Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
HOWTO: qmail vpopmail courier-imap qmail-scanner etc (NEW)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 23, 24, 25  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
stripe
n00b
n00b


Joined: 04 Jan 2004
Posts: 72
Location: Prague

PostPosted: Wed Sep 22, 2004 5:37 pm    Post subject: Reply with quote

nianderson wrote:
Isnt that what happens when i do
Code:

chown qmaild:nofiles -R /var/spool/qmailscan


yeap that is exactly how to change needful permissions to make it work.....
_________________
Sick of computers? Well, Czech girls and beer solve it! Trust me :-)
Back to top
View user's profile Send private message
nianderson
Guru
Guru


Joined: 06 May 2003
Posts: 369
Location: Lawrence, KS

PostPosted: Wed Sep 22, 2004 6:00 pm    Post subject: Reply with quote

Thats what I did. see copy paste from my terminal window

i changed the ownership then tried to generate the DB file ect ... not workin
Code:

root@bigdaddy etc # chown qmaild:nofiles -R /var/spool/qmailscan

root@bigdaddy etc # setuidgid qmaild /var/qmail/bin/qmail-scanner-queue -g
 perlscanner: generate new DB file from /var/spool/qmailscan/quarantine-attachments.txt
 X-Qmail-Scanner-1.23st:[] cannot open for write /var/spool/qmailscan/quarantine-attachments.db.tmp - Permission denied

root@bigdaddy etc # setuidgid qmaild /var/qmail/bin/qmail-scanner-queue -z
 cannot write to /var/spool/qmailscan/qmail-scanner-queue-version.txt.tmp - Permission denied at /var/qmail/bin/qmail-scanner-queue.pl line 1981.
Back to top
View user's profile Send private message
stripe
n00b
n00b


Joined: 04 Jan 2004
Posts: 72
Location: Prague

PostPosted: Wed Sep 22, 2004 6:18 pm    Post subject: Reply with quote

what UID+GID and mask do you have on /var/qmail/bin/qmail-scanner?
_________________
Sick of computers? Well, Czech girls and beer solve it! Trust me :-)
Back to top
View user's profile Send private message
nianderson
Guru
Guru


Joined: 06 May 2003
Posts: 369
Location: Lawrence, KS

PostPosted: Wed Sep 22, 2004 6:32 pm    Post subject: Reply with quote

-rwsr-xr-x 1 qscand qscand 3236 Sep 21 10:25 /var/qmail/bin/qmail-scanner-queue
Back to top
View user's profile Send private message
stripe
n00b
n00b


Joined: 04 Jan 2004
Posts: 72
Location: Prague

PostPosted: Wed Sep 22, 2004 6:41 pm    Post subject: Reply with quote

well change the qmail-scanner-queue to qmaild:root and try it again....
_________________
Sick of computers? Well, Czech girls and beer solve it! Trust me :-)
Back to top
View user's profile Send private message
nianderson
Guru
Guru


Joined: 06 May 2003
Posts: 369
Location: Lawrence, KS

PostPosted: Wed Sep 22, 2004 6:44 pm    Post subject: Reply with quote

now your commands work .... should it be qmaild:root or qmaild:nofiles?
Back to top
View user's profile Send private message
stripe
n00b
n00b


Joined: 04 Jan 2004
Posts: 72
Location: Prague

PostPosted: Wed Sep 22, 2004 7:19 pm    Post subject: Reply with quote

rather set the same permissions as the rest of qmail binaries. permisions of /var/spool/qmailscan I have set as they were firsttime I have installed first qmailscanner on my box, don´t remember which version it was one year ago....
_________________
Sick of computers? Well, Czech girls and beer solve it! Trust me :-)
Back to top
View user's profile Send private message
nianderson
Guru
Guru


Joined: 06 May 2003
Posts: 369
Location: Lawrence, KS

PostPosted: Wed Sep 22, 2004 7:28 pm    Post subject: Reply with quote

Humm ok thanks. Ill have to do another server load and see if i can keep better track of everything that needs done so i dont have this issue persisting. Thanks for your help.
Back to top
View user's profile Send private message
nianderson
Guru
Guru


Joined: 06 May 2003
Posts: 369
Location: Lawrence, KS

PostPosted: Thu Sep 23, 2004 1:46 am    Post subject: Reply with quote

so spamassassin 3 is out now.
time to upgrade soon
Back to top
View user's profile Send private message
nianderson
Guru
Guru


Joined: 06 May 2003
Posts: 369
Location: Lawrence, KS

PostPosted: Thu Sep 23, 2004 3:14 pm    Post subject: Reply with quote

what about bayesian filtering? anyone using it with this setup? what should i do
Back to top
View user's profile Send private message
mobiusproject
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 15 Jun 2003
Posts: 110

PostPosted: Fri Sep 24, 2004 4:16 am    Post subject: Reply with quote

nianderson,

/var/qmail/qmail-queue-scanner and qmail-queue-scanner.pl should both be owned by qscand:qscand. I have qmail installed on a couple of servers as just installed it on a new server. All of these servers have the same permissions and I never personally changed them, thus thats how the ebuilds set them. I do believe that /var/spool/qmailscanner folder just recently changed to qscand:qscand from qmaild:nofiles, so depending on the versions of the programs you have installed it could go either way, but I am assuming you are using the latest ebuilds (qmail-1.03-r15, qmail-scanner-1.23-r3, vpopmail-5.4.6-r1). As stripe said, he installed a version from a year ago. Things have changed since then. The latest ebuilds for qmail-scanner does an explicit chown -R /var/spool/qmailscanner/* and it works perfectly for me because qmail-queue-scanner and .pl are both qscand:qscand as well. The is also a sticky set on /var/qmail/qmail-queue-scanner.pl so if you just run /var/qmail/qmail-queue-scanner.pl -{g|z} as root it will keep the permissions of the files it creates corrent (owned by qscand, not root, thus readable by qscand).

I would be happy to help you further unless you want to stick with what you have if it already works.
Back to top
View user's profile Send private message
petterg
Guru
Guru


Joined: 25 Mar 2004
Posts: 500
Location: Oslo, Norway

PostPosted: Fri Sep 24, 2004 8:56 am    Post subject: Reply with quote

mobiusproject wrote:
nianderson,

/var/qmail/qmail-queue-scanner and qmail-queue-scanner.pl should both be owned by qscand:qscand. I have qmail installed on a couple of servers as just installed it on a new server. All of these servers have the same permissions and I never personally changed them, thus thats how the ebuilds set them. I do believe that /var/spool/qmailscanner folder just recently changed to qscand:qscand from qmaild:nofiles, so depending on the versions of the programs you have installed it could go either way, but I am assuming you are using the latest ebuilds (qmail-1.03-r15, qmail-scanner-1.23-r3, vpopmail-5.4.6-r1). As stripe said, he installed a version from a year ago. Things have changed since then. The latest ebuilds for qmail-scanner does an explicit chown -R /var/spool/qmailscanner/* and it works perfectly for me because qmail-queue-scanner and .pl are both qscand:qscand as well. The is also a sticky set on /var/qmail/qmail-queue-scanner.pl so if you just run /var/qmail/qmail-queue-scanner.pl -{g|z} as root it will keep the permissions of the files it creates corrent (owned by qscand, not root, thus readable by qscand).

I would be happy to help you further unless you want to stick with what you have if it already works.


I'm running the packages you're mentioning - at least trying to.
I also run spamassassin 2.64 and clamav 0.75.
The problems are:
1) Qmail-scanner / Clamd returns:
Code:
X-Qmail-Scanner-1.23st:[some numbers] clamdscan: corrupt or unknown clamd scanner error or memory/resource/perms problem - exit status 512/2
qmail-inject: fatal: qq temporary problem (#4.3.0)


2) The workaround for #1 that apared best to me was to run clamd as qscand user and chown qscand:qscand all clamav files. However random mails containing virus comes trough undetekted!

3) If a incomming mail have a "X-Spam-Status: No" header before it arrives, Qmail-scanner does not check it!

Downgrading to QmS 1.16-r2 made everything work well. Can anyone with a working QmS 1.23 and clamav instalation please post how they made it work?

Because of these problems I'm surpriced that 1.23-r3 got unmasked resently. In particilar problem #3. Could someone else try this out?
Back to top
View user's profile Send private message
mobiusproject
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 15 Jun 2003
Posts: 110

PostPosted: Fri Sep 24, 2004 4:54 pm    Post subject: Reply with quote

petterg wrote:
I'm running the packages you're mentioning - at least trying to.
I also run spamassassin 2.64 and clamav 0.75.
I am running spamassassin 2.64 and f-prot 4.4.2. I tried getting clamav working but failed. f-prot worked right away.
petterg wrote:
The problems are:
...
3) If a incomming mail have a "X-Spam-Status: No" header before it arrives, Qmail-scanner does not check it!

Downgrading to QmS 1.16-r2 made everything work well. Can anyone with a working QmS 1.23 and clamav instalation please post how they made it work?

Because of these problems I'm surpriced that 1.23-r3 got unmasked resently. In particilar problem #3. Could someone else try this out?


I never noticed that... I will have to send myself an e-mail with that header already in it and check out the logs to see what QmS does. And if that is a problem, I agree that they unmasked QmS 1.23-r3 so quickly.

I would suggest just unmerging clamav and emerging f-prot. It was very easy to set up.
Back to top
View user's profile Send private message
petterg
Guru
Guru


Joined: 25 Mar 2004
Posts: 500
Location: Oslo, Norway

PostPosted: Sun Sep 26, 2004 10:22 am    Post subject: Reply with quote

mobiusproject wrote:
I never noticed that... I will have to send myself an e-mail with that header already in it and check out the logs to see what QmS does.


I realized that problem when I forwarded a mail account on one server to the other. The first one (which I'm not in control of) requires a spamlevel of 10 to mark mail as spam, the second (my server) requires spamlevel of 3.
I'm not sure which of the spam headers that makes QmS skip the check, but I'm quite sure it's one of them.

mobiusproject wrote:
I would suggest just unmerging clamav and emerging f-prot. It was very easy to set up.


I though about that too, but then I would need to buy a licence... I used f-prot until I realized it was not open source.
Back to top
View user's profile Send private message
flow666
n00b
n00b


Joined: 01 Jul 2003
Posts: 74
Location: Diepholz

PostPosted: Sun Sep 26, 2004 6:27 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

I've installed my Server as described in the Howto but qmailadmin doesn't works. I cannot login in the Webinterface. The Apache-Log doesn't tell anything.

I've checked the content of the MySQL DB, there is an entry for the Postmaster of my domain with a password. But Qmailadmin tells me "Invalid Login"

Any Ideas?

Thanks,
flow
_________________
Ringwald's Gesetz der Haushaltsgeometrie:
"Alle horizontalen Flächen werden in kurzer Zeit mit Gerümpel bedeckt."
Back to top
View user's profile Send private message
petterg
Guru
Guru


Joined: 25 Mar 2004
Posts: 500
Location: Oslo, Norway

PostPosted: Sun Sep 26, 2004 9:19 pm    Post subject: Reply with quote

flow666 wrote:
but qmailadmin doesn't works. I cannot login in the Webinterface.


Are you able to create users using the vadduser in /var/vpopmail/bin ?
Back to top
View user's profile Send private message
flow666
n00b
n00b


Joined: 01 Jul 2003
Posts: 74
Location: Diepholz

PostPosted: Mon Sep 27, 2004 5:09 am    Post subject: Reply with quote

Yep, that works, I can even send and receive Mails after doing that. But the login in qmailadmin doesn't :/

I've had an error before, that the user which runs apache doesn't had access to the vpopmail.conf file but I fixed that and gave him access. But that helped not either.

flow
_________________
Ringwald's Gesetz der Haushaltsgeometrie:
"Alle horizontalen Flächen werden in kurzer Zeit mit Gerümpel bedeckt."
Back to top
View user's profile Send private message
flow666
n00b
n00b


Joined: 01 Jul 2003
Posts: 74
Location: Diepholz

PostPosted: Mon Sep 27, 2004 7:56 pm    Post subject: Reply with quote

Okay, Problem fixed now, but I don't understand why. I cleared the Postmaster Password in the Database and then I logged in with a blank Password. In the qmailadmin Frontend i changed the Password to my old Password and now it works... I don't understand it but... :)
_________________
Ringwald's Gesetz der Haushaltsgeometrie:
"Alle horizontalen Flächen werden in kurzer Zeit mit Gerümpel bedeckt."
Back to top
View user's profile Send private message
petterg
Guru
Guru


Joined: 25 Mar 2004
Posts: 500
Location: Oslo, Norway

PostPosted: Mon Sep 27, 2004 10:14 pm    Post subject: Reply with quote

flow666 wrote:
Okay, Problem fixed now, but I don't understand why. I cleared the Postmaster Password in the Database and then I logged in with a blank Password. In the qmailadmin Frontend i changed the Password to my old Password and now it works... I don't understand it but... :)


Sounds like you had a typo in the postmaster password

flow666 wrote:
I've had an error before, that the user which runs apache doesn't had access to the vpopmail.conf file but I fixed that and gave him access. But that helped not either.


Only vpopmail should have access to the vpopmail.conf. After all your db password is stored there in clear text. You don't want that published on the web! (Whoever have access to store a website on your server will also be able to read all files that apache has access to.)
Back to top
View user's profile Send private message
BlackB1rd
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Aug 2003
Posts: 131
Location: /Europe/Netherlands/Haarlem

PostPosted: Tue Sep 28, 2004 5:52 am    Post subject: Reply with quote

Can someone help me out with this one? I get the following message in qmail-queue.log once an hour or so:

Code:

Tue, 28 Sep 2004 07:24:37 CEST:23691: error_condition: X-Qmail-Scanner-1.23st: d_m: output spotted from /usr/bin/ripmime  --unique_names -i - -d /var/spool/qmailscan/tmp/server2109634907066023691/ (mime.c:2230:MIME_generate_multiple_hardlink_filenames:WARNING: While trying to create '/var/spool/qmailscan/tmp/server2109634907066023691/Muppet Show/Freggels.doc' link to '/var/spool/qmailscan/tmp/server2109634907066023691/Freggels.doc' (No such file or directory)
) - that shouldn't happen!


As you can see, that shouldn't happen ;) But what could be the cause of this?
Back to top
View user's profile Send private message
flow666
n00b
n00b


Joined: 01 Jul 2003
Posts: 74
Location: Diepholz

PostPosted: Wed Sep 29, 2004 5:32 am    Post subject: Reply with quote

Hi,

I have qmailadmin working now, but here's the next Problem: I can't send mail to external Servers. Internal Messaging works fine, Receiving Messages also, but everytime I send a mail to e.g. gmx, I get the following reply from the Server:

Code:
Die Nachricht konnte nicht gesendet werden, da einer der Empfänger vom Server nicht akzeptiert wurde. Die nicht akzeptierte E-Mail-Adresse ist "florianflachmeier@gmx.de". Betreff 'test', Konto: 'test2.gfs.diepholz.de', Server: 'test2.gfs.diepholz.de', Protokoll: SMTP, [color=red]Serverantwort: '553 sorry, that domain isn't in my list of allowed rcpthosts (#5.7.1)'[/color], Port: 25, Secure (SSL): Nein, Serverfehler: 553, Fehlernummer: 0x800CCC79


The interesting Part is marked red. I fear, that the server isn't able to send to any external host. I have searched google and the forum already, but all whats described as solution isn't helping me.

I have looked into my /etc/tcp.smtp, there's this:
Code:

127.0.0.1:allow,RELAYCLIENT="",RBLSMTPD=""
:allow
62.157.195.196:allow,RELAYCLIENT="",RBLSMTPD=""
127.0.0.1:allow,RELAYCLIENT="",RBLSMTPD="",QMAILQUEUE="/var/qmail/bin/qmail-queue"
:allow,QMAILQUEUE="/var/qmail/bin/qmail-scanner-queue.pl"


And in my /var/qmail/conf/qmail-smtpd is the following:

Code:

QMAIL_SMTP_POST="test2.gfs.diepholz.de /var/vpopmail/bin/vchkpw /bin/true"
TCPSERVER_OPTS="${TCPSERVER_OPTS} -R"
QMAIL_SMTP_AUTHHOST=$(<${QMAIL_CONTROLDIR}/me)
[ -z "${QMAIL_SMTP_POST}" ] && QMAIL_SMTP_POST=/bin/true
QMAIL_SMTP_CHECKPASSWORD="/var/vpopmail/bin/vchkpw"
QMAIL_SMTP_POST="${QMAIL_SMTP_AUTHHOST} ${QMAIL_SMTP_CHECKPASSWORD} ${QMAIL_SMTP_POST}"


Does anybody has an idea?

Thanks,

flow
_________________
Ringwald's Gesetz der Haushaltsgeometrie:
"Alle horizontalen Flächen werden in kurzer Zeit mit Gerümpel bedeckt."
Back to top
View user's profile Send private message
flow666
n00b
n00b


Joined: 01 Jul 2003
Posts: 74
Location: Diepholz

PostPosted: Wed Sep 29, 2004 11:18 am    Post subject: Reply with quote

okay, problem solved now... If you're using smtp-auth you should make sure, that you enable smtp-auth in your client... :/

Thanks,
flow
_________________
Ringwald's Gesetz der Haushaltsgeometrie:
"Alle horizontalen Flächen werden in kurzer Zeit mit Gerümpel bedeckt."
Back to top
View user's profile Send private message
karoto
n00b
n00b


Joined: 22 Dec 2003
Posts: 37

PostPosted: Mon Oct 11, 2004 7:50 am    Post subject: Reply with quote

I can't make my vpopmail + qmail work :( the mail it stores at .maildir/new ( i can see the files) but if i use the kmail to receive the mail , then NO NEW mail is received :( i don't know where to search for my problem :( is there some issue with the .maildir ??? i have upgrade all the patches . qmail + maildir + courier .. but i can't find theproblem ! :(((
Back to top
View user's profile Send private message
petterg
Guru
Guru


Joined: 25 Mar 2004
Posts: 500
Location: Oslo, Norway

PostPosted: Mon Oct 11, 2004 9:28 am    Post subject: Reply with quote

karoto wrote:
I can't make my vpopmail + qmail work :( the mail it stores at .maildir/new ( i can see the files) but if i use the kmail to receive the mail , then NO NEW mail is received :( i don't know where to search for my problem :( is there some issue with the .maildir ??? i have upgrade all the patches . qmail + maildir + courier .. but i can't find theproblem ! :(((


Sounds like courier don't find the mail. Check log for errors.
Take a look in squirrel mail. It tends to be better to post errors than most mail clients.
Back to top
View user's profile Send private message
karoto
n00b
n00b


Joined: 22 Dec 2003
Posts: 37

PostPosted: Mon Oct 11, 2004 10:18 am    Post subject: Reply with quote

petterg wrote:
karoto wrote:
I can't make my vpopmail + qmail work :( the mail it stores at .maildir/new ( i can see the files) but if i use the kmail to receive the mail , then NO NEW mail is received :( i don't know where to search for my problem :( is there some issue with the .maildir ??? i have upgrade all the patches . qmail + maildir + courier .. but i can't find theproblem ! :(((


Sounds like courier don't find the mail. Check log for errors.
Take a look in squirrel mail. It tends to be better to post errors than most mail clients.


And if i am not use squirelmail and i use horde?
well how should i look for logs?? under /var/log/qmail/supervice?? can you tell me exaclty the file ? couse no file shows me anything..

thanx for the fast reply
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 23, 24, 25  Next
Page 14 of 25

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum