Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Production mailserver setup, courier imap/smtp/pop3 v1.7
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
gmichels
Guru
Guru


Joined: 20 Jun 2003
Posts: 480
Location: Brazil

PostPosted: Mon May 03, 2004 2:46 pm    Post subject: Reply with quote

It was too good to be true:
Code:
200.231.181.68 does not like recipient.
Remote host said: 550 Relaying is prohibited
Giving up on 200.231.181.68.

So I guess it's a dead end.

Thanks for your help.
Back to top
View user's profile Send private message
nepenthe
Guru
Guru


Joined: 14 Jul 2002
Posts: 317
Location: Sanford, ME

PostPosted: Sun Jun 13, 2004 11:01 pm    Post subject: adding users Reply with quote

I'm afraid i'm a bit lost when it comes to adding users... how do I through phpmyadmin? Or normally... either way rather anyway =) Thank you... excellent guide by the way.
Back to top
View user's profile Send private message
Redeeman
l33t
l33t


Joined: 25 Sep 2003
Posts: 957
Location: Denmark

PostPosted: Sun Jun 13, 2004 11:11 pm    Post subject: Reply with quote

you just add users using any mysql client, however, phpmyadmin is probably the easiest.

you just open the courier database, and insert a user :)
_________________
Sandberg Enterprises
Back to top
View user's profile Send private message
nepenthe
Guru
Guru


Joined: 14 Jul 2002
Posts: 317
Location: Sanford, ME

PostPosted: Sun Jun 13, 2004 11:17 pm    Post subject: Reply with quote

okay so go into the courier database and add a new table? with the field id, clear, name and the rest?

Okay got it straightened out =)
Back to top
View user's profile Send private message
Hibbelharry
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 May 2003
Posts: 88
Location: Bremen, Northern Germany

PostPosted: Sat Jul 10, 2004 9:42 pm    Post subject: Mail delivery problem Reply with quote

Hey guys,
i tried to follow your guide carefully, but i have a problem regarding local mail delivery. i'm able to send mail to external servers, but sending mail to local users fails. there are messages in the log about destination users are not known. I want to use accounts which are not really existing on the system and added the virtual users with phpmyadmin. i created maildirs for them and they are able to login to webmail and with imap clients. Copies of sent messages also appear in the sent folder. what did i miss ? any ideas ?

Greetz
Hibbelharry
Back to top
View user's profile Send private message
Redeeman
l33t
l33t


Joined: 25 Sep 2003
Posts: 957
Location: Denmark

PostPosted: Sat Jul 10, 2004 10:11 pm    Post subject: Reply with quote

you should be able do send to them as any other email, using their full email adress
_________________
Sandberg Enterprises
Back to top
View user's profile Send private message
Hibbelharry
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 May 2003
Posts: 88
Location: Bremen, Northern Germany

PostPosted: Sun Jul 11, 2004 1:29 am    Post subject: Mail delivery problem Reply with quote

hey redeeman,
that's exactly what i try to do, when i access the mailserver using imap i can't even send the email, i get a user not known message instantly. do i have to add the virtual users anywhere else except in the sql passwd table ? i have set them all to to uid 8 /gid 12 and have created a folder called exactly the same as the email alias without domain in /home/mail. thats also what i specified as the homefolder in the sql table. is the content of any configuration file helpful ? any other hints ?
The smtp server also has some seconds delay before sending the mails, but thats a minor problem for now, let's get the delivery thing to work.
Any help is really appreciated !

greetz
Hibbelharry
Back to top
View user's profile Send private message
Redeeman
l33t
l33t


Joined: 25 Sep 2003
Posts: 957
Location: Denmark

PostPosted: Sun Jul 11, 2004 11:37 am    Post subject: Reply with quote

try take a look at some file called esmtpacceptmailfor or something like it
_________________
Sandberg Enterprises
Back to top
View user's profile Send private message
riposte
n00b
n00b


Joined: 17 Nov 2003
Posts: 69
Location: New Zealand

PostPosted: Sun Jul 11, 2004 11:46 pm    Post subject: Smtp Problem after upgrade Reply with quote

Hi Guys

I recently upgraded courier and mysql and now the smtp server rejects all mail as "User unknown". I probably fubar'd one of the config files but I cant find what is wrong. I can authenticate (thru mysql) using imap or pop3 and I can telnet to the smtp server but that is all.

I have re-followed the set up steps in this guide but without success.

Any pointers as to how I can track this down?

Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
Redeeman
l33t
l33t


Joined: 25 Sep 2003
Posts: 957
Location: Denmark

PostPosted: Mon Jul 12, 2004 10:45 am    Post subject: Reply with quote

try look at the logfile
_________________
Sandberg Enterprises
Back to top
View user's profile Send private message
CarlUman
Apprentice
Apprentice


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 158
Location: SE Iowa

PostPosted: Mon Jul 12, 2004 8:22 pm    Post subject: Reply with quote

Redeeman wrote:
is there any interrest at all? if there isnt, i will not keep adding more stuff to it

I found it interesting and will remember this for future reference.

Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
riposte
n00b
n00b


Joined: 17 Nov 2003
Posts: 69
Location: New Zealand

PostPosted: Mon Jul 12, 2004 9:05 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for the quick response Redeeman but can you be a little more specific? I have looked at mail.log, mail.err and mysql.log but they only confirm what I already know.

Excellent guide BTW - easy to understand and well written.
I also set up Spam Assassin and Fetchmail acording to your instructions and it worked really well. If you are going to add more stuff to it (please) how about using Amavisd-new to handle both Spam Assassin and a virus scanner such as Clamav.
Back to top
View user's profile Send private message
Hibbelharry
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 May 2003
Posts: 88
Location: Bremen, Northern Germany

PostPosted: Mon Jul 12, 2004 9:17 pm    Post subject: Reply with quote

hey guys,
i had the same problem and after investigating and knocking my head on my desk for ....minutes i found that i made a mistake in authmysql config. reread your configuration there carefully and take a look for # at the beginnings of lines commenting your settings out, that was my mistake and i had exactly the same problem. Next problem i have to solve is to share folders for virtual users. ive set up rights with maildiracl but they are not visible for the other users.... any ideas ?

greetz
Hibbelharry
Back to top
View user's profile Send private message
riposte
n00b
n00b


Joined: 17 Nov 2003
Posts: 69
Location: New Zealand

PostPosted: Mon Jul 12, 2004 9:26 pm    Post subject: Reply with quote

Hi Hibbelharry

Did you mean authmysqlrc?
Back to top
View user's profile Send private message
Redeeman
l33t
l33t


Joined: 25 Sep 2003
Posts: 957
Location: Denmark

PostPosted: Mon Jul 12, 2004 9:31 pm    Post subject: Reply with quote

yes he do
_________________
Sandberg Enterprises
Back to top
View user's profile Send private message
riposte
n00b
n00b


Joined: 17 Nov 2003
Posts: 69
Location: New Zealand

PostPosted: Mon Jul 12, 2004 11:01 pm    Post subject: Reply with quote

Hmmm.... if anything was wrong in that file then I wouldnt be able to log in to Imap or connect via the Pop3 server.
My problem appears to be confined just to Smtp.
Back to top
View user's profile Send private message
Redeeman
l33t
l33t


Joined: 25 Sep 2003
Posts: 957
Location: Denmark

PostPosted: Mon Jul 12, 2004 11:52 pm    Post subject: Reply with quote

then try look if the esmtpd file is having some of the needed stuff commented out
_________________
Sandberg Enterprises
Back to top
View user's profile Send private message
riposte
n00b
n00b


Joined: 17 Nov 2003
Posts: 69
Location: New Zealand

PostPosted: Tue Jul 13, 2004 12:25 am    Post subject: Reply with quote

Thanks guys - problem solved.
The bit about authenticated smtp relaying in esmtpd was commented out.
I better clean my glasses - I should have spotted that.
Back to top
View user's profile Send private message
BlinkEye
Veteran
Veteran


Joined: 21 Oct 2003
Posts: 1046
Location: Gentoo Forums

PostPosted: Wed Aug 25, 2004 12:08 pm    Post subject: Reply with quote

Redeeman, this is a great guide indeed. i haven't tried it yet but i will. i wanted to set up virtual users from the beginning but i didn't understand the mysql section (i.e. how to add users :cry:) from the virtual mailhosting guide http://www.gentoo.org/doc/en/virt-mail-howto.xml .

thanks a lot for your effort!
_________________
Easily backup up your system? klick
Get rid of SSH Brute Force Attempts / Script Kiddies klick
Back to top
View user's profile Send private message
Parasietje
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Jan 2004
Posts: 194

PostPosted: Tue Nov 02, 2004 8:44 pm    Post subject: Reply with quote

Great howto, one small problem though.

My home router serves the internal domain 'parasite.org'. Its own hostname is 'agatha.parasite.org'.
I should use my DynDNS hostname for the mailserver though... Otherwise, incoming messages will never make it to my server. Yet won't this conflict? I won't add an entry with my DynDNS hostname in /etc/hosts, as this will conflict with my local DNS server. How should I set this up correctly?
Back to top
View user's profile Send private message
GurliGebis
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 08 Aug 2002
Posts: 509

PostPosted: Tue Nov 02, 2004 9:01 pm    Post subject: Reply with quote

Small addition.
To make aliases:
First, do :
Code:
touch /etc/courier/aliases/domain (etc. gentoo.org).

Then, edit it, and add emails in this format:
Code:
alias@domain.tld : to@domain.tld

This would make emails to alias@domain.tld be going to this email: to@domain.tld .
after doing this you must do: makealiases .
_________________
Queen Rocks.
Back to top
View user's profile Send private message
Zacay
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Mar 2003
Posts: 95

PostPosted: Tue Nov 09, 2004 1:42 pm    Post subject: Problem with receiving email Reply with quote

I just followed the guide but I have problems receiving emails from outside the network..

This is the error from the mail delivery report:

Quote:
<zico@zacay.se>: host mx1.zacay.se[212.112.180.215] said: 513 Relaying denied. (in reply to RCPT TO command)


I don't know where to search for error? Anyone care to help me?
_________________
Network script for wlan & lan
Clean your old kernels, gain alot of space

What we have to learn to do, we learn by doing...
Back to top
View user's profile Send private message
GurliGebis
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 08 Aug 2002
Posts: 509

PostPosted: Tue Nov 09, 2004 1:48 pm    Post subject: Reply with quote

It means the server does not accept mail for that domain, check /etc/courier/hosteddomains and that there is a file in /etc/courier/esmtpacceptmailfor.dir called the domain name, and contains the domain name (and nothing else).
When both of those are okay, run:
Code:
makehosteddomains
makeacceptmailfor

Then restart courier.
_________________
Queen Rocks.
Back to top
View user's profile Send private message
Zacay
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Mar 2003
Posts: 95

PostPosted: Wed Nov 10, 2004 12:03 pm    Post subject: Reply with quote

Thanx.. I didn't have any domain name file in esmtpacceptmailfor.dir

I did this

Code:

izabelle esmtpacceptmailfor.dir # ln -s /etc/courier/hosteddomains hosteddomains
izabelle esmtpacceptmailfor.dir # makeacceptmailfor
izabelle esmtpacceptmailfor.dir # makehosteddomains
izabelle esmtpacceptmailfor.dir # /etc/init.d/courier restart

_________________
Network script for wlan & lan
Clean your old kernels, gain alot of space

What we have to learn to do, we learn by doing...
Back to top
View user's profile Send private message
GurliGebis
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 08 Aug 2002
Posts: 509

PostPosted: Wed Nov 10, 2004 8:26 pm    Post subject: Reply with quote

you do not have to link it.
You have to edit the file and add the domain to it.
_________________
Queen Rocks.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4  Next
Page 2 of 4

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum