Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
enkele vraagjes
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch
View previous topic :: View next topic  
Author Message
seppe
Guru
Guru


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 431
Location: Hove, Antwerp, Belgium

PostPosted: Fri Feb 20, 2004 7:04 pm    Post subject: enkele vraagjes Reply with quote

Hey, ik heb juist de installatie van Gentoo afgerond. Ik heb wel nog echt NIKS van software, en ben nu bezig met xfree te compilen.

Ik heb veel problemen gehad met een kernel panic die ik kreeg vlak na de installatie, uiteindelijk bleek de oplossing om de initrd lijn in /boot/grub/grub.conf te commentarieren. Maar goed, hier zijn mijn vragen en problemen:

1) Bij het opstarten van Gentoo wordt bij root systeem (=ext3) aanzien als ext2! Er komt ook een melding dat het read-only gemount wordt als ext2. Gelukkig kan ik toch schrijven, maar toch ben ik effe geschrokken. Enig idee aan wat dit kan liggen?

2) Tijdens het booten krijg ik een hele lijst meldingen dat er modules geladen worden waarvan de hardware niet gevonden kan worden. Enig idee aan wat dit kan liggen? Of hoe ik kan zorgen dat deze modules niet worden geladen tijdens het booten?

3) Aangezien mijn xfree nog aan het compilen is doe ik nu alles in mijn console, maar de resolutie bevalt me niet zo. Ik denk dat het nu 640x480 is ofzo, want bij de textbrowser Links (waar ik dit bericht nu in typ) valt er een hoop text van mijn scherm dat ik enkel kan zien door even een paar keer op het pijltje naar onder te drukken. Kortom: Hoe kan ik mijn resolutie in mijn console veranderen? Of is dit enkel mogelijk door directfb te installeren (wat ik later wanneer 'belangrijkere' pakket geinstalleerd zijn zeker nog ga doen)

4) Hoe stel ik het gemakkelijkst mijn datum + tijd in? Ik had dit gedaan tijdens de installatie toen ik in mijn gechrootte omgeving was, en ik heb in 1 van de laatste fases van de installatie ergens UTC in local veranderd, maar nu is het dus f00ked en bij het installeren van sommige pakketten geeft dit problemen.

Alvast merci voor te antwoorden ;-)
_________________
nitro-sources, because between stable and experimental there exists only speed

Latest release I made: 2.6.13.2-nitro1
Back to top
View user's profile Send private message
deviljelly
Apprentice
Apprentice


Joined: 19 Feb 2003
Posts: 193
Location: Netherlands

PostPosted: Fri Feb 20, 2004 7:09 pm    Post subject: Reply with quote

1) Check that your /etc/fstab file is ok you should have /dev/hd? mounted on root with ext3? or is it ex2 with j as an option??

2) when you build your kernel did you use genkernel? if so did you set the initrd line in grub.conf... if you built i manually did you execute make modules make modules_install then modules_update?

3) try vga=791 as a kernel option in grub.conf (after root=/dev/hd?)

4)
emerge ntp
nano -w /etc/conf.d/ntpclient
add "-b ntp0.nl.net" to the options
rcupdate add ntpclient default
/etc/init.d/ntpclient start

or
emerge ntp
ntpdate -b ntp0.nl.net
Back to top
View user's profile Send private message
seppe
Guru
Guru


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 431
Location: Hove, Antwerp, Belgium

PostPosted: Fri Feb 20, 2004 7:24 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks voor de snelle reactie

Over het ext3 wordt ext2 probleem:
ja, in mijn fstab staat mijn root partitie als ext3 aangeduid. Je zei ook ergens in uw post dat ik zeker initrd moest laten laten staan als ik genkernel heb gebruikt. Dat was nu juist het probleem met die kernel panic. Ik had ergens gelezen dat ik die kernel panic kon verhelpen door die initrd lijn te commenten. En inderdaad, gentoo startte dan met succes op. Naar 't schijnt is dat een fout in genkernel. De optie vga=791 heb ik in mijn grub.conf staan, maar enkel mijn 'besturingskeuzescherm' (grub boot screen) heeft een hogere resolutie, mijn console blijft een lage resolutie behouden. En ntpdate ga ik direct uitproberen!

Bedankt voor uw reactie, als er nog iemand weet hoe ik mijn problemen (buiten nr4) kan oplossen, let me know. Thanks ;)
_________________
nitro-sources, because between stable and experimental there exists only speed

Latest release I made: 2.6.13.2-nitro1
Back to top
View user's profile Send private message
BlauwVoet
n00b
n00b


Joined: 11 Feb 2004
Posts: 30

PostPosted: Mon Feb 23, 2004 8:59 pm    Post subject: Reply with quote

seppe wrote:
Over het ext3 wordt ext2 probleem:
ja, in mijn fstab staat mijn root partitie als ext3 aangeduid.


wat zegt het commando mount? ext2 of ext3? Wat ik gelezen heb, is dat er bitter weinig verschil is tussen de twee in structuur. Meer nog, ext3 zou niet meer zijn dan ext2 + een bestandje dat alle journalling-gegevens van ext3 bevat; in ext3 wordt dit bestandje gemaskeerd. Een ext3 partitie kan je dus makkelijk als ext2 mounten. Het is ook zo dat tijdens het booten de root-partitie eventjes read-only gemount wordt. Allez, in alle distro's die ik al gebruikt heb, was dit toch zo. Even later wordt het dan geremount in read-write. Misschien wordt het tijdens het booten als ext2-ro gemount, en dan als ext3-rw geremount? 't is maar een gokje, het commando mount zou uitsluitsel moeten brengen.

seppe wrote:
De optie vga=791 heb ik in mijn grub.conf staan, maar enkel mijn 'besturingskeuzescherm' (grub boot screen) heeft een hogere resolutie, mijn console blijft een lage resolutie behouden.


euhm, ge hebt dat toch als kernelparameter opgegeven, en niet als losse lijn in grub.conf?
Indien niet: ge moet dat toevoegen aan de regel met "kernel ..." (in de hoop dat er bij jou maar één zo'n regel is...).
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum