Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
grub not loading /boot/early_ucode.cpio fw [solved]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
CaptainBlood
Veteran
Veteran


Joined: 24 Jan 2010
Posts: 1596

PostPosted: Fri May 08, 2020 5:50 pm    Post subject: grub not loading /boot/early_ucode.cpio fw [solved] Reply with quote

Intel here.
motherboard firmware shows:
Code:
cat /proc/cpuinfo | grep code
microcode   : 0x39...
When booting firmware updated kernel here's
Code:
cat /proc/cpuinfo | grep code
microcode   : 0xda...
When booting with grub firmware aware configuration, signature turns to be from motherboard.
Code:
ll /lib/firmware/intel-ucode/
total 104
-rw-r--r-- 1 root root 104448 mai    8 19:46 06-5e-03
as one file is enough, the one working with firmware updated kernel.
Code:
ll /boot/early_ucode.cpio
-rw-r--r-- 1 root root 105472 mai    8 19:48 /boot/early_ucode.cpio
slightly bigger than the previous for some reason.
Code:
cat /boot/grub.cfg
....
        echo    'Loading Linux 5.6.11-gentoo-test ...'
        linux   /boot/vmlinuz-5.6.11-gentoo-test root=/dev/sda1 ro  rootfstype=ext4 resume=/dev/sda5 quiet splash=silent,theme:livecd-2007.0 console=tty1 mitigations=off nosmt mds=full mitigations=auto
        echo    'Loading initial ramdisk ...'
        initrd  /boot/early_ucode.cpio
....
Code:
emerge --info sys-boot/grub
...
sys-boot/grub-2.04-r1::gentoo was built with the following:
USE="-device-mapper -doc -efiemu -fonts -libzfs -mount nls -sdl (-test) -themes -truetype" ABI_X86="(64)" GRUB_PLATFORMS="-coreboot -efi-32 -efi-64 -emu -ieee1275 -loongson -multiboot pc -qemu -qemu-mips -uboot -xen -xen-32 -xen-pvh"
CFLAGS=""
CXXFLAGS="-march=skylake -mtune=skylake -O2 -pipe"
FEATURES="sandbox news pid-sandbox parallel-fetch preserve-libs ipc-sandbox userfetch distlocks qa-unresolved-soname-deps ebuild-locks binpkg-logs merge-sync network-sandbox unmerge-logs assume-digests multilib-strict unknown-features-warn userpriv binpkg-docompress protect-owned strict usersandbox config-protect-if-modified fixlafiles sfperms usersync binpkg-dostrip split-elog unmerge-orphans"
LDFLAGS=""
...
Any idea what I am missing?
Thks 4 ur attention, interest & support


Last edited by CaptainBlood on Sat May 09, 2020 2:28 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
CaptainBlood
Veteran
Veteran


Joined: 24 Jan 2010
Posts: 1596

PostPosted: Fri May 08, 2020 6:37 pm    Post subject: Reply with quote

Bug report
Edit: I have invalidated it & will elaborate later on.
Thks 4 ur attention.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum