Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED]Unable to mount root fs on unknown block (8,4)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Pvt.Penguin
n00b
n00b


Joined: 25 Feb 2020
Posts: 2
Location: Asia

PostPosted: Thu Feb 27, 2020 10:02 pm    Post subject: [SOLVED]Unable to mount root fs on unknown block (8,4) Reply with quote

Hello Gentoo community!

Trying to install Gentoo,I am a Linux novice.Trying to install Gentoo amd86_64 on Oracle Virtual Box.

1.The fs partition was according to Gentoo handbook and which I implemented,
Code:
Number   || Partition      ||     File system   ||   Name   ||   Flags
 1            || /dev/sda1    ||                        || grub       ||   bios_grub
 2            || /dev/sda2    ||   ext2               || boot       ||   boot,efi
 3            || /dev/sda3    ||    (swap)           || swap      ||
 4            || /dev/sda4    ||     ext4              ||  rootfs    ||

|| is used for partitoning columns.
2.My fstab file,
Code:
/dev/sda2       /boot   ext2      defaults      0 2
/dev/sda3     none      swap    defaults    0 1
/dev/sda4    /root      ext4     defaults     0 2

3.Used genkernel to configure and compile kernel.
4.generated initramfs and img
5.
Code:
/echo 'GRUB_PLATFORMS="efi-64"' >> /etc/portage/make.conf

Code:
emerge --ask sys-boot/grub:2

error:too many circular dependencies.
Tried to find a solution but this being my 4th attempt to install Gentoo felt a little lazy and went with LILO instead.
6. /etc/lilo.conf
Code:
   boot=/dev/sda             
   prompt                   
   timeout=50               
   default=gentoo           
   compact                   
 
  image=/boot/vmlinuz-4.9.16-gentoo    #used the generated img here.
  label=gentoo           
  read-only               
  root=/dev/sda4   

6.exit the chroot environment and rebooted.
Presses F12 and LILO was working,as set in lilo.conf had only one option-->gentoo
7.Boot check successful but after some time I get the message below,
Unable to mount root fs on unknown block (8,4)

Where did I make a mistake?
Is there anyway to repair this or will I have to start again?

Any form of help,advice,criticism is welcome!

Thanks in advance,
Pvt.Penguin

Added a few code tags -- NeddySeagoon
_________________
You tried,you failed,
Lesson is,never try!


Last edited by Pvt.Penguin on Fri Feb 28, 2020 1:16 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 45383
Location: 56N 3W

PostPosted: Thu Feb 27, 2020 10:19 pm    Post subject: Reply with quote

Pvt.Penguin,

Welcome to gentoo.

Quote:
3.Used genkernel to configure and compile kernel.
4.generated initramfs and img


So far, so good. You have a kernel that requires an initrd to boot, but its not loaded by your /etc/lilo.conf.
As there is no initrd, the kernel modules required to mount the real root filesystem are missing.
Hence the
Code:
Unable to mount root fs on unknown block (8,4)

The (8,4) means /dev/sda4

Your lilo.conf is missing an initrd= ... line.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
Pvt.Penguin
n00b
n00b


Joined: 25 Feb 2020
Posts: 2
Location: Asia

PostPosted: Fri Feb 28, 2020 1:17 pm    Post subject: Reply with quote

Greetings!

Thanks NeddySeagoon!That solved the problem.
_________________
You tried,you failed,
Lesson is,never try!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum