Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
xorg + nvidia = slow performance ? Duh...
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Genkaku
n00b
n00b


Joined: 26 Aug 2004
Posts: 72
Location: Poland

PostPosted: Sat Aug 28, 2004 1:45 pm    Post subject: xorg + nvidia = slow performance ? Duh... Reply with quote

What's up ya'lls ?!

Have problem with glxgears displaying FPS slower that you should get ?
I have it... but !

There's a REALLY easy solution for ya !

Yup, change bit depth to 16 if you have 24 ;) (/etc/X11/xorg.conf)

Before that i had 740 FPS, now it's 1400. On GF2... I think it's good.

My system:
Athlon XP 2600+@2800+ Barton
GeForce 2 MX 400

Code:
 #emerge info:

Gentoo Base System version 1.4.16
Portage 2.0.50-r10 (default-x86-2004.2, gcc-3.3.4, glibc-2.3.3.20040420-r1, 2.6.8-gentoo-r3)
=================================================================
System uname: 2.6.8-gentoo-r3 i686 AMD Athlon(tm) XP 2800+
Autoconf: sys-devel/autoconf-2.59-r4
Automake: sys-devel/automake-1.8.5-r1
ACCEPT_KEYWORDS="x86"
AUTOCLEAN="yes"
CFLAGS="-march=athlon-xp -O3 -pipe -s -ftracer -fomit-frame-pointer -DNDEBUG"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
COMPILER=""
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/X11R6/lib/X11/xkb /usr/kde/2/share/config /usr/kde/3/share/config /usr/share/config /var/qmail/control"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/gconf /etc/terminfo /etc/env.d"
CXXFLAGS="-march=athlon-xp -O3 -pipe -s -ftracer -fomit-frame-pointer -DNDEBUG"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FEATURES="autoaddcvs ccache sandbox"
GENTOO_MIRRORS="http://src.gentoo.pl/ http://gentoo.oregonstate.edu http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/gentoo"
MAKEOPTS="-j2"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage"
SYNC="rsync://rsync.europe.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="3dnow 3dnowex 3dnowext X acpi alsa apm audiofile avi bzlib cdr crypt cups dga directfb divx4linux dvd encode fbcon flac foomaticdb freetype freetype2 gd gdbm ggi gif gpm gtk gtk2 hp hpijs imlib java jikes jpeg lesstif libg++ libwww linguas_POL linguas_en linguas_pl linuxthreads mad mikmod mmx mmxex mmxext motif mpeg ncurses nls nptl oggvorbis ooo-kde opengl oss pam pdflib perl pic png posix python qt quicktime readline sdl sharedmem slang sse ssl svga tcpd truetype usb videos x86 xml2 xv xvid zlib"
Back to top
View user's profile Send private message
Genkaku
n00b
n00b


Joined: 26 Aug 2004
Posts: 72
Location: Poland

PostPosted: Sat Aug 28, 2004 3:44 pm    Post subject: Reply with quote

Huhuhu... I forgot to say you should also add some lines to /etc/X11/xorg.conf:

Code:
# **********************************************************************
# Graphics device section
# **********************************************************************

# Device configured by xorgconfig:

Section "Device"
    Identifier  "GeForce 2 MX400"
    Driver      "nvidia"

    Option   "NoLogo"   "true"
    Option   "AGPMode"   "4"
    Option   "AGPFastWrite"   "true"
    Option   "EnablePageFlip" "true"
    #VideoRam    32768
    # Insert Clocks lines here if appropriate
EndSection
Back to top
View user's profile Send private message
minaguib
n00b
n00b


Joined: 03 Nov 2003
Posts: 35
Location: Montréal

PostPosted: Mon Aug 30, 2004 4:37 am    Post subject: Reply with quote

As always, make backups of your config files before you touch them.

This is especially true when changing your AGP bus settings such as Fast Writes and Side-Band-Addressing.

Also especially with the above 2 options, be prepared for hard-lockups if you have an old motherboard.
Back to top
View user's profile Send private message
sigmalll
Guru
Guru


Joined: 24 Aug 2003
Posts: 332

PostPosted: Thu Sep 09, 2004 5:27 pm    Post subject: Reply with quote

Genkaku wrote:
Huhuhu... I forgot to say you should also add some lines to /etc/X11/xorg.conf:

Code:
# **********************************************************************
# Graphics device section
# **********************************************************************

# Device configured by xorgconfig:

Section "Device"
    Identifier  "GeForce 2 MX400"
    Driver      "nvidia"

    Option "NoLogo" "true"
    Option "AGPMode" "4"
    Option "AGPFastWrite" "true"
    Option "EnablePageFlip" "true"
    #VideoRam    32768
    # Insert Clocks lines here if appropriate
EndSection


I added those to my X config file but the X logs show
Code:
(II) Loading extension NV-CONTROL
(WW) NVIDIA(0): Option "AGPMode" is not used
(WW) NVIDIA(0): Option "AGPFastWrite" is not used
(WW) NVIDIA(0): Option "EnablePageFlip" is not used
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum