Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
AGPGART on iBook?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Daikini
n00b
n00b


Joined: 04 Apr 2003
Posts: 42

PostPosted: Wed Feb 04, 2004 12:23 pm    Post subject: AGPGART on iBook? Reply with quote

I compiled as a Module, when I try to load it, it fails...

/lib/modules/2.4.24-benh0/kernel/drivers/char/agp/agpgart.o: init_module: No such device
Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters.
You may find more information in syslog or the output from dmesg
/lib/modules/2.4.24-benh0/kernel/drivers/char/agp/agpgart.o: insmod /lib/modules/2.4.24-benh0/kernel/drivers/char/agp/agpgart.o failed
/lib/modules/2.4.24-benh0/kernel/drivers/char/agp/agpgart.o: insmod agpgart failed

The next text is a bit of dmesg...

Linux agpgart interface v0.99 (c) Jeff Hartmann
agpgart: Maximum main memory to use for agp memory: 263M
agpgart: unsupported bridge
agpgart: no supported devices found.


I have an ATI Rage Mobility L 2x AGP. Without AGPGART Xfree don't load DRI (I think it) and glxgears out FPS no greather then 100 FPS :( And say ...

Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display "0:0".

Before at all I emerged xfree-drm with mach64 support. (My card is it)

How I can do? Any suggestion?
Back to top
View user's profile Send private message
Pylon
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 17 Jan 2003
Posts: 279
Location: Cologne

PostPosted: Wed Feb 04, 2004 1:37 pm    Post subject: Reply with quote

mach64 on iBook? When I remember right there are only radeon or r128 (on iBooks up to 600MHz). And DRI should work without agpgart.
_________________
hacking is not a crime
Back to top
View user's profile Send private message
Daikini
n00b
n00b


Joined: 04 Apr 2003
Posts: 42

PostPosted: Wed Feb 04, 2004 5:28 pm    Post subject: Reply with quote

Yes, Mach64. My iBook is a G3 300 Mhz :(

DRI don't load, when I open any GL application it sais, DRI not loaded. :(

on FAQ I read this, I will try bedore modify anithing more ;) Is designed for Radeon or Rage128, but I thing this can work...



emerge xfree (4.3.x) and xfree-drm-4.3.0.


Make sure in your kernel config you have the following options set:



Code listing 4.1: DRM kernel configuration

Character devices --->
<*> /dev/agpgart (AGP Support)
[*] Apple UniNorth support
[*] Direct Rendering Manager (XFree86 DRI support)

Also make sure to disable both the r128 and radeon drm drivers in the kernel (the xfree-drm provides much updated versions that are required for this to work).

Code listing 4.2: disable r128 and radeon drivers

< > ATI Rage 128
< > ATI Radeon

Rebuild and install the kernel if necessary. After this, make sure you are booted from the native framebuffer (i.e. radeonfb or atyfb and not from offb or ofonly video), and run Xeasyconf.
Back to top
View user's profile Send private message
Daikini
n00b
n00b


Joined: 04 Apr 2003
Posts: 42

PostPosted: Wed Feb 04, 2004 6:24 pm    Post subject: Reply with quote

Now AGPGART compiles and no error when load it, but DRI no load...

this is the result of glxinfo...


Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
name of display: :0.0
display: :0 screen: 0
direct rendering: No
server glx vendor string: SGI
server glx version string: 1.2
server glx extensions:
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context
client glx vendor string: SGI
client glx version string: 1.2
client glx extensions:
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context
GLX extensions:
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context
OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.3 Mesa 4.0.4
OpenGL extensions:
GL_ARB_imaging, GL_ARB_multitexture, GL_ARB_texture_border_clamp,
GL_ARB_texture_cube_map, GL_ARB_texture_env_add,
GL_ARB_texture_env_combine, GL_ARB_texture_env_dot3,
GL_ARB_transpose_matrix, GL_EXT_abgr, GL_EXT_blend_color,
GL_EXT_blend_minmax, GL_EXT_blend_subtract, GL_EXT_texture_env_add,
GL_EXT_texture_env_combine, GL_EXT_texture_env_dot3,
GL_EXT_texture_lod_bias
glu version: 1.3
glu extensions:
GLU_EXT_nurbs_tessellator, GLU_EXT_object_space_tess

visual x bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer ms cav
id dep cl sp sz l ci b ro r g b a bf th cl r g b a ns b eat
----------------------------------------------------------------------
0x23 16 tc 1 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 0 0 0 0 0 0 None
0x24 16 tc 1 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 8 16 16 16 0 0 0 None
0x25 16 tc 1 16 0 r y . 5 6 5 8 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None
0x26 16 tc 1 16 0 r . . 5 6 5 8 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None
0x27 16 dc 1 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 0 0 0 0 0 0 None
0x28 16 dc 1 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 8 16 16 16 0 0 0 None
0x29 16 dc 1 16 0 r y . 5 6 5 8 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None
0x2a 16 dc 1 16 0 r . . 5 6 5 8 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None
Back to top
View user's profile Send private message
Hydraulix
Guru
Guru


Joined: 12 Dec 2003
Posts: 447
Location: Baltimore, Maryland

PostPosted: Wed Feb 11, 2004 3:51 pm    Post subject: Reply with quote

I had the same problem. Try turning the display colors down from 24 (true color) to 16 bit.
_________________
It is the fate of operating systems to become free.
- Neal Stephenson

If only You and Dead people can read hex, how many people can read hex?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum