Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
pbbuttonsd not working after wake up
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC
View previous topic :: View next topic  
Author Message
iTux
Guru
Guru


Joined: 07 Sep 2004
Posts: 586
Location: Toronto

PostPosted: Thu Sep 23, 2004 7:27 pm    Post subject: pbbuttonsd not working after wake up Reply with quote

Hi,

Since I switched from xfree to xorg, I have a problem with pbbuttonsd. After a fresh start or a wake up from sleep, pbbuttonsd and gtkpbbuttons do not work, that is, pressing the keys does nothing even if the processes seem to be still running.

If I restart pbbuttonsd then gtkpbbuttons then it works fine until the next sleep.

I re-emerge pbbuttonsd and gtkpbbuttons and started from a fresh configuration and I still have the same problem.

Its on a iBook G3 700MHz.

Thanks,
iTux

Code:

Portage 2.0.51_rc1 (default-ppc-2004.2, gcc-3.4.1, glibc-2.3.4.20040808-r0, 2.6.
7-gentoo-r14 ppc)
=================================================================
System uname: 2.6.7-gentoo-r14 ppc 750FX
Gentoo Base System version 1.5.3
distcc 2.17 powerpc-unknown-linux-gnu (protocols 1 and 2) (default port 3632) [e
nabled]
ccache version 2.3 [enabled]
Autoconf: sys-devel/autoconf-2.59-r4
Automake: sys-devel/automake-1.8.5-r1
Binutils: sys-devel/binutils-2.15.90.0.3-r3
Headers:  sys-kernel/linux26-headers-2.6.8.1
Libtools: sys-devel/libtool-1.5.2-r5
ACCEPT_KEYWORDS="ppc ~ppc"
AUTOCLEAN="yes"
CFLAGS="-O3 -mcpu=750 -pipe"
CHOST="powerpc-unknown-linux-gnu"
COMPILER=""
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/X11R6/lib/X11/xkb /usr/kde/2/share/config /usr/kde/3.2
/share/config /usr/kde/3.3/share/config:/usr/kde/3.3/env:/usr/kde/3.3/shutdown /
usr/kde/3/share/config /usr/share/config /usr/share/texmf/dvipdfm/config/ /usr/s
hare/texmf/dvips/config/ /usr/share/texmf/tex/generic/config/ /usr/share/texmf/t
ex/platex/config/ /usr/share/texmf/xdvi/ /var/qmail/control"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/gconf /etc/terminfo /etc/env.d"
CXXFLAGS="-O3 -mcpu=750 -pipe"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FEATURES="buildpkg ccache distcc"
GENTOO_MIRRORS="http://gentoo.osuosl.org http://www.ibiblio.org/pub/Linux/distri
butions/gentoo"
MAKEOPTS="-j8"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage"
SYNC="rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="X arts berkdb dvd emacs esd gdbm gif gnome-libs gtk imlib jpeg kde libwww m
otif nls no_wxgtk1 oggvorbis opengl pam perl png ppc python qt readline ruby sdl
 ssl tcltk tcpd tetex truetype"
Back to top
View user's profile Send private message
servobf
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 Jun 2004
Posts: 160

PostPosted: Fri Sep 24, 2004 6:31 am    Post subject: Reply with quote

Hey, I'm using ~ppc of pbbuttons, and am having trouble too. When it wakes up, it stays bright for a few minutes, and then dims about 4 clicks worth, and won't go above it. If I stop pbbuttons, I can go above it again.

I'm running xorg, and the 2.6.9 kernel

~Michael
Back to top
View user's profile Send private message
_savage
Guru
Guru


Joined: 06 Jun 2004
Posts: 308
Location: Redmond, WA

PostPosted: Fri Sep 24, 2004 8:41 am    Post subject: Reply with quote

Neat... same problem here, but it dims only when I run on battery. It works ok with the power plugged in. However, I can not change brightness at all?

Is it the new Xorg? Man I have so much trouble since I updated. :-(

Jens
_________________
Jens Troeger
http://savage.light-speed.de/
Back to top
View user's profile Send private message
servobf
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 Jun 2004
Posts: 160

PostPosted: Fri Sep 24, 2004 2:37 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Is it the new Xorg? Man I have so much trouble since I updated.


I don't know. I didn't have this problem before I updated to ~ppc pbbuttons, but sometimes (1 out of 6 maybe?) my ibook wouldn't wake up, so when I saw ~ppc, I jumped on it. You're right though, it is only when on battery.

I don't know if this is pbbuttons related, probably. When I am online via airport, and sleep, then wake up where that airport channel is no longer available, no amount of /etc/init.d/net.eth1 restart will get the airport to connect to anything. I have to modprobe -r the airport module, and insert it again, and it jumps right on.

~Michael
Back to top
View user's profile Send private message
iTux
Guru
Guru


Joined: 07 Sep 2004
Posts: 586
Location: Toronto

PostPosted: Fri Sep 24, 2004 9:30 pm    Post subject: Reply with quote

servobf wrote:
Quote:
Is it the new Xorg? Man I have so much trouble since I updated.


I don't know. I didn't have this problem before I updated to ~ppc pbbuttons, but sometimes (1 out of 6 maybe?) my ibook wouldn't wake up, so when I saw ~ppc, I jumped on it. You're right though, it is only when on battery.

I don't know if this is pbbuttons related, probably. When I am online via airport, and sleep, then wake up where that airport channel is no longer available, no amount of /etc/init.d/net.eth1 restart will get the airport to connect to anything. I have to modprobe -r the airport module, and insert it again, and it jumps right on.

~Michael


I am having exactly the same problem that you describe about the dims. After an xorg update but no pbbuttonsd update.

About the not waking up. I noticed that when Mac-on-Linux (mol) is running, it will not wake up if the graphical interface Aqua is running (sometimes I run OS X in text-mode only). Actually, I think it does wake up but the X screen does not come back on.

iTux
Back to top
View user's profile Send private message
daha
n00b
n00b


Joined: 23 Aug 2003
Posts: 62
Location: Helsinki/EU

PostPosted: Wed Sep 29, 2004 11:58 am    Post subject: Reply with quote

umm, here is yet another user suffering about same problem. this isint xorg related, but my wlan-stick (dwl-122) wont come up neither after sleep. so atm. i have to modprobe -r before closing the lid.
Back to top
View user's profile Send private message
servobf
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 Jun 2004
Posts: 160

PostPosted: Wed Sep 29, 2004 2:23 pm    Post subject: Reply with quote

Is your wlan-stick a USB device? I know pbbuttons has had problems with USB in the past. Since I've been using version 6.5, I haven't had that problem though.

~Michael
Back to top
View user's profile Send private message
bruda
Guru
Guru


Joined: 06 May 2004
Posts: 376
Location: Sherbrooke, QC, Canada

PostPosted: Wed Sep 29, 2004 4:06 pm    Post subject: Reply with quote

Yet another confirmation, pbbuttonsd 0.6.5 behaves totally eratically on my system (Tibook revIII), even in the absence of any USB device. Once I downgraded to the stable version (0.6.1) everything started to work again (after restoring configuration files from backup, the new pbbuttonsd features a different structure of those). I am not missing any of the new features in 0.6.5, for those like me who do not use suspend to disk or stuff like this the downgrade to stable is recommended.
_________________
Quid latine dictum sit altum videtur
Back to top
View user's profile Send private message
slobbit
n00b
n00b


Joined: 05 Feb 2004
Posts: 17
Location: State of Confusion

PostPosted: Fri Oct 08, 2004 11:51 am    Post subject: Reply with quote

Just like to note I'm having the same problem on battery, and also the battery life is incredibly short. This is a new install on a system a had running Gentoo since January, and my previous installation had pretty darn good battery life. I've even tried my old configuration, with no improvement.

Running a graphite special edition iBook.
_________________
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"The GPL is SCO's tar baby." -- Pamela Jones, Groklaw
Back to top
View user's profile Send private message
iTux
Guru
Guru


Joined: 07 Sep 2004
Posts: 586
Location: Toronto

PostPosted: Fri Oct 08, 2004 10:53 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

Yesterday I downgraded to stable (finally got bored of restarting it every time :) ) and it works fine.

Thanks for your help,
iTux
Back to top
View user's profile Send private message
JoseJX
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 28 Apr 2002
Posts: 2774

PostPosted: Fri Oct 08, 2004 11:21 pm    Post subject: Reply with quote

pbbuttonsd-0.6.5 was recently patched for this problem, can you try re-emerging it (It was not -r bumped when the patch was added) and let us know if it works after the patch? Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
zojas
Veteran
Veteran


Joined: 22 Apr 2002
Posts: 1138
Location: Phoenix, AZ

PostPosted: Sun Oct 10, 2004 7:07 am    Post subject: Reply with quote

it works for me now, with 0.6.5.
_________________
http://www.desertsol.com/~kevin/ppc
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum