Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Suspend stopped working
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Kaste
Guru
Guru


Joined: 21 Dec 2005
Posts: 546
Location: /home Sweet /home

PostPosted: Tue Nov 19, 2019 11:26 am    Post subject: Suspend stopped working Reply with quote

Hello fine folks.

For some reason I haven't understood, my suspend suddenly stopped working. My Grub and Kernel Config hasn't been changed in months, same as for my hardware, so I believe I can rule that out somewhat.
However, since about a week, when I close my laptop or manually suspend it, it boots fresh on opening/waking up instead of just resuming.

A journalctl log from suspending http://dpaste.com/2NMT5TM and the corresponding wakeup http://dpaste.com/3AGNTMF

I am happy to provide anything else, that might help. This issue is rather distracting.

Thanks for your help.
_________________
I'm a membar of Mesnar and me scull contains wakky secrets!
Back to top
View user's profile Send private message
fturco
l33t
l33t


Joined: 08 Dec 2010
Posts: 897
Location: Italy

PostPosted: Tue Nov 19, 2019 11:45 am    Post subject: Reply with quote

Kaste wrote:
Code:
Nov 19 09:13:37 tux kdeinit5[16092]: kscreen.kded: UPower not available, lid detection won't work
Nov 19 09:13:37 tux kdeinit5[16092]: kscreen.kded: PowerDevil SuspendSession action not available!

Do you use KDE Plasma? I'm not sure, but you can try installing kde-plasma/powerdevil and making sure the upower USE flag is enabled globally.
Back to top
View user's profile Send private message
Kaste
Guru
Guru


Joined: 21 Dec 2005
Posts: 546
Location: /home Sweet /home

PostPosted: Thu Nov 21, 2019 6:04 am    Post subject: Reply with quote

Hi fturco,

thanks for the suggestion. I use Plasma but powerdevil was installed and I didn't fiddle with the use flag. I ended up just remerging the system. Probably some rebuild got lost. Now it works again.
_________________
I'm a membar of Mesnar and me scull contains wakky secrets!
Back to top
View user's profile Send private message
Kaste
Guru
Guru


Joined: 21 Dec 2005
Posts: 546
Location: /home Sweet /home

PostPosted: Mon Nov 25, 2019 6:57 pm    Post subject: Reply with quote

OK, scratch that, it works sometimes but most times it still fails. I am at a loss. Any other ideas?

Everything is uptodate, remerged, revdep-rebuilt, depcleaned, kernel config untouched from when it was working, I have now tried a newer kernel, I tried an old one. I am not sure what else to try.
_________________
I'm a membar of Mesnar and me scull contains wakky secrets!
Back to top
View user's profile Send private message
fturco
l33t
l33t


Joined: 08 Dec 2010
Posts: 897
Location: Italy

PostPosted: Mon Nov 25, 2019 7:27 pm    Post subject: Reply with quote

Try running systemctl suspend from the console, outside of KDE Plasma.

You can also try suspending your system from KDE Plasma after having removed all KDE configuration files in your home directory (after making a backup, of course).
Back to top
View user's profile Send private message
Kaste
Guru
Guru


Joined: 21 Dec 2005
Posts: 546
Location: /home Sweet /home

PostPosted: Tue Dec 03, 2019 12:03 pm    Post subject: Reply with quote

I tried that with the same result.
I also shutdown X completely and used s2ram and it still didn't work.
This most definitely isn't a kde issue.
_________________
I'm a membar of Mesnar and me scull contains wakky secrets!
Back to top
View user's profile Send private message
Hu
Moderator
Moderator


Joined: 06 Mar 2007
Posts: 14971

PostPosted: Wed Dec 04, 2019 1:28 am    Post subject: Re: Suspend stopped working Reply with quote

Kaste wrote:
My Grub and Kernel Config hasn't been changed in months
Do you mean that you have not installed new kernels in all this time (and are therefore behind on kernel patches) or do you mean you have not changed the configuration options of the kernel as you proceeded to install newer versions?
Back to top
View user's profile Send private message
Kaste
Guru
Guru


Joined: 21 Dec 2005
Posts: 546
Location: /home Sweet /home

PostPosted: Thu Dec 05, 2019 10:58 pm    Post subject: Reply with quote

I have been running a 5.1 kernel for many months now to keep stable. Every now and then I would rebuild it because a minor change was necessary or the toolchain change.
However it suddenly stoppe d working without any obvious reason. After that happened I tried it out with 5.3.12 to see if it goes away but unsurprisingly it didn't

To be clear: neither config nor kernel version changed before this occured. I only started fiddling with that afterwards.
_________________
I'm a membar of Mesnar and me scull contains wakky secrets!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum