIG_X86_PM_TIMER=y
CONFIG_ACPI_CONTAINER=y
CONFIG_ACPI_HOTPLUG_IOAPIC=y
CONFIG_ACPI_SBS=y
CONFIG_ACPI_HED=y
# CONFIG_ACPI_CUSTOM_METHOD is not set
CONFIG_ACPI_BGRT=y
# CONFIG_ACPI_REDUCED_HARDWARE_ONLY is not set
CONFIG_ACPI_NFIT=y
CONFIG_HAVE_ACPI_APEI=y
CONFIG_HAVE_ACPI_APEI_NMI=y
CONFIG_ACPI_APEI=y
CONFIG_ACPI_APEI_GHES=y
CONFIG_ACPI_APEI_PCIEAER=y
CONFIG_ACPI_APEI_MEMORY_FAILURE=y
# CONFIG_ACPI_APEI_EINJ is not set
# CONFIG_ACPI_APEI_ERST_DEBUG is not set
CONFIG_DPTF_POWER=y
CONFIG_ACPI_EXTLOG=y
CONFIG_PMIC_OPREGION=y
# CONFIG_XPOWER_PMIC_OPREGION is not set
CONFIG_ACPI_CONFIGFS=y
CONFIG_SFI=y


What am I doing wrong? How do I fix this?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum