Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
which are the correct firmwares for Athlon 200GE with Vega 3
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
bigbanana69
Apprentice
Apprentice


Joined: 10 Jul 2017
Posts: 169
Location: Moscow

PostPosted: Thu Feb 06, 2020 7:49 pm    Post subject: Reply with quote

Ok. I'll disable and try... at first only with raven firmwares.
_________________
You are not using computers if you are not using Gentoo UNIX.
Back to top
View user's profile Send private message
bigbanana69
Apprentice
Apprentice


Joined: 10 Jul 2017
Posts: 169
Location: Moscow

PostPosted: Thu Feb 06, 2020 8:11 pm    Post subject: Reply with quote

These all were =y:
CONFIG_ARCH_HAS_MEM_ENCRYPT=n
CONFIG_AMD_MEM_ENCRYPT=n
CONFIG_AMD_MEM_ENCRYPT_ACTIVE_BY_DEFAULT=n
_________________
You are not using computers if you are not using Gentoo UNIX.
Back to top
View user's profile Send private message
bigbanana69
Apprentice
Apprentice


Joined: 10 Jul 2017
Posts: 169
Location: Moscow

PostPosted: Thu Feb 06, 2020 9:47 pm    Post subject: Reply with quote

I had removed those 3 mem_encrypt lines from the .config file.

Then I had added vega10, raven, vega12 & vegam firmwares (because they are all for raven ridge chipsets) to the .config and compiled it. Still doesn't works.

Now at boot it shows kernel screen, and then black screen.

I think to try additionally with raven2 and picasso firmwares, because, that is all I had left to try.

Any help?
_________________
You are not using computers if you are not using Gentoo UNIX.
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 44945
Location: 56N 3W

PostPosted: Thu Feb 06, 2020 10:17 pm    Post subject: Reply with quote

bigbanana69,

Never ever edit the kernel .config file with ${EDITOR}

Some single menuconfig options flip lots of flags in the .config file.
Some .config flags are not user changeable at all.

e.g. CONFIG_ARCH_HAS_MEM_ENCRYPT=n is a statement of fact, it relates to a feature present on the ARCH and has no impact on the kernel itself.

Code:
CONFIG_AMD_MEM_ENCRYPT=n
CONFIG_AMD_MEM_ENCRYPT_ACTIVE_BY_DEFAULT=n

Is incorrect.
Code:
#CONFIG_AMD_MEM_ENCRYPT is not set
#CONFIG_AMD_MEM_ENCRYPT_ACTIVE_BY_DEFAULT is not set

would be better but it ignores the some single menuconfig options flip lots of flags in the .config file.

Throw away your kernel build. Revert your ${EDITOR} changes, if they are still there.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
bigbanana69
Apprentice
Apprentice


Joined: 10 Jul 2017
Posts: 169
Location: Moscow

PostPosted: Fri Feb 07, 2020 4:07 am    Post subject: Reply with quote

After removing those lines from .config, I had started make menuconfig and then save the configuration, so it should be ok.
_________________
You are not using computers if you are not using Gentoo UNIX.
Back to top
View user's profile Send private message
bigbanana69
Apprentice
Apprentice


Joined: 10 Jul 2017
Posts: 169
Location: Moscow

PostPosted: Fri Feb 07, 2020 5:13 am    Post subject: Reply with quote

This option is still enabled in the kernel:

CONFIG_ARCH_HAS_MEM_ENCRYPT=y
# CONFIG_AMD_MEM_ENCRYPT is not set

Where do I disable it in make menuconfig?


--
I had also enabled EDID and few more options in Framebuffer devices (under graphics field).

I had compiled the kernel without EDID, but still doesn't works.
_________________
You are not using computers if you are not using Gentoo UNIX.
Back to top
View user's profile Send private message
kajzer
l33t
l33t


Joined: 27 Nov 2014
Posts: 664

PostPosted: Fri Feb 07, 2020 8:55 am    Post subject: Reply with quote

I have that one enabled and amdgpu works fine
CONFIG_ARCH_HAS_MEM_ENCRYPT=y

# CONFIG_AMD_MEM_ENCRYPT is not set

You're not doing something right, I don't know how you compile kernel and what you're doing but you can try first with firmware not built into the kernel for example.
And then when you have the system running ok, try to customize the kernel.
Now you have in portage binary kernel, you can try that as well.
Genkernel is also a option.
Back to top
View user's profile Send private message
bigbanana69
Apprentice
Apprentice


Joined: 10 Jul 2017
Posts: 169
Location: Moscow

PostPosted: Fri Feb 07, 2020 12:45 pm    Post subject: Reply with quote

Sure I may try that.

But also, maybe there's some log file I can check?


According to this site:

https://packages.debian.org/buster/firmware-amd-graphics

Raven should work only with raven firmwares.
_________________
You are not using computers if you are not using Gentoo UNIX.
Back to top
View user's profile Send private message
bigbanana69
Apprentice
Apprentice


Joined: 10 Jul 2017
Posts: 169
Location: Moscow

PostPosted: Fri Feb 07, 2020 1:15 pm    Post subject: Reply with quote

I had compiled the kernel without the raven firmwares and it again stops at 'swithing to amdgpudrmfb'.

Maybe I should use radeon driver instead of amdgpu in the kernel and in VIDEO_CARDS="radeon" instead "amdgpu radeonsi" even if the raven firmwares are in amdgpu folder?


On boot, the PC shows 'Athlon 200GE with Radeon Vega Graphics'.
_________________
You are not using computers if you are not using Gentoo UNIX.
Back to top
View user's profile Send private message
bigbanana69
Apprentice
Apprentice


Joined: 10 Jul 2017
Posts: 169
Location: Moscow

PostPosted: Fri Feb 07, 2020 11:29 pm    Post subject: Reply with quote

I had tried it with radeon drivers instead of amdgpu and amdgpu/raven* firmwares only... didn't returend any error.
_________________
You are not using computers if you are not using Gentoo UNIX.
Back to top
View user's profile Send private message
bigbanana69
Apprentice
Apprentice


Joined: 10 Jul 2017
Posts: 169
Location: Moscow

PostPosted: Sat Feb 08, 2020 12:11 am    Post subject: Reply with quote

X doesn't starts.

$startx


---No displays found


http://dpaste.com/1DW95JV
_________________
You are not using computers if you are not using Gentoo UNIX.
Back to top
View user's profile Send private message
bigbanana69
Apprentice
Apprentice


Joined: 10 Jul 2017
Posts: 169
Location: Moscow

PostPosted: Sat Feb 08, 2020 10:03 am    Post subject: Reply with quote

With radeon drivers I din't succeeded to get DRM hw acceleration neither to startx.

Then I tried few things with amdgpu:

Raven Ridge is the successor of 'Bristol Ridge' (AKA carrpiso) fam15h AMD.

I tried to build the kernel with amdgpu driver and 17h amd firmware and raven firmwares only, but the kernel boots and then I get black screen.

Then I tried to add amd 15h and carrizo firmwares and the result was same.

Then I added vega10, vegam, vega12, vega20, raven2 and picasso firmwares - the result is same.

Here's my .config file:

http://dpaste.com/2AFJ9EC
_________________
You are not using computers if you are not using Gentoo UNIX.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum