Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
HOWTO: qmail vpopmail qmail-scanner courier squirrelmail
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 15, 16, 17  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Skywacker
n00b
n00b


Joined: 23 Jan 2004
Posts: 72
Location: Missouri

PostPosted: Wed Mar 03, 2004 6:56 pm    Post subject: Reply with quote

----nevermind----fixed

[well first let me say I have read the entire thread MANY times. Sometimes it's hard to see a solution when you've read/reread posts so many times trying to solve other problems. Anyway, I had almost everything working except the defaultdomain. When updating to the latest vpopmail just now I broke everything. Downgrading to the older vpopmail has not fixed things. I now get this in my logs everytime someone tries to get their mail:

pop3d: could not connect to mysql update server Access denied for user: 'root@localhost' (Using password: YES) with database

I don't know why it's trying to use root instead of vpopmail@localhost. I'd appreciate a fast response any one can help me.

Thanks alot!]

-------------------------
upgrading changes the /etc/vpopmail.conf
i assumed that changing 'secret' to my actual password would work, but the new vpopmail didn't seem to even read that file. When I downgraded, I had the new conf file still. I deleted it, re-emerged, and Im back where I was.
Back to top
View user's profile Send private message
ARC2300
Apprentice
Apprentice


Joined: 30 Mar 2003
Posts: 260
Location: Odenton, MD

PostPosted: Wed Mar 03, 2004 10:54 pm    Post subject: Reply with quote

I am having approximately the same problem also, so it'd be nice if someone could shed some light on the subject.
_________________
It's fun to take a trip
Put acid in your veins
Back to top
View user's profile Send private message
blubbi
Guru
Guru


Joined: 27 Apr 2003
Posts: 555
Location: Halle (Saale), Germany

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 9:35 am    Post subject: Reply with quote

Are you running qmail-pop3d or the courier pop3d ?

In any case, check your password in /etc/vpopmail.conf.
Check the permissions the user has for mysql:
Code:
vpopmail localhost SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP, RELOAD)


Permissions on the database vpopmail:
Code:
localhost Ja SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP, RELOAD


More info wouldn't hurt :-)
Back to top
View user's profile Send private message
blubbi
Guru
Guru


Joined: 27 Apr 2003
Posts: 555
Location: Halle (Saale), Germany

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 11:51 am    Post subject: Reply with quote

This is how it should look if spamassassin and maildrop are working:

tail -f /var/log/mail.log
Code:

Mar  4 12:36:58 xyz spamd[5753]: connection from localhost [127.0.0.1] at port 59995
Mar  4 12:37:10 xyz spamd[2578]: checking message <050301c401d3$ab2a2650$9cb40a0a@MCONTEXP04> for someone@xyz.medizin.uni-halle.de:89.
Mar  4 12:38:45 ws1-iut spamd[2578]: clean message (0.2/5.0) for someone@xyz.medizin.uni-halle.de:89 in 106.8 seconds, 20345 bytes.


tail -f /var/log/qmail/qmail-send/current
Code:
@400000004047154f1b57a81c info msg 3129370: bytes 20707 from <sender@lalala-mannheim.de> qp 16136 uid 89
@400000004047154f1da4d824 starting delivery 89: msg 3129370 to local pc6-iut.medizin.uni-halle.de-felix.glahn@xyz.medizin.uni-halle.de
@400000004047154f1da516a4 status: local 2/10 remote 0/20
@400000004047154f24dbebb4 new msg 3129381
@400000004047154f24dcc674 info msg 3129381: bytes 20859 from <sender@lalala-mannheim.de> qp 8235 uid 89
@400000004047154f2578bc3c starting delivery 90: msg 3129381 to local xyz.medizin.uni-halle.de-someone@xyziut.medizin.uni-halle.de
@400000004047154f2578d794 status: local 3/10 remote 0/20
@400000004047154f2578e34c delivery 89: success: did_0+1+0/qp_8235/
@400000004047154f2578eb1c status: local 2/10 remote 0/20
@400000004047154f2578f2ec end msg 3129370


The Header of the Mail:
Code:
Received: from sender@xyz.medizin.uni-halle.de by xyz by uid 89 with qmail-scanner-1.20
     (clamscan: 0.67. f-prot: 4.3.1/3.14.7. spamassassin: 2.63. Clear:RC:1(141.48.xxx.xxx):.
     Processed in 0.044765 secs); 04 Mar 2004 11:32:07 -0000
.
.
.
User-Agent: SquirrelMail/1.4.2
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain;charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
Importance: Normal
X-Spam-Checker-Version: SpamAssassin 2.63 (2004-01-11) on
     ws1-iut.medizin.uni-halle.de
X-Spam-Level: *
X-Spam-Status: No, hits=1.2 required=5.0 tests=PRIORITY_NO_NAME,
     RCVD_NUMERIC_HELO autolearn=no version=2.63


There is just one more problem:
tail -f /var/log/mail.log
Code:
Mar  4 12:39:40 ws1-iut X-Qmail-Scanner-1.20: [ws1-iut107840038046132122] d_m: output spotted from /usr/bin/ripmime  --unique_names -i - -d /var/spool/qmailscan/tmp/ws1-iut107840038046132122/ (uuencode.c:275:UUENCODE_is_uuencode_header:WARNING: Cannot read permissions for UUENCODED data file (begin


and
tail -f /var/log/qmail/qmail-send/current
Code:
/usr/bin/head:_cannot_open_`/var/vpopmail/domains/xyz.medizin.uni-halle.de/xyz/.maildir/.maildirsize'_for_reading:_No_such_file_or_directory/


mmmh, I wonder what happens when I yust create this file .... I'll give it a try.
Back to top
View user's profile Send private message
m3ph
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2004
Posts: 39
Location: Estonia

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 1:33 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

I'm having the same problem as one person here already posted:

Code:
 @4000000040472e8a0e0b7774 new msg 87890
@4000000040472e8a0e0b8afc info msg 87890: bytes 693 from <meph@clubarena.com> qp 20510 uid 201
@4000000040472e8a113ef09c starting delivery 6: msg 87890 to local meph@clubarena.com
@4000000040472e8a113f0424 status: local 1/10 remote 2/20
@4000000040472e8a116fb4fc delivery 6: deferral: Unable_to_chdir_to_maildir._(#4.2.1)/


There isn't a problem with .maildir and Maildir. That's for sure. It all started after I tried to get qmail-scanner working. Any help would really be appreciated.

I tried disabling qmail-scanner and getting the system to the state it was before qmail-scanner, but that didn't help.
Back to top
View user's profile Send private message
blubbi
Guru
Guru


Joined: 27 Apr 2003
Posts: 555
Location: Halle (Saale), Germany

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 1:46 pm    Post subject: Reply with quote

have a look at
/var/qmail/control/defaultdelivery
It must look like this:
Code:
# Uncomment the next line for .forward support
#|dot-forward .forward
./.maildir/


and check the permissions in /var/vpopmail

By the way: check /var/qmail/users/ if there is something wired.

Hope I could help
Back to top
View user's profile Send private message
m3ph
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2004
Posts: 39
Location: Estonia

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 1:53 pm    Post subject: Reply with quote

premissions on /var/vpopmail:

Code:

clubarena vpopmail # ls -la
total 5
drwxr-xr-x    8 vpopmail vpopmail      224 Feb 26 05:56 .
drwxr-xr-x   16 root     root          432 Feb 26 05:52 ..
drwx------    2 vpopmail vpopmail      112 Mar  4 01:30 .spamassassin
drwxr-xr-x    2 root     root          752 Feb 26 02:56 bin
lrwxrwxrwx    1 root     root           34 Feb 26 02:56 doc -> /usr/share/doc/vpopmail-5.4.0_rc1/
drwxr-xr-x    4 vpopmail vpopmail      144 Feb 26 04:10 domains
drwxr-xr-x    2 root     root          160 Feb 26 02:56 etc
drwxr-xr-x    2 root     root          200 Feb 26 02:56 include
drwxr-xr-x    2 vpopmail vpopmail       80 Feb 26 02:56 lib


The only thing in /var/qmail/users is the assign file and it looks like this:

Code:

clubarena users # cat assign
+test.clubarena.com-:test.clubarena.com:89:89:/var/vpopmail/domains/test.clubarena.com:-::
+clubarena.com-:clubarena.com:89:89:/var/vpopmail/domains/clubarena.com:-::
.


edit: actually there are assign.lock and a cdb file too...

edit2: the defaultdelivery looks like it should
Back to top
View user's profile Send private message
Skywacker
n00b
n00b


Joined: 23 Jan 2004
Posts: 72
Location: Missouri

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 5:12 pm    Post subject: Reply with quote

blubbi,
I feel you mixed up my original post for help with defeaultdomain with other people's posts about default delivery. If I am mistaken, maybe you could elaborate about what it was you said fixed the defaultdomain issue?

I have no problems with mail delivery at all. F-prot and Spamassassin work perfectly for me. Squirrelmail works perfectly, as do several POP3 email clients(Outlook, OE, Eudora, Os X Mail, kmail).

The problem is users have to enter their full email address for the username. I need users to be able to log in with the Pop3 clients without using @domain.com in their usernames.

If you are saying that upgrading to the latest vpopmail/qmail is the fix, and since you have upgraded to vpopmail-5.4.0_rc1 and qmail-1.03-r15, can you show me what your /etc/vpopmail.conf looks like?

I ran into two problems when I upgraded vpopmail/qmail from versions [5.2.1-r9] and [1.03-r13].

1) in /var/log/messages -- pop3d: could not connect to mysql update server Access denied for user: 'root@localhost' (Using password: YES) with database

I used etc-update to update the conf files being careful not to lose settings specific to my server. I allowed the /etc/vpopmail.conf to be updated to the new format, and then changed the secret to my password. I tested this password from the command line, and it worked before I upgraded and after I down graded back to 5.2.1-r9. It appeared vpopmail wasn't using this file at all, but the user was also specified as 'vpopmail', not root.

2) in /var/log/qmail/qmail-send/current -- delivery 58: failure: vmysql:_sql_error[3]:_MySQL_server_has_gone_away/Sorry,_no_mailbox_here_by_that_name._(#5.1.1)/

Maybe these errors are symptoms of the same problem since both are about connecting to the db.

You should also know that I can login and check for new mail while the server is in the above broken state. I could also send emails, but they just dissapeared into the void. Not sure if I could actually receive them either, but I doubt it.

Thanks for any help!

-Sky
Back to top
View user's profile Send private message
blubbi
Guru
Guru


Joined: 27 Apr 2003
Posts: 555
Location: Halle (Saale), Germany

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 8:26 pm    Post subject: Reply with quote

IMHO there is no way arround the user@domain.bla

This is because of vpopmail. In some way it must know to which domain the user belongs. You con have the same user at different domains.

for example: blub@lala.de and blub@somedomain.com

With the mySQL error I have no idea.
Sorry I couldn't help

.... ah? check if the host is allowd to connect

add the user for localhost and any or something like that.

Good luck
Back to top
View user's profile Send private message
Skywacker
n00b
n00b


Joined: 23 Jan 2004
Posts: 72
Location: Missouri

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 8:37 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for trying :) This howto has saved me TONS of time, even if I've hit a few snairs along the way.

It is is possible to have a defaultdomain. So even if user joe sits in multiple virtual domains, if he tries to login without specifying a domain it will append @defaultdomain.com to his username.

qmail does this with /var/qmail/control/defaultdomain
vpopmail is supposed to do this with ~vpopmail/etc/defaultdomain, but this isn't working as advertised. I found a link on the web stating that you can either compile the --enable-default-domain=$DEFAULTDOMAIN into vpopmail, or upgrade to the latest version of vpopmail. Unfortunately I didn't notice the date of that post and I've had the above problems trying to upgrade. I'll keep trying though.

If I ever get this working, I'll be onto the SMTP-Auth problem. I would love to know if you make any headway.

Thanks again.

-Sky
Back to top
View user's profile Send private message
Skywacker
n00b
n00b


Joined: 23 Jan 2004
Posts: 72
Location: Missouri

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 8:53 pm    Post subject: Reply with quote

Oh, can I see your /etc/vpopmail.conf file?

[edit] don't wanna see your password, just wondering the format. :)
Back to top
View user's profile Send private message
m3ph
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2004
Posts: 39
Location: Estonia

PostPosted: Fri Mar 05, 2004 1:41 am    Post subject: Reply with quote

resolved my problem with vpopmail...


now i just have to get that spamassassin to work... virus scanners work, but no spamassassin for some reason
Back to top
View user's profile Send private message
blubbi
Guru
Guru


Joined: 27 Apr 2003
Posts: 555
Location: Halle (Saale), Germany

PostPosted: Fri Mar 05, 2004 8:52 am    Post subject: Reply with quote

Skywacker wrote:
Oh, can I see your /etc/vpopmail.conf file?

[edit] don't wanna see your password, just wondering the format. :)


Here it is:

Code:
# Read-only DB
localhost|0|vpopmail|hidden|vpopmail
# Write DB
localhost|0|vpopmail|hidden|vpopmail


One other thing:

As someone statet bevor, vmailmanager is ommittet when using maildrop
Code:
#| /var/vpopmail/bin/vdelivermail '' bounce-no-mailbox
| maildrop /etc/mail/maildrop


Now thats a bit mmmmh, how can I now make vpopmail manage the .qmail files for forwarding, vacation notice etc ....

one other little thing: maildrop is not able to make the file .maildirsize
somewhere in that code here is a misstake. But I can't figure it out
Code:
##
# create the maildirsize file if it doesn't already exist
# (could also be done via "deliverquota user@dom.com 10MS,1000C)
##
`test -e $VHOME/.maildir/.maildirsize`
if( $RETURNCODE == 1)
{
        `/var/vpopmail/bin/vuserinfo -Q $EXT@$HOST`

        `test -s "$VHOME/.maildir/.maildirsize"`
   if ( $RETURNCODE == 0 )
   {
#This line was added from me, but it still dosn't work
#`/bin/touch $VHOME/.maildir/.maildirsize`

        `/bin/touch $VHOME/.maildir/.maildirsize`
        `/usr/sbin/chown vpopmail:vpopmail $VHOME/.maildir/.maildirsize`
        `/bin/chmod 640 $VHOME/.maildir/.maildirsize`
   }
}


Any coders here ??
Back to top
View user's profile Send private message
blubbi
Guru
Guru


Joined: 27 Apr 2003
Posts: 555
Location: Halle (Saale), Germany

PostPosted: Fri Mar 05, 2004 9:25 am    Post subject: Reply with quote

This is worth to be mentioned:

Spamassassin Konfigurator


Last edited by blubbi on Mon Mar 08, 2004 3:25 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
nianderson
Guru
Guru


Joined: 06 May 2003
Posts: 369
Location: Lawrence, KS

PostPosted: Sat Mar 06, 2004 8:10 pm    Post subject: Reply with quote

im getting this when i try to add a domain.

i have set the /etc/vpopmail.conf to the correct password and created the database as shown



Code:
mail etc # vadddomain nanderson.com
Please enter password for postmaster:
enter password again:
vmysql: sql error[c]: MySQL server has gone away
vmysql: sql error[b]: MySQL server has gone away
vmysql: sql error[3]: MySQL server has gone away
could not create limits table CREATE TABLE limits ( domain CHAR(64) PRIMARY KEY,       maxpopaccounts           INT(10) NOT NULL DEFAULT -1,       maxaliases               INT(10) NOT NULL DEFAULT -1,       maxforwards              INT(10) NOT NULL DEFAULT -1,       maxautoresponders        INT(10) NOT NULL DEFAULT -1,       maxmailinglists          INT(10) NOT NULL DEFAULT -1,       diskquota                INT(12) NOT NULL DEFAULT 0,       maxmsgcount              INT(12) NOT NULL DEFAULT 0,       defaultquota             INT(12) NOT NULL DEFAULT 0,       defaultmaxmsgcount       INT(12) NOT NULL DEFAULT 0,       disable_pop              TINYINT(1) NOT NULL DEFAULT 0,       disable_imap             TINYINT(1) NOT NULL DEFAULT 0,       disable_dialup           TINYINT(1) NOT NULL DEFAULT 0,       disable_passwordchanging TINYINT(1) NOT NULL DEFAULT 0,       disable_webmail          TINYINT(1) NOT NULL DEFAULT 0,       disable_relay            TINYINT(1) NOT NULL DEFAULT 0,       disable_smtp             TINYINT(1) NOT NULL DEFAULT 0,       perm_account             TINYINT(2) NOT NULL DEFAULT 0,       perm_alias               TINYINT(2) NOT NULL DEFAULT 0,       perm_forward             TINYINT(2) NOT NULL DEFAULT 0,       perm_autoresponder       TINYINT(2) NOT NULL DEFAULT 0,       perm_maillist            TINYINT(4) NOT NULL DEFAULT 0,       perm_quota               TINYINT(2) NOT NULL DEFAULT 0,       perm_defaultquota        TINYINT(2) NOT NULL DEFAULT 0 )
vmysql: sql error[p]: MySQL server has gone away
Error: (vadduser) can't read domain limits
Back to top
View user's profile Send private message
m3ph
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2004
Posts: 39
Location: Estonia

PostPosted: Sat Mar 06, 2004 9:30 pm    Post subject: Reply with quote

erm... can anyone tell me how i can make spamassassin delete mails that it thiks are spam?
Back to top
View user's profile Send private message
nianderson
Guru
Guru


Joined: 06 May 2003
Posts: 369
Location: Lawrence, KS

PostPosted: Sun Mar 07, 2004 12:35 am    Post subject: Reply with quote

well i was trying to use vpopmail 5.4 from portage. i unmerged it and merged whatever the latest was in the stable tree and adding domains at least is working now.


anyone using 5.4 vpopmail?
Back to top
View user's profile Send private message
m3ph
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2004
Posts: 39
Location: Estonia

PostPosted: Sun Mar 07, 2004 12:47 am    Post subject: Reply with quote

using 5.4.0-rc1 here without no problems...

just need to figure out how to make spamassassin delete mail that it thiks are spam :\
Back to top
View user's profile Send private message
nianderson
Guru
Guru


Joined: 06 May 2003
Posts: 369
Location: Lawrence, KS

PostPosted: Sun Mar 07, 2004 2:26 am    Post subject: Reply with quote

any idea why with pre 5.4.0
i was getting
Code:
vmysql: sql error[c]: MySQL server has gone away
vmysql: sql error[b]: MySQL server has gone away
vmysql: sql error[3]: MySQL server has gone away
could not create limits table CREATE TABLE limits ( do

when i try to do vadddomain?

works flawless with net-mail/vpopmail-5.2.1-r9

also i dont seem to have smtp auth working
Back to top
View user's profile Send private message
outspoken
Guru
Guru


Joined: 14 Feb 2004
Posts: 464
Location: orlando, fl

PostPosted: Sun Mar 07, 2004 2:39 am    Post subject: Reply with quote

its sad.. i had qmail-pop3d and qmail-smtpd working 100% and along came this great thread with the promise of spam filter, anti-virus and squirrelmail! well i was pulled in instantly and spent the last two weeks in agony. gentoo 2004.0 just came out so i download it last night and reinstalled my system, im going to give this setup a chance with a clean sltart to see if things will work. ill post news on it when its complete.

thanks for the help and its too bad i couldnt get things working right..

nianderson: i too had the mysql server has gone away message, and i couldnt fix it.
Back to top
View user's profile Send private message
m3ph
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2004
Posts: 39
Location: Estonia

PostPosted: Sun Mar 07, 2004 2:43 am    Post subject: Reply with quote

started working without a hitch here... no errors :\
Back to top
View user's profile Send private message
nianderson
Guru
Guru


Joined: 06 May 2003
Posts: 369
Location: Lawrence, KS

PostPosted: Sun Mar 07, 2004 3:46 am    Post subject: Reply with quote

outspoken wrote:


nianderson: i too had the mysql server has gone away message, and i couldnt fix it.


what version of vpopmail ? cause it works if i use pre 5.4
Back to top
View user's profile Send private message
outspoken
Guru
Guru


Joined: 14 Feb 2004
Posts: 464
Location: orlando, fl

PostPosted: Sun Mar 07, 2004 3:55 am    Post subject: Reply with quote

nianderson wrote:
outspoken wrote:


nianderson: i too had the mysql server has gone away message, and i couldnt fix it.


what version of vpopmail ? cause it works if i use pre 5.4


yes, i was running 5.4+ at the end, but before it was the earlier one and i did not get that error. but it was many multiple things that went wrong which made me decide to wipe the drive clean. the server is not in production yet so it did not bother me. the issue i was running into was no authentication from vpop, following things to the T on the isntall. but i did an emerge on qmailadmin and the others rather than ./configure.
Back to top
View user's profile Send private message
nianderson
Guru
Guru


Joined: 06 May 2003
Posts: 369
Location: Lawrence, KS

PostPosted: Sun Mar 07, 2004 4:27 am    Post subject: Reply with quote

yeh its driving me nuts cause i need to get my mailserver back up heh and i want to run several more domains
Back to top
View user's profile Send private message
outspoken
Guru
Guru


Joined: 14 Feb 2004
Posts: 464
Location: orlando, fl

PostPosted: Sun Mar 07, 2004 1:46 pm    Post subject: Reply with quote

one question before i get started again, is it ok to use the latest versions of vpopmail/autoresponder/qmaildmin?

currently these are the latest versions of each:

vpopmail - 5.4.0 (http://sourceforge.net/projects/vpopmail/)
qmailadmin - 1.2.0 (http://sourceforge.net/projects/qmailadmin/)
autorespond - 2.0.5 (http://www.inter7.com/develop.html)

should i use these versions or go with the exact version numbers from the install document here?

what are some version numbers you are using? (all replies welcome)

thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 15, 16, 17  Next
Page 7 of 17

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum