Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[eroaster] CD brander werkt niet mee :-((
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch
View previous topic :: View next topic  
Author Message
wvanrooijen
n00b
n00b


Joined: 10 May 2004
Posts: 15

PostPosted: Mon May 31, 2004 3:33 pm    Post subject: [eroaster] CD brander werkt niet mee :-(( Reply with quote

Beste allemaal,

Setup: Gentoo Linux 2.6.5-r1 kernel, Lite-on CD-RW (/dev/hdc), Hitachi DVD-ROM (/dev/hdd). Up-to-date systeem met Gnome etc.. Ik heb net eroaster ge-emerged:

Code:

emerge --deep eroaster


eroaster lijkt wel te werken, maar kan geen branders vinden, als ik op 'detect drive' klik krijg ik:

Code:

Couldn't detect your reader / recorder !
Please make sure that you are root or that you're allowed to read /dev/sg* !


en ik ben wel root. Ik maak hieruit op dat eroaster iets zoekt op /dev/sg* (ls -la /dev | grep sg geeft alleen kmesg, dus dat device sg* bestaat helemaal niet) , en dat hij dus verwacht de brander aan te spreken via SCSI emulatie. Dat heb ik dus allemaal aangezet in de kernel, maar toch weigert eroaster. Dus ik ff naar cdrecrod gekeken:

Code:

cdrecord -scanbus


geeft een error: kan /dev/pg* niet lezen

Code:

pastis root # cdrecord -scanbus dev=ATAPI
Cdrecord-Clone 2.01a28 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2004 J�rg Schilling
scsidev: 'ATAPI'
devname: 'ATAPI'
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
Warning: Using ATA Packet interface.
Warning: The related libscg interface code is in pre alpha.
Warning: There may be fatal problems.
Using libscg version 'schily-0.8'.
scsibus0:
        0,0,0     0) 'LITE-ON ' 'LTR-12101B      ' 'LKU6' Removable CD-ROM
        0,1,0     1) 'HITACHI ' 'DVD-ROM GD-7500 ' '0005' Removable CD-ROM
        0,2,0     2) *
        0,3,0     3) *
        0,4,0     4) *
        0,5,0     5) *
        0,6,0     6) *
        0,7,0     7) *


geeft wel keurig de CDRW en DVD. Als ik alle bus/target/lun dingen in eroaster stop, krijg ik nog steeds dezelfde meldingen. Iemand een tip? Ben nu bezig de scsi-dingen als modules in de kernel te compilen, maar ik verwacht er weinig van.

Groeten!
Back to top
View user's profile Send private message
Banjer
n00b
n00b


Joined: 15 May 2004
Posts: 31

PostPosted: Mon May 31, 2004 5:45 pm    Post subject: Reply with quote

Heb je bij het opstarten de kernelparameter hdc=ide-scsi meegegeven. Dit is nodig om ide-scsi emulatie aan te zetten dacht ik.
Back to top
View user's profile Send private message
wvanrooijen
n00b
n00b


Joined: 10 May 2004
Posts: 15

PostPosted: Mon May 31, 2004 6:03 pm    Post subject: Reply with quote

Tja, mijn punt was eigenlijk dat in kernel 2.6 dat hele scsi-emulatie ge-emmer niet meer nodig zou moeten zijn. Is het op zich ook niet, maar eroaster denkt daar heel anders over, die blijft stug zoeken naar /dev/sg*.

cdrecord -scanbus dev=ATAPI werkt namelijk wel - hoewel ik niet weet of je dan ook kan branden, dat moet ik nog checken. Anyway.... morgen is er weer een dag ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
Bonkie
Guru
Guru


Joined: 28 Oct 2002
Posts: 501
Location: Antwerpen, Belgium

PostPosted: Mon May 31, 2004 10:49 pm    Post subject: Reply with quote

wvanrooijen wrote:
Tja, mijn punt was eigenlijk dat in kernel 2.6 dat hele scsi-emulatie ge-emmer niet meer nodig zou moeten zijn.


Om met ATAPI burning te werken heb je geloof ik wel de laatste versies nodig van cdr-tools & cdrdao. Anders gaat het niet lukken.

Ik gebruik k3b dan ook perfect zonder scsi emulatie.
_________________
"I would say we have a 50% chance of survival, but I consider myself an optimist so I'll give us 50,5% ..."
~ Arthur C. Clarke [Physics PHD,SF Writer], when asked about the chances of the human race's survival
Back to top
View user's profile Send private message
wvanrooijen
n00b
n00b


Joined: 10 May 2004
Posts: 15

PostPosted: Tue Jun 01, 2004 7:15 am    Post subject: Reply with quote

Het verhaal is zelfs nog mooier: bij

Code:

emerge --deep eroaster


krijg je ook een Gnome Audio CD utility - en die utility doet het alleen maar als je GEEN scsi emulatie gebruikt! Daar kwam ik gisteravond laat achter, toen ik dacht: 'kom, laat ik eens kijken wat dat allemaal is'.

Verder is cdrecord e.a. gelijk met eroaster ge-emerged dus het zouden allemaal de nieuwste versies moeten zijn. Ik vermoed dat eroaster gewoon zo geschreven is dat hij altijd de scsi emulatie verwacht en dus default even naar /dev/sg* kijkt. Ik neem aan dat ze dat wel in een volgende release een keer bij gaan werken.

Ik heb nu een boot-optie toegevoegd:

Code:

hdc=ide-scsi


voor branden met eroaster, en een boot zonder optie om te kunnen werken met het Gnome brandprogsel. Overigens heb ik 'ide-scsi' in de module autoloader staan, dat werkt goed.

Cheers!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum