Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
HOWTO: qmail vpopmail courier-imap qmail-scanner etc (NEW)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 23, 24, 25  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
darkcoder
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 May 2003
Posts: 253
Location: Lynchburg, VA

PostPosted: Fri Jun 11, 2004 12:24 am    Post subject: Reply with quote

I found something interesting. Emails comming from the outside world are checked, but not emails going to the outside world. While spamimng going outside is not an interest, viruses going out do are.

I changed the tcp.smtp rules for those:
Code:
# Qmail-Scanner disabled for mail from localhost, relay allowed
127.0.0.:allow,RELAYCLIENT="",RBLSMTPD="",QMAILQUEUE="/var/qmail/bin/qmail-scanner-queue.pl"                                                                               
# Qmail-Scanner enabled (virus only) for mail from local network, relay allowed
196.12.161.:allow,RELAYCLIENT="",RBLSMTPD="",QMAILQUEUE="/var/qmail/bin/qmail-scanner-queue.pl"                                                                                                                                                           
# Qmail-Scanner enabled (virus and spam) for mail from external internet, relay$:allow,QMAILQUEUE="/var/qmail/bin/qmail-scanner-queue.pl"


Do I need to change something else?
_________________
Not bleeding edge.... No pain no game :twisted:
Back to top
View user's profile Send private message
Tenser
n00b
n00b


Joined: 17 May 2004
Posts: 3

PostPosted: Sun Jun 13, 2004 7:55 pm    Post subject: Odd Error -- 421 unable to read controls (#4.3.0) Reply with quote

I have read through the forums this time before deciding to post or pm anyone lol. And it seems no one has had this problem that i could find. Any access to either port 25, or the qmail-smtp program, Ie in a bash shell typing in qmail-smtp, or, telneting to port 25, gives me this error.
421 unable to read controls (#4.3.0). I started installing this setup 2 days ago, and i was able to recieve email before ever being able to login to get it. Now, I cant recieve email, but, i can login.
That is the full error it gives me.

Code:
bash-2.05b# telnet 192.168.1.254 25
Trying 192.168.1.254...
Connected to 192.168.1.254.
Escape character is '^]'.
421 unable to read controls (#4.3.0)
Connection closed by foreign host.
bash-2.05b#


Before I switched to gentoo I was runnign redhat 9 on my server with sendmail and there were no problems what so ever..

Nothing appears in /var/log/mail/current about what is going on

Code:

(12:03:36) Tenser Root: Jun 13 03:29:22 [imapd] LOGIN, user=tenser@tenserq.net, ip=[::ffff:127.0.0.1], protocol=IMAP
Jun 13 03:29:22 [imapd] LOGOUT, user=tenser@tenserq.net, ip=[::ffff:127.0.0.1], headers=0, body=0
Jun 13 03:34:55 [imapd] Connection, ip=[::ffff:127.0.0.1]
Jun 13 03:34:55 [imapd] LOGIN, user=tenser@tenserq.net, ip=[::ffff:127.0.0.1], protocol=IMAP
Jun 13 03:34:55 [imapd] LOGOUT, user=tenser@tenserq.net, ip=[::ffff:127.0.0.1], headers=0, body=0
Jun 13 03:40:30 [imapd] Connection, ip=[::ffff:127.0.0.1]
Jun 13 03:40:30 [imapd] LOGIN, user=tenser@tenserq.net, ip=[::ffff:127.0.0.1], protocol=IMAP
Jun 13 03:40:30 [imapd] LOGOUT, user=tenser@tenserq.net, ip=[::ffff:127.0.0.1], headers=0, body=0
Jun 13 03:45:57 [imapd] Connection, ip=[::ffff:127.0.0.1]


my /var/qmail/control/conf-smtpd looks like
Code:
 
# Configuration file for qmail-smtpd
# $Header: /home/cvsroot/gentoo-x86/mail-mta/qmail/files/1.03-r13/conf-smtpd,v 1.1 2004/05/30 10:50:13 robbat2 Exp $

# Stuff to run before tcpserver
#QMAIL_TCPSERVER_PRE=""
# Stuff to run qmail-smtpd
#QMAIL_SMTP_PRE=""
# Stuff to after qmail-smtpd
QMAIL_SMTP_POST="mail.tenserq.net /var/vpopmail/bin/vchkpw /bin/true"

# this turns off the IDENT grab attempt on connecting
TCPSERVER_OPTS="${TCPSERVER_OPTS} -R"

# You might want to use rblsmtpd with this, but you need to fill in a RBL server here first
# see http://cr.yp.to/ucspi-tcp/rblsmtpd.html for more details
#QMAIL_SMTP_PRE="${QMAIL_SMTP_PRE} rblsmtpd -r RBL-SERVER"


# If you are interested in providing POP or IMAP before SMTP type relaying,
# emerge relay-ctrl, then uncomment the next 2 lines
#QMAIL_TCPSERVER_PRE="${QMAIL_TCPSERVER_PRE} envdir /etc/relay-ctrl relay-ctrl-chdir"
#QMAIL_SMTP_PRE="${QMAIL_SMTP_PRE} relay-ctrl-check"
# In /etc/courier-imap/authdaemonrc add the next line to the end:
#authmodulelist="${authmodulelist} relay-ctrl-allow"
# Then in /etc/courier-imap/{imapd,imapd-ssl,pop3d,pop3d-ssl}
# Add this at the end
#PRERUN="${PRERUN} envdir /etc/relay-ctrl relay-ctrl-chdir"

# This next block is for SMTP-AUTH
# This provides the LOGIN, PLAIN and CRAM-MD5 types
# the 'cmd5checkpw' used in $QMAIL_SMTP_AUTHCHECKPASSWORD supports CRAM-MD5
# and reads it's data from /etc/poppasswd
# see the manpage for cmd5checkpw for details on the passwords
# uncomment the next four lines to enable SMTP-AUTH
#QMAIL_SMTP_AUTHHOST=$(<${QMAIL_CONTROLDIR}/me)
#[ -z "${QMAIL_SMTP_POST}" ] && QMAIL_SMTP_POST=/bin/true
#QMAIL_SMTP_CHECKPASSWORD="/bin/cmd5checkpw"
#QMAIL_SMTP_POST="${QMAIL_SMTP_AUTHHOST} ${QMAIL_SMTP_CHECKPASSWORD} ${QMAIL_SMTP_POST}"


/var/qmail/defaultdelivery looks like
Code:

# Uncomment the next line for .forward support
#|dot-forward .forward
./Maildir/


I dont know what else i could post..

[/code]
Back to top
View user's profile Send private message
petterg
Guru
Guru


Joined: 25 Mar 2004
Posts: 500
Location: Oslo, Norway

PostPosted: Sun Jun 13, 2004 11:29 pm    Post subject: Re: Odd Error -- 421 unable to read controls (#4.3.0) Reply with quote

Tenser wrote:
I have read through the forums this time before deciding to post or pm anyone lol. And it seems no one has had this problem that i could find. Any access to either port 25, or the qmail-smtp program, Ie in a bash shell typing in qmail-smtp, or, telneting to port 25, gives me this error.


Why are you posting IMAP parts of the log when SMTP is your problem? Is smtp running? Are you sure you did step 2 of the guide correctly?

I think I had the same error number first time I tried this. Then the problem was that it couldn't log into mysql. However I got the error when I was adding a domain / user. Never tried SMTP before it was fixed.

Did you use the qmail and vpopmail versions described in the guide? Vpopmail prior to this version uses a different format of vpopmail.conf. You could try the universal vpopmail.conf:
Code:
# Read-only DB
localhost|0|vpopmail|your_passwd|vpopmail
# Write DB
localhost|0|vpopmail|your_passwd|vpopmail
 
# Old style
MYSQL_UPDATE_SERVER     localhost
MYSQL_UPDATE_USER       vpopmail
MYSQL_UPDATE_PASSWD     your_passwd
 
MYSQL_READ_SERVER       localhost
MYSQL_READ_USER         vpopmail
MYSQL_READ_PASSWD       your_passwd


If this doesn't help my next guess would be to check that /var/qmail/queue is correct. Run the queue-fix prosedure dexcribed somewhere earlier in this thread.
Back to top
View user's profile Send private message
nepenthe
Guru
Guru


Joined: 14 Jul 2002
Posts: 317
Location: Sanford, ME

PostPosted: Mon Jun 14, 2004 3:42 am    Post subject: Reply with quote

I am afraid I do not know the login for qmail admin... as well I am missing the command vadddomain
Back to top
View user's profile Send private message
Tenser
n00b
n00b


Joined: 17 May 2004
Posts: 3

PostPosted: Mon Jun 14, 2004 4:56 pm    Post subject: Re: Odd Error -- 421 unable to read controls (#4.3.0) Reply with quote

Petterg, I used the same emerges as listed, I know it can log into mysql, It created the users and everything for it. They authenticate using mysql. What i posted was the tail end of my mail log. It was just showing that there were no smtp connections or errors shown at all.
Back to top
View user's profile Send private message
darkcoder
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 May 2003
Posts: 253
Location: Lynchburg, VA

PostPosted: Tue Jun 15, 2004 12:20 am    Post subject: Reply with quote

Anyone who got this project working had made some test sending outgoing email.

I only got filtered incoming email. Even after making the changes specified in the qmail-scanner FAQ
Quote:
Q-S doesn't work with Vpopmail Vpopmail - when used in its "pop-before-smtp" configuration - basically strips out environment variables set within the tcpserver SMTP rules file - specifically the QMAILQUEUE environment variable. As it is responsible for starting qmail-smtpd, that means Qmail-Scanner never gets called. This is really a bug with Vpopmail, but a workaround is to set QMAILQUEUE within /service/smtpd/run instead.


Anyone has tried relay-ctrl?
_________________
Not bleeding edge.... No pain no game :twisted:
Back to top
View user's profile Send private message
barefootcoder
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 09 Jan 2004
Posts: 93

PostPosted: Tue Jun 15, 2004 2:15 am    Post subject: Reply with quote

I notice that earlier in this (long!) thread, someone else had the same problem I have. From my /var/qmail/qmail-send/current (email address changed to protect the innocent):

Code:
@4000000040ce59aa106ea464 starting delivery 42: msg 1666458 to local xxx@yyy.net
@4000000040ce59aa106edb14 status: local 1/10 remote 0/20
@4000000040ce59aa125415d4 delivery 42: deferral: Unable_to_chdir_to_maildir._(#4.2.1)/


However, I didn't see anywhere in the thread where someone reported the solution. Any thoughts?

BTW, this was a fully working setup before a week ago. The hard drive containing /var crapped out and some (but not all) files were lost. To fix, I re-emerged qmail, courier, and vpopmail and tweaked configurations where necessary. I think I've done everything as the original how-to suggests, although this ebuild is a newer version of courier (w/o separate directories for courier-imap, e.g.) and maybe a newer version of vpopmail, so I'm not entirely sure. I did, as someone suggested, run the Maildir/.maildir fix script (the name of which escapes me now). But I think if I could just fix this one qmail error, I'd be set. (I can log in and see existing mail via IMAP, but new mail just sits in the queue and never gets delivered.)
Back to top
View user's profile Send private message
Tenser
n00b
n00b


Joined: 17 May 2004
Posts: 3

PostPosted: Tue Jun 15, 2004 5:50 am    Post subject: Update Reply with quote

For some reason i thought that all mail related items would go in mail / current
Stupid me.
This is the log for /var/qmail/qmail-smtpd/current
Its been doing this for the last 30k or so of the file.
Code:
 
@4000000040cd427e17b47d34 qmail-smtpd: Unable to read controls!
@4000000040cd427e17bf23c4 tcpserver: end 11343 status 256
@4000000040cd427e17bf8954 tcpserver: status: 0/40
@4000000040cd508534433044 tcpserver: status: 1/40
@4000000040cd508534439da4 tcpserver: pid 29051 from 204.127.202.56
@4000000040cd508b2d991a74 tcpserver: ok 29051 :::ffff:192.168.1.254:25 sccrmhc12.comcast.net:::ffff:204.127.202.56::34655
@4000000040cd508b2df68484 qmail-smtpd: Unable to read controls!
@4000000040cd508b2e01754c tcpserver: end 29051 status 256
@4000000040cd508b2e019c5c tcpserver: status: 0/40
@4000000040cd559d0d9fadb4 tcpserver: status: 1/40
@4000000040cd559d0da02ab4 tcpserver: pid 2981 from 156.56.111.197
@4000000040cd55a403273294 tcpserver: ok 2981 :::ffff:192.168.1.254:25 smtp.gentoo.org:::ffff:156.56.111.197::40402
@4000000040cd55a40389d494 qmail-smtpd: Unable to read controls!
@4000000040cd55a403946b84 tcpserver: end 2981 status 256
@4000000040cd55a40394d114 tcpserver: status: 0/40
@4000000040cd9cd2266ab1a4 tcpserver: status: 1/40
@4000000040cd9cd2266ae46c tcpserver: pid 9497 from 156.56.111.197
@4000000040cd9cdb0aabf0f4 tcpserver: ok 9497 :::ffff:192.168.1.254:25 smtp.gentoo.org:::ffff:156.56.111.197::54451
@4000000040cd9cdb0d3497a4 qmail-smtpd: Unable to read controls!
@4000000040cd9cdb0d3ec51c tcpserver: end 9497 status 256
@4000000040cd9cdb0d3f2e94 tcpserver: status: 0/40
@4000000040cdd85f2e6835fc tcpserver: status: 0/40
@4000000040cdf11011b1da94 tcpserver: status: 1/40
@4000000040cdf11011b9588c tcpserver: pid 5180 from 156.56.111.197
@4000000040cdf115167e4b0c tcpserver: ok 5180 :::ffff:192.168.1.254:25 smtp.gentoo.org:::ffff:156.56.111.197::36744
@4000000040cdf115191dd134 qmail-smtpd: Unable to read controls!
@4000000040cdf115192b3acc tcpserver: end 5180 status 256
@4000000040cdf115192cd10c tcpserver: status: 0/40
@4000000040ce5212053bab14 tcpserver: status: 1/40
@4000000040ce5212053ecfc4 tcpserver: pid 30140 from 156.56.111.197
@4000000040ce5216197e15bc tcpserver: ok 30140 :::ffff:192.168.1.254:25 smtp.gentoo.org:::ffff:156.56.111.197::39449
@4000000040ce521619d9f92c qmail-smtpd: Unable to read controls!
@4000000040ce521619e4690c tcpserver: end 30140 status 256
@4000000040ce521619e48c34 tcpserver: status: 0/40

and before that for about 460k or so of the file it was doing


Code:

@4000000040ca527336324674 tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca52733632b3d4 tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca52743802e7c4 tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca52743805b29c tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca52753927d40c tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca5275392a5894 tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca52763b7c4774 tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca52763b7ed7b4 tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca5278027376dc tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca52780276071c tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca527903bcbbd4 tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca527903bf2504 tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca527a0514878c tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca527a0517564c tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca527b0665c394 tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca527b06684fec tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca527c07edc324 tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca527c07f01cb4 tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca527d08fa4d3c tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca527d08fcb66c tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca527e0a9e25b4 tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca527e0aa09e84 tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca527f0bde9cc4 tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca527f0be109dc tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca52800cc9bc2c tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca52800ccc3ccc tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca52810e1af44c tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca52810e1d80a4 tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca52820f78328c tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca52820f7b99a4 tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca5283116b117c tcpserver: illegal option -- M
@4000000040ca5283116d28a4 tcpserver: usage: tcpserver [ -461UXpPhHrRoOdDqQv ] [ -c limit ] [ -x rules.cdb ] [ -B banner ] [ -g gid ] [ -u uid ] [ -b backlog ] [ -l localname ] [ -t timeout ] [ -I interface ] host port program
@4000000040ca528412199544 tcpserver: illegal option -- M


Still dont know what is going on...
Any help is appreciated..
Back to top
View user's profile Send private message
darkcoder
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 May 2003
Posts: 253
Location: Lynchburg, VA

PostPosted: Tue Jun 15, 2004 7:16 am    Post subject: Reply with quote

barefootcoder wrote:
this was a fully working setup before a week ago

Can be a problem with the qmail-queue. In order to qmail be able to work, it needs qmail-queue-fix , and probably the changes it performs were also lost. AFAIK qmail-queue-fix is applied before qmail installation My suggestion is to unmerge qmail, and qmail-queue, and re-emerge them again (with emerge qmail). I see a post before that running the qmail-queue-fix script fix it, but it doesn't work for me, so I decided to start over, and then it works.
_________________
Not bleeding edge.... No pain no game :twisted:
Back to top
View user's profile Send private message
petterg
Guru
Guru


Joined: 25 Mar 2004
Posts: 500
Location: Oslo, Norway

PostPosted: Wed Jun 16, 2004 7:25 am    Post subject: Reply with quote

barefootcoder wrote:
Code:
@4000000040ce59aa106ea464 starting delivery 42: msg 1666458 to local xxx@yyy.net
@4000000040ce59aa106edb14 status: local 1/10 remote 0/20
@4000000040ce59aa125415d4 delivery 42: deferral: Unable_to_chdir_to_maildir._(#4.2.1)/



I would try to reemerge qmail-scanner and run the queue-fix as described somewhere else in this thread.
Back to top
View user's profile Send private message
petterg
Guru
Guru


Joined: 25 Mar 2004
Posts: 500
Location: Oslo, Norway

PostPosted: Wed Jun 16, 2004 7:29 am    Post subject: Re: Update Reply with quote

Tenser wrote:
For some reason i thought that all mail related items would go in mail / current
Stupid me.
This is the log for /var/qmail/qmail-smtpd/current
Its been doing this for the last 30k or so of the file.


Clear out the log files, restart svscan. Get a mail. If the tcpserver usage errors apare again you should check if you acedently did some mistakes when setting the tcp options for smtp.
Back to top
View user's profile Send private message
glawe
n00b
n00b


Joined: 03 Jul 2002
Posts: 35
Location: Sweden

PostPosted: Fri Jun 18, 2004 12:41 am    Post subject: Reply with quote

I followed the howto, but i have some problem.. now when i try to telnet to port 25 i get the following error:
Code:

Trying 127.0.0.1...
Connected to localhost.
Escape character is '^]'.
421 unable to read controls (#4.3.0)
Connection closed by foreign host.


anyone have any idea ?

/Glawe
Back to top
View user's profile Send private message
davec333
n00b
n00b


Joined: 22 Jun 2004
Posts: 1

PostPosted: Tue Jun 22, 2004 11:13 pm    Post subject: Errors Reply with quote

I've tried to follow this among the actual Gentoo walk through and I keep ending up with this error:

^[[A^[[Alocalhost control # vadddomain theseventhsun.net
Please enter password for postmaster:
enter password again:
vmysql: sql error[c]: MySQL server has gone away
vmysql: sql error[b]: MySQL server has gone away
vmysql: sql error[3]: MySQL server has gone away
could not create limits table CREATE TABLE limits ( domain CHAR(64) PRIMARY KEY, maxpopaccounts INT(10) NOT NULL DEFAULT -1, maxaliases INT(10) NOT NULL DEFAULT -1, maxforwards INT(10) NOT NULL DEFAULT -1, maxautoresponders INT(10) NOT NULL DEFAULT -1, maxmailinglists INT(10) NOT NULL DEFAULT -1, diskquota INT(12) NOT NULL DEFAULT 0, maxmsgcount INT(12) NOT NULL DEFAULT 0, defaultquota INT(12) NOT NULL DEFAULT 0, defaultmaxmsgcount INT(12) NOT NULL DEFAULT 0, disable_pop TINYINT(1) NOT NULL DEFAULT 0, disable_imap TINYINT(1) NOT NULL DEFAULT 0, disable_dialup TINYINT(1) NOT NULL DEFAULT 0, disable_passwordchanging TINYINT(1) NOT NULL DEFAULT 0, disable_webmail TINYINT(1) NOT NULL DEFAULT 0, disable_relay TINYINT(1) NOT NULL DEFAULT 0, disable_smtp TINYINT(1) NOT NULL DEFAULT 0, perm_account TINYINT(2) NOT NULL DEFAULT 0, perm_alias TINYINT(2) NOT NULL DEFAULT 0, perm_forward TINYINT(2) NOT NULL DEFAULT 0, perm_autoresponder TINYINT(2) NOT NULL DEFAULT 0, perm_maillist TINYINT(4) NOT NULL DEFAULT 0, perm_quota TINYINT(2) NOT NULL DEFAULT 0, perm_defaultquota TINYINT(2) NOT NULL DEFAULT 0 )
vmysql: sql error[p]: MySQL server has gone away
Error: (vadduser) can't read domain limits
localhost control #


YES I can do mysql -u vpopmail -p vpopmail

and i can log in, i checked vpopmail.conf and it has the right uname and pword...any help directed on this forum or to my IM would be greatly appreciated....I'd possibly worship the ground you walked on...Thanks

AIM: TDPDaveC
Email: davec@theseventhsun.net

Thanks...
Dave
Back to top
View user's profile Send private message
ryker
Guru
Guru


Joined: 28 May 2003
Posts: 412
Location: Portage, IN

PostPosted: Wed Jun 23, 2004 4:30 am    Post subject: Re: Errors Reply with quote

davec333 wrote:
I've tried ...

Are you sure you are using the correct format for /etc/vpopmail.conf? The format is different from the official howto. It should look like the following for the latest version of vpopmail:
Code:
localhost|0|vpopmail|vpopmailpassword|vpopmail
# Write DB
localhost|0|vpopmail|vpopmailpassword|vpopmail

_________________
Athlon 64 3200+, 80G WD sata hd + 200G IDE, 1G Geil DDR400, MSI K8T Neo
IntelCore2Duo 2.0Ghz MSI laptop,100G SATA hd, 2G RAM
Back to top
View user's profile Send private message
ryker
Guru
Guru


Joined: 28 May 2003
Posts: 412
Location: Portage, IN

PostPosted: Wed Jun 23, 2004 4:38 am    Post subject: Reply with quote

Sorry about the above post. I haven't checked this thread in a while. I just noticed petterg already suggested checking /etc/vpopmail.conf.

On another note...
Just a thought here. The latest qmail-scanner says to use the wrapper 'qmail-scanner-queue' and not 'qmail-scanner-queue.pl'

Shouldn't tcp.smtp use:
Code:
# Qmail-Scanner disabled for mail from localhost, relay allowed
127.0.0.:allow,RELAYCLIENT="",RBLSMTPD="",QMAILQUEUE="/var/qmail/bin/qmail-scanner-queue"                                                                               
# Qmail-Scanner enabled (virus only) for mail from local network, relay allowed
196.12.161.:allow,RELAYCLIENT="",RBLSMTPD="",QMAILQUEUE="/var/qmail/bin/qmail-scanner-queue"

and not
Code:
# Qmail-Scanner disabled for mail from localhost, relay allowed
127.0.0.:allow,RELAYCLIENT="",RBLSMTPD="",QMAILQUEUE="/var/qmail/bin/qmail-scanner-queue.pl"                                                                               
# Qmail-Scanner enabled (virus only) for mail from local network, relay allowed
196.12.161.:allow,RELAYCLIENT="",RBLSMTPD="",QMAILQUEUE="/var/qmail/bin/qmail-scanner-queue.pl"

?
I've tried both and they seem to both work.
_________________
Athlon 64 3200+, 80G WD sata hd + 200G IDE, 1G Geil DDR400, MSI K8T Neo
IntelCore2Duo 2.0Ghz MSI laptop,100G SATA hd, 2G RAM
Back to top
View user's profile Send private message
petterg
Guru
Guru


Joined: 25 Mar 2004
Posts: 500
Location: Oslo, Norway

PostPosted: Wed Jun 23, 2004 7:28 am    Post subject: Re: Errors Reply with quote

davec333 wrote:
[...]
YES I can do mysql -u vpopmail -p vpopmail

and i can log in, i checked vpopmail.conf and it has the right uname and pword...
[...]


I'm quite sure you have some kind of a bug with vpopmail.conf. Did you try using the vpopmail.conf that I posted earlier? (The one that is compatible with both the new and the older versions of qmail/vpopmail/courier? (Which versions of those programs did you install?)
For further help please post your vpopmail.conf
Back to top
View user's profile Send private message
darkcoder
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 May 2003
Posts: 253
Location: Lynchburg, VA

PostPosted: Fri Jun 25, 2004 6:55 pm    Post subject: Re: HOWTO: qmail vpopmail courier-imap qmail-scanner etc (NE Reply with quote

sabrex wrote:
3) install vpopmail

Code:
> emerge /usr/portage/net-mail/vpopmail/vpopmail-5.4.0.ebuild
First log into mysql as your mysql root user and pass. Then:
> create database vpopmail;
> use mysql;
> grant select, insert, update, delete, create, drop on vpopmail.* to vpopmail@localhost identified by 'your password';
> flush privileges;
 
If you have problems with vpopmail not accepting mail properly,
please ensure that /etc/vpopmail.conf is chmod 600 and
owned by vpopmail:vpopmail

This is a real problem, vpopmail 5.4 has disabled roaming users, and do not use the tcp rules explained in this faq. That's why I'm having problems with emails not filtered. Now the question is:

Anyone knows how to configure relay-ctrl?
_________________
Not bleeding edge.... No pain no game :twisted:
Back to top
View user's profile Send private message
ryker
Guru
Guru


Joined: 28 May 2003
Posts: 412
Location: Portage, IN

PostPosted: Sat Jun 26, 2004 5:24 pm    Post subject: Reply with quote

I keep getting this message sent my root account from the cron daemon.
Code:
replace SIGN.ASC? [y]es, [n]o, [A]ll, [N]one, [r]ename:  NULL
(assuming [N]one)
Error trying to unzip: fp-def.zip.
Make sure unzip is installed and it's location is within your PATH variable
Fatal error.   Exiting...
I have unzip 5.50 installed and it's in the sym is in /usr/bin. I can call from anywhere at the command line just fine. Not sure what to do.
Any ideas?
_________________
Athlon 64 3200+, 80G WD sata hd + 200G IDE, 1G Geil DDR400, MSI K8T Neo
IntelCore2Duo 2.0Ghz MSI laptop,100G SATA hd, 2G RAM
Back to top
View user's profile Send private message
darkcoder
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 May 2003
Posts: 253
Location: Lynchburg, VA

PostPosted: Tue Jun 29, 2004 5:31 pm    Post subject: Reply with quote

I think probably that was due to fetch errors since the job is done hourly and I got one error every 3-5 days. Just in case, I check manually if f-prot was up to date with:
Code:
 /opt/f-prot/check-updates.pl
***************************************
* F-Prot Antivirus Updater            *
***************************************

Nothing to be done...
and as you see, it is up to date. :D
_________________
Not bleeding edge.... No pain no game :twisted:
Back to top
View user's profile Send private message
ryker
Guru
Guru


Joined: 28 May 2003
Posts: 412
Location: Portage, IN

PostPosted: Wed Jun 30, 2004 5:32 am    Post subject: Reply with quote

darkcoder wrote:
I think probably that was due to fetch errors since the job is done hourly and I got one error every 3-5 days. Just in case, I check manually if f-prot was up to date with:
Code:
 /opt/f-prot/check-updates.pl
***************************************
* F-Prot Antivirus Updater            *
***************************************

Nothing to be done...
and as you see, it is up to date. :D

I think you're right. I checked manually with check-updates.pl as well. Nothing to be done.
Thanks.
_________________
Athlon 64 3200+, 80G WD sata hd + 200G IDE, 1G Geil DDR400, MSI K8T Neo
IntelCore2Duo 2.0Ghz MSI laptop,100G SATA hd, 2G RAM
Back to top
View user's profile Send private message
thoughtform
Guru
Guru


Joined: 24 May 2004
Posts: 597
Location: east coast USA

PostPosted: Wed Jun 30, 2004 7:07 am    Post subject: Reply with quote

ebuild /var/db/pkg/net-mail/qmail-1.03-r13/qmail-1.03-r13.ebuild config

returns error:

!!! doebuild: /var/db/pkg/net-mail/qmail-1.03-r13/qmail-1.03-r13.ebuild not found for config

help?
Back to top
View user's profile Send private message
cdunham
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 Jun 2003
Posts: 211
Location: Rhode Island

PostPosted: Thu Jul 01, 2004 3:10 am    Post subject: Reply with quote

This may be obvious to some, and not others, but these are a couple of problems I ran into following this excellent HOWTO. Perhaps my workarounds are not correct, but they worked.

First, I wasn't able to log into qmailadmin for the life of me. Finally fixed it by creating an initial domain, which also creates it's 'postmaster' user (was this supposed to have been done somewhere else?):
Code:
/var/vpopmail/bin/vadddomain example.com

Also, I wasn't able to log into POP3 or IMAP, because I was using a bare username, not username@domain.com . Duh.

I was clearly not thinking in a vhost way. Hope this helps others...
_________________
This post more meaningful in a scalar context.
Back to top
View user's profile Send private message
ryker
Guru
Guru


Joined: 28 May 2003
Posts: 412
Location: Portage, IN

PostPosted: Mon Jul 05, 2004 6:50 am    Post subject: Reply with quote

I've never had any luck getting Spam Assassin to work using this how to. I know you are supposed to emerge qmail-scanner afer f-prot and spam assassin, so qmail-scanner will pick them up and use them. For some reason, qmail-scanner is ignoring spam assassin. When I emerge qmail-scanner I get the following message:
Code:
Something like the SpamAssassin spamc is present, but is not capable of
detecting a serious piece of spam (didn't include a "X-Spam-Status: Yes"
line in output) - ignoring...
f-prot works fine. I can see mail is scanned by f-prot by looking at the mail header. But there's nothing in the header about spam asssassin.
Anyone have any ideas?
_________________
Athlon 64 3200+, 80G WD sata hd + 200G IDE, 1G Geil DDR400, MSI K8T Neo
IntelCore2Duo 2.0Ghz MSI laptop,100G SATA hd, 2G RAM
Back to top
View user's profile Send private message
ryker
Guru
Guru


Joined: 28 May 2003
Posts: 412
Location: Portage, IN

PostPosted: Tue Jul 06, 2004 1:07 am    Post subject: Reply with quote

anyone?
_________________
Athlon 64 3200+, 80G WD sata hd + 200G IDE, 1G Geil DDR400, MSI K8T Neo
IntelCore2Duo 2.0Ghz MSI laptop,100G SATA hd, 2G RAM
Back to top
View user's profile Send private message
cdunham
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 Jun 2003
Posts: 211
Location: Rhode Island

PostPosted: Tue Jul 06, 2004 2:06 am    Post subject: Reply with quote

I know I ran into the same thing, but I can't remember what it was that fixed it. I do know that it was just a matter of the correct configuration for spamassasin, then emerging qmail-scanner again. It may be that you need to double-check the steps there, like
Code:
SPAMD_OPTS="-v -u vpopmail --siteconfigpath=/etc/mail/spamassassin/local.cf"

in /etc/spamd.conf

Sorry that's not too specific...
_________________
This post more meaningful in a scalar context.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 23, 24, 25  Next
Page 7 of 25

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum