Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
5.1 Surround with ALSA and OpenAL. [ALSA VoIP added]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
floam
Veteran
Veteran


Joined: 27 Oct 2002
Posts: 1067
Location: Vancouver, WA USA

PostPosted: Fri Feb 20, 2004 3:00 am    Post subject: Reply with quote

Okay the new ebuild is up, but note, when I released the one on the 17th, I screwed up and named it 20040317, instead of 20040217. If you used the ebuild from two days ago when you update to todays it'll think it's downgrading, don't worry, it's not.

http://floam.ascorbic.com/gentoo/openal-cvs-20040219.tar.bz2
_________________
Think about your breathing.
http://floam.sh.nu
Back to top
View user's profile Send private message
Merc248
n00b
n00b


Joined: 23 Sep 2003
Posts: 39

PostPosted: Sat Feb 21, 2004 12:35 am    Post subject: Reply with quote

hmm... latest ebuild doesn't seem to work. here's what i get:

Calculating dependencies ...done!
>>> emerge (1 of 1) media-libs/openal-cvs-20040219 to /
>>> Unpacking source...
* Fetching CVS module openal into /usr/portage/distfiles/cvs-src...
* Running cvs -q -f -z4 -d ":pserver:guest:guest@opensource.creative.com:/usr/local/cvs-repository" login
Logging in to :pserver:guest@opensource.creative.com:2401/usr/local/cvs-repository
* Running cvs -q -f -z4 -d ":pserver:guest@opensource.creative.com:/usr/local/cvs-repository" update -dP openal
* Copying openal from /usr/portage/distfiles/cvs-src...
* CVS module openal is now in /var/tmp/portage/openal-cvs-20040219/work
>>> Source unpacked.
esd
sdl
alsa
mpeg
oggvorbis
alsa
RUNNING FROM extra_functions.sh
* Applying full.diff...

* Failed Patch: full.diff!
*
* Include in your bugreport the contents of:
*
* /var/tmp/portage/openal-cvs-20040219/temp/full.diff-26605.out


!!! ERROR: media-libs/openal-cvs-20040219 failed.
!!! Function epatch, Line 360, Exitcode 0
!!! Failed Patch: full.diff!
Back to top
View user's profile Send private message
eNTi
Veteran
Veteran


Joined: 20 Oct 2002
Posts: 1011
Location: Salzburg, Austria

PostPosted: Sat Feb 21, 2004 12:46 am    Post subject: Reply with quote

floam wrote:
Not sure what your problem is. Do you have alsa in your USE, setup the .openalrc? In other news, wolf31o2 is replacing the openal ebuild in portage with mine (including voip stuff), but making it a snapshot and hardmasking it, so soon it'll be even easier for people to get this stuff working (hopefully)

what do i have to link to what?

edit: tried the new ebuild and got the same error as merc248.
_________________
If you fall off a cliff, you might as well try to fly. After all, you got nothing to lose.

-- John Sheridan - Babylon 5, Season 4
Back to top
View user's profile Send private message
floam
Veteran
Veteran


Joined: 27 Oct 2002
Posts: 1067
Location: Vancouver, WA USA

PostPosted: Sat Feb 21, 2004 5:39 am    Post subject: Reply with quote

Okay guys, Warp/Mercury got cvs access and merged some of his changes into cvs, so patch no longer applies. I'll update the ebuild right now.

Edit: http://floam.ascorbic.com/gentoo/openal-cvs-20040221.tar.bz2

Also, Mercury has confirmed that the ALSA VoIP now performs better than OSS! (as far as choppiness and how it scales at low fps)
_________________
Think about your breathing.
http://floam.sh.nu
Back to top
View user's profile Send private message
Merc248
n00b
n00b


Joined: 23 Sep 2003
Posts: 39

PostPosted: Sat Feb 21, 2004 6:40 am    Post subject: Reply with quote

for some reason, the sounds in UT2004 now sound extremely sped up. ;\

i've set my .openalrc file exactly the way you have it in the guide (i have a 5.1 surround sound set), plus i soft linked the libopenal.so file from /usr/lib to the system directory of ut2004.
Back to top
View user's profile Send private message
eNTi
Veteran
Veteran


Joined: 20 Oct 2002
Posts: 1011
Location: Salzburg, Austria

PostPosted: Sat Feb 21, 2004 11:56 am    Post subject: Reply with quote

maybe my problem is, that i only have 4.1 and no surround?
_________________
If you fall off a cliff, you might as well try to fly. After all, you got nothing to lose.

-- John Sheridan - Babylon 5, Season 4
Back to top
View user's profile Send private message
eNTi
Veteran
Veteran


Joined: 20 Oct 2002
Posts: 1011
Location: Salzburg, Austria

PostPosted: Sat Feb 21, 2004 1:14 pm    Post subject: Reply with quote

it's working now... strange, must have been wrong alsamixer settings. sound's great. good job floam.
_________________
If you fall off a cliff, you might as well try to fly. After all, you got nothing to lose.

-- John Sheridan - Babylon 5, Season 4
Back to top
View user's profile Send private message
floam
Veteran
Veteran


Joined: 27 Oct 2002
Posts: 1067
Location: Vancouver, WA USA

PostPosted: Sat Feb 21, 2004 6:57 pm    Post subject: Reply with quote

Merc: I'd reccomend you to read http://icculus.org/~warp/ut2004 and try a few of the things it wants you to do, notably the libsdl stuff.
_________________
Think about your breathing.
http://floam.sh.nu
Back to top
View user's profile Send private message
Merc248
n00b
n00b


Joined: 23 Sep 2003
Posts: 39

PostPosted: Sat Feb 21, 2004 10:00 pm    Post subject: Reply with quote

sweet... it works perfectly now. thanks :)

oh yeah... how did you have the sound coming from all 5 satellite speakers? im wondering how to get that to work as well... only works out of 4 for me (which i assumed is the correct way for it to be since .openalrc defines it as so, but it seems like you got it working out of all 5).

i only have mic boost and audigy analog/digital output jack on. when i turn off the digital/analog output jack, there's absolutely no sound.
Back to top
View user's profile Send private message
floam
Veteran
Veteran


Joined: 27 Oct 2002
Posts: 1067
Location: Vancouver, WA USA

PostPosted: Sat Feb 21, 2004 10:14 pm    Post subject: Reply with quote

OpenAL doesn't support more than four speakers, but ALSA should make Center and LFE get sound. Turning off the Digital/Analog output jack causes the rear speaker jack to output in analog. I wonder, are you getting discrete sound out of your rear speakers with it on? (Test by shooting a rocket at a wall, and turning around really quick, you should hear it from rear speakers since the explosion is behind you)
_________________
Think about your breathing.
http://floam.sh.nu
Back to top
View user's profile Send private message
Merc248
n00b
n00b


Joined: 23 Sep 2003
Posts: 39

PostPosted: Sat Feb 21, 2004 11:16 pm    Post subject: Reply with quote

yeah... each channel sounds seperate from each other. :)

only problem is that the sound doesn't output to my center speaker, nor does it output to my headphones connected to my audigy 2 frontplate.
Back to top
View user's profile Send private message
eNTi
Veteran
Veteran


Joined: 20 Oct 2002
Posts: 1011
Location: Salzburg, Austria

PostPosted: Sun Feb 22, 2004 12:07 am    Post subject: Reply with quote

with a sound blaster live! (4.1, non-surround) you can't get surround sound. maybe there IS a way to emulate it for games. i think it works in windows, but i've never really tried that. altough there are is a "surround" lever in alsamixer, it really only mirrors the front speakers. i've tried all kind of possible settings without luck. without the "surround" lever you won't get anything out of your rear speakers. the "wave surround" does virtually nothing to games, but enhances my rear sound, if i'm listening to music.

maybe it's time to get another soundcard. i had a audigy 2 a few weeks ago, but it made only problems (more so in windows, than in linux) and before i sent it back it crashed my pc, before i could even get to my bootloader. audigy 2 is by far the worst sound card i've ever had. i'm very disappointed with creative.
_________________
If you fall off a cliff, you might as well try to fly. After all, you got nothing to lose.

-- John Sheridan - Babylon 5, Season 4
Back to top
View user's profile Send private message
floam
Veteran
Veteran


Joined: 27 Oct 2002
Posts: 1067
Location: Vancouver, WA USA

PostPosted: Fri Mar 05, 2004 1:19 am    Post subject: Reply with quote

Updated ebuild with a new patch from Mercury. (Supposed to make velocity and pitch work, might raise sound quality.)

http://floam.ascorbic.com/gentoo/openal-cvs-20040304.tar.bz2

Also updated the guide a bit to mention replacing libsdl.
_________________
Think about your breathing.
http://floam.sh.nu
Back to top
View user's profile Send private message
floam
Veteran
Veteran


Joined: 27 Oct 2002
Posts: 1067
Location: Vancouver, WA USA

PostPosted: Sun Mar 14, 2004 9:02 pm    Post subject: Reply with quote

Okay, updated again, there were some changes in cvs so a new patch was required. http://floam.ascorbic.com/gentoo/openal-cvs-20040314.tar.bz2
_________________
Think about your breathing.
http://floam.sh.nu
Back to top
View user's profile Send private message
TazG
Guru
Guru


Joined: 22 May 2004
Posts: 320
Location: Canada

PostPosted: Sat Dec 18, 2004 4:27 am    Post subject: Reply with quote

I want to read your howto but ascorbic.com redirects me to Google!

?
Back to top
View user's profile Send private message
weichafe
n00b
n00b


Joined: 08 Mar 2004
Posts: 35
Location: Santiago, Chile

PostPosted: Sat Dec 18, 2004 3:43 pm    Post subject: Reply with quote

TazG wrote:
I want to read your howto but ascorbic.com redirects me to Google!

?


Idem for me.
Can you fix it?
Back to top
View user's profile Send private message
TazG
Guru
Guru


Joined: 22 May 2004
Posts: 320
Location: Canada

PostPosted: Sat Jan 01, 2005 2:48 am    Post subject: Reply with quote

TazG wrote:
I want to read your howto but ascorbic.com redirects me to Google!

?
Please, can this be fixed??
Back to top
View user's profile Send private message
floam
Veteran
Veteran


Joined: 27 Oct 2002
Posts: 1067
Location: Vancouver, WA USA

PostPosted: Mon Jan 17, 2005 3:23 am    Post subject: Reply with quote

This guide is pretty much obsolete. People with Creative cards should go read the Hardware Accelerated OpenAL post.
_________________
Think about your breathing.
http://floam.sh.nu
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3
Page 3 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum