Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Probleem bij opstarten over not cleanly unmounted
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mkamonster
n00b
n00b


Joined: 06 Aug 2003
Posts: 51
Location: The Hague, Netherlands

PostPosted: Fri Jan 23, 2004 8:25 am    Post subject: Probleem bij opstarten over not cleanly unmounted Reply with quote

Beste mensen,

Ik heb op mijn root-partitie een ext2 filesystem, op mijn /home een ext3. Maar wanneer ik emerge sync heb gedaan zal ik de volgende keer wanneer ik opstart de melding krijgen.
Code:

Not cleanly unmount /dev/hda1

En dan gaat hij deze op fouten controleren en repareren. Nu heb ik het vermoeden dat dit komt door het gebruik ext2. Nu wil ik dus graag mijn /-bestandssysteem veranderen naar ext3. Hoe kan ik dit veilig doen, zonder bestanden te verliezen.

Met vriendelijke groet,

Mark Monster
Back to top
View user's profile Send private message
adaptr
Watchman
Watchman


Joined: 06 Oct 2002
Posts: 6730
Location: Rotterdam, Netherlands

PostPosted: Fri Jan 23, 2004 8:40 am    Post subject: Reply with quote

Deze fout zal zeker niet alleen veroorzaakt worden door het gebruik van een ext2 filesysteem op de root partitie.

Het enige verschil dat het gebruik van een ext3 filesysteem zal opleveren is dat het repareren van het filesysteem sneller zal verlopen dan bij ext2, aangezien ext3 gebruik maakt van een journaal waarin alle handelingen veilig(er) worden vastgelegd.

Er zal nog steeds dezelfde fout optreden, alleen zal het repareren ervan dus minder tijd in beslag nemen.

Het is daarentegen sowieso een goed idee belangrijke partities op ext3 te zetten.
Gelukkig kan dit zeer eenvoudig met ext2->ext3, aangezien ext3 exact dezelfde structuur heeft als ext2.
Het enige wat veranderd moet worden is het aanmaken van een journaal en het mounten als ext3 in fstab.

Code:
man tune2fs


Voor de optie om een journaal aan te maken.

In fstab hoef je alleen "ext2" in "ext3" te veranderen.

Om erachter te komen waar de fout door veroorzaakt wordt zul je moeten onderzoeken wat er gebeurt tijdens het afsluiten/herstarten.

Bekijk nauwkeurig de /etc/runlevels/boot en /default directories; staan de bestanden die erin horen er ook werkelijk in ?

/etc/runlevels/boot/checkroot is verantwoordelijjk voor het controleren van /.

Als dit bestand niet bestaat in /var/lib/init.d/started tijdens het draaien dan is er iets misgegaan.
Back to top
View user's profile Send private message
mkamonster
n00b
n00b


Joined: 06 Aug 2003
Posts: 51
Location: The Hague, Netherlands

PostPosted: Fri Jan 23, 2004 10:12 pm    Post subject: Reply with quote

Okay ik heb mijn bestandssysteem veranderd in ext3. Met het volgende commanda:
Code:

tune2fs -j /dev/[partitie]

Dat ging zonder problemen. Maar nu je zegt, waarschijnlijk is er een ander probleem, daarom ff de listing van de directories:
/etc/runlevels/boot
Code:
alsasound  checkroot    hostname    modules  rmnologin
bootmisc   clock        keymaps     net.lo   serial
checkfs    consolefont  localmount  pcmcia   urandom

/etc/runlevels/default
Code:

acpid    bootsplash  hotplug  mysql     netmount   vixie-cron  xfs
apache2  domainname  local    net.eth0  syslog-ng  xdm


Het bestand checkroot staat wel in /var/lib/init.d/started/.

Is er iets mis?

Groeten,

Mark Monster
Back to top
View user's profile Send private message
mkamonster
n00b
n00b


Joined: 06 Aug 2003
Posts: 51
Location: The Hague, Netherlands

PostPosted: Fri Jan 23, 2004 10:52 pm    Post subject: Reply with quote

Het probleem van not cleanly unmounted lijkt iets te maken te hebben met mijn gdm. Wanneer ik vanuit de commandline: shutdown -h now intype gaat het wel goed lijkt het. Wanneer ik vanuit gdm, de shutdown functie pak, lijkt hij op de een of andere vreemde wijze niet goed te umounten. Welke scripts worden voor de gdm functionaliteiten, shutdown en reboot aangeroepen? En wat moet daar instaan?

Groeten,

Mark Monster
Back to top
View user's profile Send private message
adaptr
Watchman
Watchman


Joined: 06 Oct 2002
Posts: 6730
Location: Rotterdam, Netherlands

PostPosted: Sat Jan 24, 2004 8:56 pm    Post subject: Reply with quote

Joe got me - ik heb vorige week eens gepoogd de opstart en afsluiting van Xfree uit te pluizen - het is een *&%&*%^ pleuriszooi als je het mij vraagt...

Ik zoek er nog steeds naar.

Bij mij heeft gdm niet eens de mogelijkheid om af te sluiten - ik MOET eerst uitloggen uit gnome voordat ik in de login manager kan afsluiten

Dat stinkt dus ook - ik heb nu een link naar "sudo poweroff" gemaakt :evil:
Back to top
View user's profile Send private message
frocksii
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Nov 2003
Posts: 91

PostPosted: Sat Jan 24, 2004 10:56 pm    Post subject: Reply with quote

ik log altijd uit eer ik mijn pc afsluit.
Te lui waarschijnlijk om uit te zoeken hoe ik dat anders moet doen.

gewoon bij het opstarten startx (indien nodig), en daarna uitloggen en sudo /sbin/shutdown -h now

dat gaat ook

frocksii
Back to top
View user's profile Send private message
theBlackDragon
l33t
l33t


Joined: 23 Nov 2002
Posts: 762
Location: Gent (Belgium)

PostPosted: Sun Jan 25, 2004 12:45 pm    Post subject: Reply with quote

frocksii wrote:
ik log altijd uit eer ik mijn pc afsluit.
Te lui waarschijnlijk om uit te zoeken hoe ik dat anders moet doen.

gewoon bij het opstarten startx (indien nodig), en daarna uitloggen en sudo /sbin/shutdown -h now

dat gaat ook

frocksii

Nog nooit aan gedacht om daar een alias voor te maken? Gaat net ietsje sneller... :D
_________________
Fvwm|Fvwm forum
Back to top
View user's profile Send private message
frocksii
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Nov 2003
Posts: 91

PostPosted: Sun Jan 25, 2004 12:46 pm    Post subject: Reply with quote

theBlackDragon wrote:
frocksii wrote:
ik log altijd uit eer ik mijn pc afsluit.
Te lui waarschijnlijk om uit te zoeken hoe ik dat anders moet doen.

gewoon bij het opstarten startx (indien nodig), en daarna uitloggen en sudo /sbin/shutdown -h now

dat gaat ook

frocksii

Nog nooit aan gedacht om daar een alias voor te maken? Gaat net ietsje sneller... :D


kheb daar aan gedacht
maar ik hou mij graag bezig met tergend trage oplossingen, en het is nog een oefening voor de typesnelheid ook, want die neemt alleen maar af met al die gui's

frocksii
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum