Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
How to prefer uas to usb-storage
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Massimo B.
Veteran
Veteran


Joined: 09 Feb 2005
Posts: 1580
Location: Germany

PostPosted: Wed Jun 19, 2019 7:30 am    Post subject: How to prefer uas to usb-storage Reply with quote

Hi, using a UAS capable USB 3.0 drive, it is always served by usb-storage eventhough both modules usb-storage and uas are loaded.
I can see that from the syslog and lsusb -t.

However after unloading both and reloading uas, which also pulls usb-storage, the next plugin of the drive is using uas as expected.
I guess this could be caused by some other USB-device I have always connected at boot and which is a plain usb-storage device, it seems that once usb-storage is serving some device it also catches the next device instead of uas. Any idea?
Code:
lsusb -t
/:  Bus 04.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/4p, 5000M
    |__ Port 4: Dev 2, If 0, Class=Mass Storage, Driver=uas, 5000M

_________________
ppc:PowerBook5,8 15"(1440)-G4/1.67,2G|amd64:HP EliteBook 8560w,i7-2620M,16G|Acer Z5610 (Core2QuadQ8200),8G|amd64-prefix:OpenSuse|HP EliteDesk 800G1 i7-4790|HP Compaq Pro 6300 i7-3770
Lila-Theme
Back to top
View user's profile Send private message
Anon-E-moose
Advocate
Advocate


Joined: 23 May 2008
Posts: 4402
Location: Dallas area

PostPosted: Wed Jun 19, 2019 9:35 am    Post subject: Reply with quote

without unloading the modules, what happens if you unplug all the usb devices on that card/port, wait a few seconds (for udev to do it's thing) then plug them back in?

I used to have my usb3 stuff as modules, but eventually opted to have them built-in so they're available earlier in boot.
_________________
Asus m5a99fx, FX 8320 - nouveau, oss4, rx550 for qemu passthrough
Acer laptop E5-575, i3-7100u - i965, alsa
---both---
5.0.13 zen kernel, profile 17.1 (no-pie & modified) amd64-no-multilib
gcc 8.2.0, eudev, openrc, openbox, palemoon
Back to top
View user's profile Send private message
Massimo B.
Veteran
Veteran


Joined: 09 Feb 2005
Posts: 1580
Location: Germany

PostPosted: Wed Jun 19, 2019 9:39 am    Post subject: Reply with quote

Going to try that..
That mobile uas device usually is not available at boot but plugged later. After boot, the uas module is already loaded, though I can try to load it earlier via /etc/conf.d/modules.
_________________
ppc:PowerBook5,8 15"(1440)-G4/1.67,2G|amd64:HP EliteBook 8560w,i7-2620M,16G|Acer Z5610 (Core2QuadQ8200),8G|amd64-prefix:OpenSuse|HP EliteDesk 800G1 i7-4790|HP Compaq Pro 6300 i7-3770
Lila-Theme
Back to top
View user's profile Send private message
Massimo B.
Veteran
Veteran


Joined: 09 Feb 2005
Posts: 1580
Location: Germany

PostPosted: Mon Jun 24, 2019 8:01 am    Post subject: Reply with quote

Yes that worked as well. Unplugging all usb storage devices without unloading modules, and re-plugging again makes the uas devices being served by the uas module. However booting with a usb-storage device plugged in, makes the uas device plugged in later served by usb-storage and not uas.

Some points that could also be related:
The usb-storage device plugged in at boot time actually is my booting device with grub, initramfs and the kernel.
Unplugging all usb-storage devices, there is still one internal usb-storage device left, which is my multi-card-reader for different SD and Flash cards and one USB2.0 port. With no storages inserted there, the device appears in lsusb -t with the usb-storage driver:
Code:
Bus 002 Device 004: ID 0bda:0181 Realtek Semiconductor Corp.

/:  Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci-pci/3p, 480M
    |__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/8p, 480M
        |__ Port 6: Dev 4, If 0, Class=Mass Storage, Driver=usb-storage, 480M

_________________
ppc:PowerBook5,8 15"(1440)-G4/1.67,2G|amd64:HP EliteBook 8560w,i7-2620M,16G|Acer Z5610 (Core2QuadQ8200),8G|amd64-prefix:OpenSuse|HP EliteDesk 800G1 i7-4790|HP Compaq Pro 6300 i7-3770
Lila-Theme
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum